• BIST 9079.97
  • Altın 2324.254
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.9456
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Diyet, ülke ekonomisine zarar veriyormuş

Diyet, ülke ekonomisine zarar veriyormuş
Sağlıklı bir yaşam için diyetin yararı tartışma götürmez, ancak herkesin diyet yapması bazı gelişmekte olan ülkelerin ekonomisine pahalıya patlayabilir.

İngiliz araştırmacılar, İngiltere ve Brezilya'da insanların Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği diyeti uygulamaları durumunda bu iki ülkenin ekonomilerine ne olacağını inceledi. 

Sağlıklı bir yaşam için diyetin yararı tartışma götürmez, ancak herkesin diyet yapması bazı gelişmekte olan ülkelerin ekonomisine pahalıya patlayabilir.
İngiliz araştırmacılar, İngiltere ve Brezilya'da insanların Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği diyeti uygulamaları durumunda bu iki ülkenin ekonomilerine ne olacağını inceledi.
Lancet dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, İngiltere'de sağlı klı beslenme alışkanlığı kalp hastalıkları ve kanser gibi beslenmeyle ilgili sağlık sorunlarından her yıl 70 bin insanın erken ölmesinin önüne geçecek, ayrıca sağlık harcamalarını 32 milyar dolar kadar azaltacak.
Brezilya'da ise durum farklı olacak. Çünkü bu ülkede beslenmeye bağlı hastalıkların oranı İngiltere'deki gibi yüksek değil. Böylece Brezilya'da sağlık açısından diyetin yararları sınırlı kalırken, ekonomi milyonlarca dolar zarara uğrayacak.
Araştırmayı yapan Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulundan Richard Smith, "İnsanlara sağlıklı beslenmemelerini önermiyoruz. Sadece sağlıklı beslenmenin istenmeyen sonuçları olabileceğine işaret etmeye çalışıyoruz" dedi.
Smith ve arkadaşları, Brezilya'da ve Batılı ülkelerde vejetaryen diyetlerin ete bağımlı Brezilya ekonomisine 815 milyon dolara mal olacağını tahmin ediyor. Smith, "İdeal bir dünyada hepimiz mükemmel beslenelim, ancak herkesin bir iş sahibi olması da arzu edilir" diye konuştu.
Uzmanların beslenmeyle ilgili tavsiyelerinin otomatik olarak sağlık alanında iyileşme sağlayacağını düşünmemelerini isteyen Smith, "Siz insanlara daha az et alın dediğinizde, bunun yerine muz alabilirler. Ama daha fazla bira ve şarap da alabilirler" dedi.
Londra'daki düşünce kuruluşu Uluslararası Politika Ağından Julian Morris ise Asya'da artan et talebinin, gelişmiş ülkelerde azalan talebin yerini alabileceğini belirtti.
Sağlıklı beslenme önerilerinin insanlar üzerinde etkisi olacağı tahminine karşı çıkan Morris, "Et ve süt ürünlerinin tüketiminde gerçekten köklü bir değişiklik istiyorsanız, vergi ya da kota sistemi gibi radikal bir politikaya ihtiyacınız var" değerlendirmesinde bulundu.
Auckland Üniversitesinden Robert Beaglehole, bu konuda bilimsel gelişmelerin ileride yardımcı olabileceğine inanıyor. "Bunun cevabı sağlıklı sığır ve domuz yetiştirmek olabilir" diyen Beaglehole, gelişen ekonomilere zarar vermeyecek sağlık beslenme rehberi için yeni stratejilere ihtiyaç olup olmadığına ilişkin daha fazla araştırma yapılması gereğine işaret etti.  

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3223 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim