• BIST 9524.59
  • Altın 2502.881
  • Dolar 32.5995
  • Euro 34.5572
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

Diyetisyen Aşıkoğlu: ‘Elma tipi obeziteye dikkat edin’

Diyetisyen Aşıkoğlu: ‘Elma tipi obeziteye dikkat edin’
Diyestisyen Şennure Aşıkoğlu, karın doyurmanın istenilen her şeyin yenmesi olmadığını belirterek, elma tipi şişmanlığın hayati tehlikeye neden olabileceğini söyledi.

Antalya Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Antalya Atatürk Devlet Hastanesi'nde görevli Diyetisyen Şennure Aşıkoğlu, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) obeziteyi sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi, günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerjinin vücutta yağ olarak depolanması olarak tanımladığını bildirdi.

Obezitenin giderek yaygınlaşan bir halk sağlığı sorunu haline geldiğine dikkati çeken Aşıkoğlu, bu durumun tüm dünyada obezite ile mücadele çalışmalarının başlamasına neden olduğunu kaydetti.Obeziteyi belirlemek için yaygın olarak beden kitle indeksinin kullanıldığını ifade eden Aşıkoğlu, şöyle konuştu: “Yağ dağılımı veya cinsiyete göre obezite elma tipi (android) ve armut tipi (jinoid) olarak adlandırılmaktadır. Elma tipi şişmanlıkta yağ dokusu armut tipi şişmanlığa göre hayati organlara daha fazla yük bindirmektedir. O nedenle elma tipi şişmanlığa dikkat edilmesi gerekir.”Günümüzde obezitenin, çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalıklarından biri olduğuna işaret eden Aşıkoğlu, obezite ile mücadeleye çocukluk çağında başlamanın önemli olduğunu belirtti.

“BESLENMEK KARIN DOYURMAK DEĞİL”

Obezitenin yanlış beslenme alışkanlığı ve yetersiz fiziksel aktivite sonucu ortaya çıktığına değinen Aşıkoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklarımızın beslenmesinden ve mutfağımızdan tüm şekerli yiyecek ve içecekleri, hazır gıdaları, kızartmaları çıkararak onlara ve kendimize en büyük iyiliği yapmış olacağız. Beslenmek, karın doyurmak veya canımız ne istiyorsa onu yemek değildir. Sağlıklı beslenebilmek için günlük beslenmemizi, et, tavuk, balık grubundan biri, yumurta, süt, peynir, yoğurt, taze sebze ve meyveler ve tam tahıl grubundan karbonhidratlar olacak şekilde planlamalıyız. Bu besin gruplarının her gün günlük alınmasına dikkat etmeliyiz.”

Obezite tedavisine de değinen Diyetisyen Aşıkoğlu, şunları söyledi: “Obezitede, tıbbi beslenme (diyet) tedavisi, egzersiz tedavisi, davranış değişikliği tedavisi ve cerrahi tedavi uygulanmaktadır.”Obezite ile ilgili şikayeti olanların, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Atatürk Devlet Hastanesi’ne başvurabilecekleri bildirildi. ANTALYA

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3543 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim