• BIST 9057.97
  • Altın 2293.771
  • Dolar 32.3117
  • Euro 35.128
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Diyetisyenden 10 altın uyarı, yeterli ve dengeli beslenme

Diyetisyenden 10 altın uyarı, yeterli ve dengeli beslenme
Yeterli ve dengeli beslenebilmek için uyulacak birkaç kural, ömür boyu fit ve sağlıklı bir bedene kavuşmalarını sağlayabilir...

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Tuğçe Örnek, son yıllarda her yaz döneminde yeniden gündeme gelen diyet ve beslenme üzerine uyarılarda bulundu.

Diyetisyen Tuğçe Örnek, özellikle sadece yaz aylarında değil bireylerin kendi sağlıkları için yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmeleri ve bunu hayatlarının bir parçası haline getirmeleri gerektiğini vurguladı.

"Yaza girerken hafiflemek, bikinilerin içerisinde güzel görünmek elbette ki pek çok insan için önemli ama bu endişe ile sağlıksız diyetler yapmak, vücudu zorlamak çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir" diyen Örnek, gazetelerden ya da internet sayfalarından okunarak yapılan kısa süreli şok diyetlerin ilerleyen zamanda geri dönüşü oldukça zor olacak olan zararlar verebileceğine dikkat çekti.

Örnek, "Güzelleşelim derken sağlıklarından olabilirler. Halbuki yeterli ve dengeli beslenebilmek için uyulacak birkaç kural ömür boyu fit ve sağlıklı bir bedene kavuşmalarını sağlayabilir" dedi.

Örnek, diyet yapmak yerine uyulacak 10 altın öneri sundu:

"ÖĞÜN ATLAMAYIN"

Öğün atlayınca zayıflanır düşüncesi tamamen yanlıştır, aksine öğün atlayan kişinin metabolizma hızı azaldığı için bu şekilde verilen kilolar fazlasıyla geri alınır. Sabah, öğle, akşam mutlaka ana öğünlerinizi her gün aynı saatte olacak şekilde düzenli alın. Aralarda da hafif hafif beslenmeyi unutmayın. Aralarda yiyebileceğiniz en uygun atıştırmalıklar şunlardır; 1 porsiyon kuru veya taze meyve (1 küçük boy elma veya 4 adet kuru kayısı), 1 su bardağı süt veya ayran, 1 avuç leblebi veya 3-4 adet
şekersiz kepekli bisküvi. Akşam yemeğinizi geç saatlere bırakmayın ama mecbur kaldıysanız sebze yemeği, yoğurt, ekmek gibi hafif yiyecekler tüketin.

"ÖĞÜNLERİNİZİ ÇEŞİTLENDİRİN"

Tek tip beslenme doğru değildir. Yeterli dengeli beslenip, ideal kilonuza erişmek için aynı öğünde vücudunuzun ihtiyacı olan tüm besin gruplarından (süt, yoğurt, et, kurubaklagil, meyve, sebze, tahıl) dengeli bir şekilde almalısınız. Mesela öğle yemeğine örnek bir menü; mercimek çorba, etli taze fasulye, yoğurt, kepekli ekmek, arada 1 porsiyon meyve.

"POSA TÜKETİMİNİZİ ARTTIRIN"

Hem sindirim sistemi sağlığınız hem de tokluk hissinizin gelişmesi için günlük posa alımınızı arttırın. Beyaz ekmek yerine kepek veya çavdar veya tam buğday ekmeği, pirinç pilavı yerine bulgur veya tam buğday makarnası tüketin, meyvelerinizi soymayın, haftada 2 kez kurubaklagil tüketin.

"YETERLİ KARBONHİDRAT ALIN"

Genel olarak diyete başlandığında yapılan en büyük hata tüm karbonhidrat kaynaklarından vazgeçmektir. Öğünlerde yeterli karbonhidrat tüketmezseniz kan şekeriniz düşer, acıkma süreniz kısalır, eliniz gereksiz atıştırmalıklara gider. Her öğün ya 1-2 dilim tam tahıllı, kepekli veya çavdar ekmeği ya da 3-4 kaşık bulgur veya tam buğday makarnası tüketin.

"PROTEİN TÜKETİMİNİZE DİKKAT EDİN"

Proteini yüksek besinler ayrıca yüksek oranda yağ içerirler bu nedenle ihtiyacınızdan fazla protein tüketmemeye çalışın, ayrıca aşırı protein tüketiminin böbreklerinizi yorduğunu da unutmayın.

"TATLI YERİNE MEYVE YİYİN"

Gün içerisinde şekerinizin düştüğünü ve canınızın tatlı çektiğini hissedebilirsiniz. Böyle zamanlarda tatlıya değil meyveye uzanın, ancak bir öğünde 2-3 porsiyondan fazla meyve tüketmeyin, aşırı meyve tüketiminin de kilo kontrolünü olumsuz yönde etkilediğini unutmayın.

"YEMEK PORSİYONLARINIZI KÜÇÜLTÜN,SALATAYI BÜYÜTÜN"

Evinizde küçük yemek tabaklarını tercih edin, dışarıda yemek yerken büyük bi porsiyonun hepsini bitirmeyin. Aynı yemekten 2. porsiyonu çok nadir tercih edin. Ancak salata kaselerinizi istediğiniz kadar büyütebilirsiniz, tabii ki salata soslarından ve aşırı yağdan uzak durmak şartıyla.

"YEME HIZINIZI AZALTIN, DAHA ÇOK ÇİĞNEYİN"

Beyne tokluk sinyalinin gitmesi en az 15-20 dakika sürer. Az çiğneyip, hızlı yerseniz tokluk oluşana kadarki sürede daha çok yemek yerseniz aldığınız kalori miktarı artar.

"KIZARTMAYIN, KAVURMAYIN, YAĞ TÜKETİMİNİZİ AZALTIN"

Yeterli dengeli beslenip fazla kilolardan kurtulmak için doğru pişirme tekniklerini tercih etmelisiniz, ayrıca kızartma sırasında besinde bir sürü kanserojen maddeler meydana geldiğini de unutmayın. Bu nedenlerden dolayı besinlerinizi kızarmak veya kavurmak yerine haşlayın, buğulayın veya fırında pişirin. Et, tavuk, balık koyduğunuz hiçbir yemeğe ekstradan yağ koymanıza gerek yoktur. 1 kg sebzeden sebze yemeği pişiriyorsanız 2 yemek sıvı yağ yemeğinizi pişirmenize yeterlidir.

"DAHA FAZLA SU İÇİN"

Vücudumuzun her gün en az 1.5- 2 litre suya ihtiyacı vardır, yemekten önce içtiğiniz 1 bardak su besin tüketiminizi azaltır, ayrıca açlık hissettiğinizde 1 bardak su açlığınızı yatıştırır. Su ihtiyacınızı bir anda karşılamayın, gün içerisine yaymaya dikkat edin"
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7799 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim