• BIST 8990.32
  • Altın 2291.731
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0657
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Diz Protez Ameliyatlarında Robot Devri

Diz Protez Ameliyatlarında Robot Devri
Dizlerde meydana gelen kıkırdak problemleri Makoplasty ile yapılan robotik diz tedavisi ile son buluyor.

Dizlerde meydana gelen kıkırdak problemleri Makoplasty ile yapılan robotik diz tedavisi ile son buluyor. Hastaları çok kısa bir sürede ayağa kaldıran robotik diz cerrahisi ilk defa Türkiye'de Liv Hospital'da uygulanıyor.

Halk arasında "kireçlenme" olarak bilinen kıkırdak bozuklukları robotik teknolojiyle artık tarihe karışıyor. Türkiye'de ilk kez Liv Hospital'da gerçekleştirilen Makoplasty ile yapılan robotik diz cerrahisi hastaları kısa bir sürede ayağa kaldırıyor.

TBMM Eski Başkanı ve Sağlık Bakanı Dr. Mustafa Kalemli de dizleri ile ilgili problem yaşadığını ve robotik tedavi sayesinde ameliyatın ikinci günü ayağa kalktığını belirtti.

Sağ dizini kullanamayan Kalemli, ayağını ancak sürüyerek adım atabildiğini belirterek, "Rahat yürüyemiyordum. Ağrı hissediyordum. Bu benim günlük hayatımı hem sosyal hem fizik olarak etkiliyordu. Ben bundan 20 yıl kadar önce Ankara'da çok kıymetli bir doktor arkadaşım tarafından iki taraflı atroskopi geçirdim. Yani menisküs ameliyatı geçirdim. Bu ameliyatlardan çok iyi netice aldım. Ama yıllar içerisinde buradaki benim menisküs atağım tekrar etti. O şikayetler tekrar etti. Pek de üstüne gidemedik. Tekrar bir tamirat yapamadık. Bazı arkadaşlarım ameliyat tavsiye etti bazıları etmedi" dedi.

"UYGULAMA TÜRKİYE'DE YENİ BAŞLADI"

Dr. Mustafa Kalemli, bu ameliyatlarda Doç. Dr. Uğur Haklar'ın kullandığı robotik teknolojiyi araştırdığını ve ameliyata karar verdiğini ifade ederek, "Ameliyatımın ikinci günü ayağa kaldırdı beni. Ameliyatın ikinci günü dizim neredeyse 90 dereceye yakın kıvrılma durumuna geldi. Tabi ağrılarım olduğu için çok hızlı hareket etmek yürümek çok bahse konu değil ama gelecek günlerde bu da olacak" diye konuştu.

Liv Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Diz Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Uğur Haklar, Mustafa Kalemli'nin sağ diz ağrısı ile kendilerine başvurduğunu belirterek, "Mustafa Bey, sağ diz ağrısı ile geldi. Dizin iç kısmında kıkırdaklarda ciddi anlamda aşınma vardı. Artık kemikler birbirine değiyordu. O bölgenin daha kaygan hale getirilmesi, ağrının geçirilmesi amacıyla o bölgeye küçük bir protez yerleştirdik. Bu protezi robotik teknoloji ile yaptık. Ülkemizde yeni başladığımız, tıpta önemli teknolojik gelişmelerden biri olan robotik teknolojiyi kullandık" şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Uğur Haklar, Makoplasty adı verilen robotik yöntem sayesinde, protez ameliyatları sonrasında hastaların dizlerini bükebildiklerini kaydetti.

Doç. Dr. Uğur Haklar, şunları söyledi; "Çok daha küçük bir kesi ile giriyoruz dize ve bu kesiden çok daha az kemik çıkartarak bu ameliyatı yapıyoruz. Dizin orjinalliğini bozmuyoruz. Çapraz bağlara neredeyse dokunmuyoruz. Çapraz bağların varlığı dizin harmonisini bozmuyor. Diz eskisi gibi doğal hareket edebiliyor. Hastalar daha çabuk iyileşebiliyor. ve dizlerini daha fazla bükebiliyorlar.Hatta eskisi gibi tam olarak da bükmeleri söz konusu. Bu da hastalarımız için çok büyük bir avantaj."

Doç. Dr. Haklar, robotla diz protez ameliyatlarının önceden en ince ayrıntısına kadar planlandığını belirterek, "Açıkça belirtmek gerekir ki bu da açık ameliyat ama buradaki kullandığımız teknoloji çok farklı. Robotik cerrahi ameliyatında hem küçük protez koyuyoruz hem de ameliyatı önceden öngörüyoruz. Yani ameliyatın sonucunu görerek ameliyata başlıyoruz. Bu bizim için çok büyük bir avantaj. Büyük protezlerde de ameliyatın sonucunu öngörmeye çalışıyoruz ama ameliyat bittiğinde sonucunu görüyoruz" dedi.

MAKOPLASTY YÖNTEMİ

Klasik yöntemlerle yapılan diz protezlerine göre hastaların çok daha erken ayağa kalkabilmesini sağlayan, ilk günden itibaren hareket kabiliyeti kazandıran Makoplasty ile yapılan robotik diz cerrahisi ilk defa Türkiye'de Liv Hospital'da uygulanıyor. Makoplasty ile gerçekleştirilen ameliyat sonrasında dizlerde esneklik ve tam bükülebilirlik sağlanıyor. Klasik yöntemlerle yapılan diz protezlerine göre hastalar çok daha erken ayağa kalkabiliyor, yürüyebiliyor. Robotik teknolojilerinin kullanılması ile yapılan ameliyatla, kişiye en uygun diz protezini uygulamak artık mümkün hale geliyor. Robotik diz cerrahisi Makoplasty ile 0,1 mm gibi çok düşük bir hata marjıyla oluşturulan diz protezlerinin neredeyse gerçeğinden bir farkı bulunmuyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7572 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim