• BIST 9468.33
  • Altın 2500.414
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.8132
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

Dizinin kesilme ihtimali olduğu söylenen hasta, artroskopik ameliyatla kurtuldu

Dizinin kesilme ihtimali olduğu söylenen hasta, artroskopik ameliyatla kurtuldu
Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Ortopedi Bölümü uzmanlarından Opr. Dr. Gökhan Sever, Ömer Bilben isimli hastaya, Gaziantep’te ilk kez artroskopik tek seansta çoklu bağ tamiri ameliyatı gerçekleştirdi.

Sağ dizinin üzerine işyerinde ağır balya düşmesi sonucu götürüldüğü bir sağlık kuruluşunda, dizinin çıktığı ve kesilme ihtimalinin bulunduğunu söylediklerini anlatan hasta, ameliyatla sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi.

32 yaşındaki Ömer Bilben’e, sağ dizinin üzerine işyerinde ağır balya düşmesi sonucu götürüldüğü sağlık kuruluşunda, dizinin çıktığı ve kesilme ihtimali olduğu söylendi. Bunun üzerine Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Ortopedi Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Sever’e başvurduğunu belirten Bilben, “Çok şükür ameliyatın ardından sağlığıma kavuştum.” dedi.

Opr. Dr. Gökhan Sever ise hastayı acil ameliyata alarak, dizi yerine oturttuğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Daha sonra damar ve sinir muayene–takibini yaptık. Ardından çekilen MR’da ön, arka çapraz ve dış yan bağın yırtık olduğunu saptadık. 20 gün sonra bağ tamiri ameliyatını gerçekleştirdik. Rehabilitasyon süreci sonrasında hastanın kesilme ihtimali olduğu söylenen dizi tamamen eski sağlığına kavuştu.” diye konuştu. Diz çıkığı, dizde çoklu bağ yaralanmaları ile görülen ortopedik acillerden biri olduğunu kaydeden Sever, şu bilgileri aktardı: “Bu acil müdahale gerektirir. Diz öncelikle yerine oturtulur. Bu durumlarda damar sinir oluşma ihtimali ve 6 saatten fazla damar tamir yapılmadan beklemesi, yüksek ihtimalle bacağın kesilmesine sebep olur. Bu nedenle öncelikle acil müdahaleyle dizi yerine yerleştirip, gerekirse anjiografi çekerek damar ve sinir takibi yapılması gerekir. Bu acil müdahaleden sonra iki bağdan fazla yırtık oluşması, dizde çoklu bağ yaralanması olarak tarif edilir ve gerek cerrahi, gerekse ameliyat sonrası rehabilitasyonunda sıkıntı çeken dizde tam fonksiyon kazanmanın zor olduğu durumlardır.”

Kliniklerinde ön çarpraz bağ operasyonunun çok sık olarak uygulandığını, ancak çoklu bağ yaralanmalarının çok karşılaşılan durum olmadığını vurgulayan Opr. Dr. Sever, sözlerini şöyle tamamladı: “Hastanemizde gerçekleştirdiğimiz bu ameliyat ‘artroskopik tek seansta çoklu bağ tamiri ameliyatı’ olarak adlandırılmaktadır. Hasta yeniden sağlığına kavuşarak, eski işine ve normal hayatına dizinde herhangi bir kusur kalmayarak dönmüştür. Acil müdahale sonrasında ilk 3 haftada erken bağ tamiri ameliyatı yapılması önerilmektedir. Bu zamanın uzadığı durumlarda rehabilitasyona rağmen sonuçların iyi olmadığı görülmüştür. Bu nedenle hastanın ilk 3 haftada kalıcı tedavisi gerekmektedir.”

Star Gündem

Bu haber toplam 2513 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim