• BIST 9079.97
  • Altın 2306
  • Dolar 32.3263
  • Euro 35.1055
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Doğru beslenme ile kanserden korunmak mümkün!

Doğru beslenme ile kanserden korunmak mümkün!
Kanser hastalığının araştırılması ve alınacak önlemler konusunda oluşturulan Meclis Kanser Araştırma Komisyonu Raporu, Türkiye’de kanserli hasta sayısının yaklaşık 400 bin olduğu,..

Kanser hastalığının araştırılması ve alınacak önlemler konusunda oluşturulan Meclis Kanser Araştırma Komisyonu Raporu, Türkiye’de kanserli hasta sayısının yaklaşık 400 bin olduğu, her yıl 150 bin yeni kanser vakası teşhis edildiğini işaret ediyor.

Raporda, Türkiye’nin dünyada kilolu nüfus oranı en yüksek ülkelerden biri olduğu belirtilirken obezite ile mücadelenin, kanser önleme konusunda Türkiye’nin en önemli sağlık stratejilerinden birisi olması gerektiği kaydediliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, beslenme alışkanlıklarının kanser gelişimine olan etkisi ve doğru beslenme ile kanserden korunma yolları konusunda önemli bilgiler verdi.

Anormal hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve yayılması olarak tanımlanan kanser, ülkemizde 1970’li yıllarda sebebi bilinen ölümler arasında 4. sırada yer alırken, son yıllarda kardiyovasküler sistem hastalıklarından sonra 2. sıradaki ölüm nedenidir. Kanserin oluşumunda bir çok faktör etkili olup bu faktörler arasında şişmanlık, beslenme alışkanlıkları, sigara, alkol, fiziksel aktivite, genetik yatkınlık, çevresel nedenler ve stres gibi etmenleri bulunuyor.

Kadın ve erkeklerde görülen kanser vakalarının %35’i beslenme alışkanlıklarına bağlıyken, şişman bireylerde kanser görülme sıklığının iki kat daha fazla olduğu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir beslenme alışkanlıkları ve kilonun sağlığı önemli ölçüde etkileyen faktörlerin başında geldiğini söylüyor.

Şişman veya obez bireylerde başta meme, kolon, rahim (endometrium), özefagus (yemek borusu) ve böbrek kanserinin görülme riski ideal kilodaki bireylere kıyasla daha yüksek. Obezitenin, serviks, safra kesesi, lenfoma, yumurtalık, pankreas, tiroid ve prostat kanserlerinin de riskini arttırdığı biliniyor. Çeşitli araştırmalar, kilo kaybının, meme kanseri gibi bazı spesifik kanser türlerinin oluşma riskini azalttığı kanıtlıyor.

Sebze meyve tüketmek kanserden korunmanın en kolay ve ekonomik yolu
Çağatay Demir, beslenme ve kanser ilişkisine dikkat çekerek ‘‘Beslenme alışkanlıklarının kanser riski üzerinde etkili olduğu bir gerçek. Yüksek kalori alımının obezite için risk faktörü oluşturup, kanser riskini artırdığı kabul ediliyor. Bunun yanında beslenmemizde yapacağımız bazı değişiklikler ile kanser riskini azaltabiliriz. Örnek olarak, sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme düzeni, akciğer, ağız, özefagus, mide ve kolon kanseri riskini düşürdüğü biliniyor. Meyve ve sebzlerin yapısında bulunan C vitamini, E vitamini, karotenoidler, diğer birçok fitokimyasallar gibi bir takım antioksidan maddeler, metabolizma sonucu açığa çıkan oksidan maddeleri etkisiz hale getirerek kanser gelişimini önlüyor. Oksidan maddeler ise hücre hasarına neden olarak kanser riskini artıyor. Kanserden korunmanın ve bu antioksidan maddeleri vücuda almanın en güvenli, kolay ve ucuz yolu taze sebze ve meyveleri tüketmektir’’dedi.

Yağ miktarının ve türünün de kanser oluşumunu direk ve dolaylı yoldan etkileyebildiğini belirten Demir ‘‘Yüksek doymuş yağ tüketimi kanser risikini artırıyor. Yüksek yağ tüketimi, diyetle fazla kalori alınmasına yol açarak obeziteyi ve obeziteye bağlı gelişen kanser türlerini de beraberinde getiriyor. Buna karşı balıkta bulunan omega-3 yağ asidi, zeytin ve kanola yağında bulunan tekli doymamış yağ asitleri ve diğer çoklu doymamış yağ asitlerinin de kanser riskini azaltmaya yardımcı oluyor.’’ diyerek sözlerine devam etti

Sosis, sucuk ve salam gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak durun!
Sosis, sucuk, salam gibi birtakım işlenmiş et ürünlerinin de kanser oluşumunu sağlayan nitrit gibi bitakım koruyucu maddeler içeriyor. Bu gibi besinlerin yapısına renk vermesi ve tazeliğini koruması amacıyla konulan nitrit, vücutta nitrozaminlere dönüşerek hücre hasarına neden oluyor. Bu nedenle bu besinler tüketilmemeli, tüketildiği taktirde, bu besinlerin zararlı etkilerini azaltan C vitamininden zengin besinlerle alınması tavsiye ediliyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Diyet ve Beslenme Uzmanı Çağatay Demir, beslenmenin yanı sıra besinlerin nasıl pişirilmesine gerektiğine dair de önemli açıklamalarda bulundu ‘‘Besinleri pişirme kanserden korunmak için dikkat edilmesi gereken bir başka önemli uygulamadır. Araştırmalar, yağda kızartma, ateşe yakın yapılan ızgara işlemleri gibi besinin hızlı pişmesini sağlayan pişirme yöntemlerinin, kanser riskini arttıran birtakım kimyasal maddelerin açığa çıkmasına neden olduğunu gösteriyor. Bu nedenle suda ve buharda haşlama, buğlama ve fırında pişirme yöntemleri daha az kimyasal açığa çıkmasına neden oldukları için tercih edilmesi gereken pişirme yöntemleridir’’ dedi.


Beden kitle indeksini ideal değerlere çekerek kanserden korunabilirsiniz
Obezite bir çok kanser türünün oluşmasında etkili olduğu söyleyen Demir ‘‘Kilo durumunun saptanmasında yaygın olarak kullandığımız beden kitle indeksi (BKI) kilonun, boyun metre kare cinsinden oranıyla elde edilen bir değerdir. Bu değerin 18,5-24,9 arasında olması ideal kilo, 25-29,9 arasında olması kilolu, 30’un üzerinde olması obez olarak kabul edilir. BKI değerinizi 18,5-24,9 arasına çekerek ideal kiloya ulaşabilir ve kanserden korunabilirsiniz’’ dedi.

Kanserden korunmak için Anadolu Sağlık Merkezi Diyet ve Beslenme Uzmanı Çağatay Demir’den beslenme tavsiyeleri;
 Besin çeşitliliğini sağlayın, değişik türde ve renkte besinler tüketmeniz değişik çeşitte vitamin ve minerallerden faydalanmanızı sağlayacaktır. Örneğin günde 3 porsiyon meyve tüketiyorsanız hepsinin rengi birbirinden farklı olmalı.
 Günde 3 ana 3 ara olmak üzere toplam 6 öğünde beslenin.
 Şeker ve tatlı tüketimi mümkün olduğunca sınırlandırın, sütlü tatlıları tercih edin
 Meyve, sebze, tam tahıl ürünleri ve baklagilleri tüketerek günlük posa alımını arttırın
 Günde en az 5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketin
 Kabuğu ile tüketilebilen meyve ve sebzeleri soymayın.
 Düşük yağlı ve düşük kolesterollü besinler tercih edin
 Yüksek kalsiyumlu besinler tüketin
 Katı yağlardan uzak durun
 Tuz tüketimini azaltın
 Sucuk salam gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak durun
 Vücut için birçok önemli görevi olan su tüketimini arttırın
 Etli sebze yemeklerinin içerisine ayrıca yağ eklemeyin, et yeterince yağ içerir
 İçeriği bilinmeyen yüksek enerjili besinler tüketmeyin
 Fiziksel aktivitenizi arttırmaya özen gösterin
 Ağız ve diş sağlığına dikkat edin
 Kesinlikle sigara içmeyin
 Besinleri doğru hazırlayın ve doğru pişirin
 Hızlı kilo verdiren diyetlerden kaçının

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5277 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim