• BIST 9079.97
  • Altın 2323.551
  • Dolar 32.3392
  • Euro 34.9657
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Doğruyol: Hemşirelerin sorunları çözülsün

Doğruyol: Hemşirelerin sorunları çözülsün
İzmir'in Torbalı ilçesinden 15 hemşirenin haberi olmadan Tire'ye atanmasını eleştiren Türk Sağlık Sen İzmir 1 Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, "12-18 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Hemşireler Haftasını da hemşirelerin sorunları çözülsün" dedi.

Büyük bir özveri ile ülkenin dört bir yanında görev yapan yaklaşık 110 bin hemşire haftayı sorunlarıyla karşıladığını belirten Doğruyol, Sağlık Bakanlığı'nda görev yapan 75 bin 200, üniversite hastanelerinde görev yapan 17 bin 500 ve özel sektörde çalışan 16 bin 900 hemşirenin hepsi sıkıntılarla uğraştığını söyledi.

İzmir'de Sağlık Bakanlığı bünyesinde yaklaşık 4 bin hemşirenin görev yaptığını belirten Doğruyol, "İlimizde Sağlık Bakanlığında olması gereken hemşire sayımız ise yaklaşık 5 bin 800 civarındadır. Yani kurumlarımız özellikle eğitim araştırma hastanelerimiz yüzde 30 hemşire açığıyla hizmet vermeye çalışmaktadırlar. Hemşirelerimiz lojman ve kreş yetersizliği gibi sosyal sorunların yanı sıra malzeme eksikliği, fiziki mekan yetersizliği gibi çalışma ortamlarında olumsuzluklarla karşılaşmaktadırlar. Sağlık Bakanlığı'nda icat edilen sözleşmeli çalışma ile birlikte ailesinden ayrı, çocuğuna hasret, mali ve sosyal haklardan mağdur edilen sözleşmeli hemşireler vardır. Torbalı ilçesinden 15 hemşirenin haberi olmadan Tire'ye atanması en yakın örneğidir. Çocuklara ve bebeklere sağlık hizmeti verirken süt izni hakkının kısıtlı olması nedeniyle kendi bebeğine yeterli vakti ayıramayan sözleşmeli anne olan hemşireler sorunlarına çözüm beklemektedirler. Hakları olan kadrolarının kendilerine en kısa zamanda verilmesini istemektedirler." şeklinde konuştu.

Hemşirelerin vekil ebe hemşire olarak istihdam edilerek düşük ücretlere mahkum edildiğini de belirten Doğruyol, "Mesleki yaşantılarının 3.5 yılını nöbet tutarak geçiren, tüm olumsuz koşullara rağmen özveriyle çalışan hemşirelerimiz nöbet ücretlerinde yaşanan sorunlardan tutun da döner sermaye ödemelerindeki adaletsizliğe, fazla mesaiye kadar bir çok konuda mağduriyet yaşamaktadırlar. Şiddetin adeta rutinleştiği sağlık alanında en fazla sözlü ve fiziksel şiddete uğrayanlar hemşirelerimizdir.Yapılan araştırmalara göre hemşirelerimizin yüzde 90'nından fazlasının şiddete uğradığını ifade etmesi durumun vahametini anlatmaya yeterlidir." dedi.

Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nda ki 5 binin üstünde erkek hemşireye dikkati çeken Doğruyol, erkek hemşirelerin de hastanede askerlik ve çalışma ortamlarında düzenleme yapılması gibi talepleri de değerlendirmeye alınmasını istedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1780 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim