• BIST 9079.97
  • Altın 2324.005
  • Dolar 32.3547
  • Euro 34.9444
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Doğu Karadeniz, Sağlık Turizminde Atağa Kalkmak İstiyor

Doğu Karadeniz, Sağlık Turizminde Atağa Kalkmak İstiyor
Doğal güzelliğiyle öne çıktığı için her mevsim yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden olan Doğu Karadeniz, özellikle Trabzon merkezli olarak sağlık turizminde de öne çıkmak istiyor.
TUNCAY BEKAR - Tarihi ve turistik mekanlarının yanı sıra doğal güzelliğiyle öne çıktığı için her mevsim yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden olan Doğu Karadeniz, sağlık turizminde de atağa kalkmak istiyor.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok sayıda tarihi ve turistik mekanlarının yanı sıra her mevsim farklı bir güzelliğe bürünen Doğu Karadeniz'in yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

Havalimanı da bulunan Trabzon'da yer alan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi, Rize'deki Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yanı sıra çok sayıda devlet hastanesi ve özel hastanelerin bulunduğunu dile getiren Kaldırım,  bölgenin sağlık kuruluşları açısından zengin olduğunu kaydetti.

Kaldırım, bu kuruluşların sağlık turizmi açısından değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, "Türkiye'de 1990'lı yıllarda başlayan sağlık turizmindeki çalışmalarda yüzde 20 oranında artış sağlandı. Trabzon da 2000'li yıllarda başlattığı sağlık turizmi yatırımlarında önemli bir altyapıya sahip oldu. Bu kapsamda özellikle, yabancı turistlere sağlık hizmeti verilmesi konusunda mevzuat düzenlemelerinin uyumlu hale getirilmesinde mesafe alınması sektörün gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Kaldırım, Trabzon başta olmak üzere yörenin ciddi bir sağlık turizmi altyapısının bulunduğunu vurgulayarak, sağlık turizmi sektörünün gelişmesinde kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğinin önemli rol oynadığını ifade etti.

ABD ve AB ülkeleri standartlarının yöredeki sağlık sektöründe sağlanması, özellikle yerel potansiyelin akredite konusunda adımlar atması gerektiğini anlatan Kaldırım, "Trabzon'un sağlık turizmi altyapısının yapılacak olan analizleri ile çok iyi tespit edilmesi gerekiyor. Sağlık turizminde güçlü ve zayıf yönlerimizi belirlememiz şart. Eksikliklerimizin buna göre tamamlanması gerekiyor. Sağlık turizminde başarılı olduğumuz alanları çok iyi ortaya koyabilmeliyiz" diye konuştu.

Kaldırım, yöredeki sağlık turizminin geliştirilmesi için Körfez ülkeleri ile Kafkas ülkelerine yönelinmesinin sektörün başlangıcı açısından önemli katkılar sağlayacağını belirterek, Körfez ülkeleriyle turizmde mesafe alındığını kaydetti.

Trabzon başta olmak üzere Doğu Karadeniz'deki sağlık sektörün tüm fonksiyonları ile sağlık turizmine adapte edilmesinin sağlık turizminin gelişmesi açısından çok önemli olduğunu ifade eden Kaldırım, doğru adımlarla zamanla ciddi başarılar kazanılabileceğini vurguladı.

"Komşu ülkelerin ihtiyaçlarına cevap verebiliriz"

Trabzon Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Mustafa Kasapoğlu da dünyada sağlık turizmi ekonomisinin 350 milyar dolara ulaştığını anlatarak, Türkiye'nin bu pastanın belli bir kısmına talip olduğunu söyledi.

Trabzon olarak bu sektörde en azından komşu ülkelerin ihtiyaçlarına cevap vererek pay alabileceklerine  dikkati çeken Kasapoğlu, şunları kaydetti:

"Sağlık turizminde Trabzon olarak ön planda tutulacak branşların belirlenmesi gerekir. Örneğin diş, göz, plastik cerrahi gibi alanları ön plana çıkartabiliriz. Bir branşta Trabzon olarak öne çıkalım ve şehrin kazanımı olarak bunu görelim. Bu hedeflerimiz, ülkelere göre de artabilir. Örneğin Gürcistan'ın ihtiyaçları konusunda birkaç alanda ön plana çıkabiliriz" dedi.

Doğu Karadeniz'in turizm açısından hareketli bölge olduğuna işaret eden Kasapoğlu, turistlerin sağlık ihtiyaçlarına göre Trabzon'da hizmetler verilebileceğini dile getirdi. - Trabzon

 
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2309 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim