• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 25 °C

Doğum borçlanmasına rekor talep

Doğum borçlanmasına rekor talep
Doğum borçlanmasındaki 300 gün şartının kaldırılmasıyla başvuruların arttığını belirten SGK İl Müdürü Ramazan Yıldız, "Şu ana kadar Bursa'da 10 bini aşkın kişinin doğum borçlanması için ...

Doğum borçlanmasındaki 300 gün şartının kaldırılmasıyla başvuruların arttığını belirten SGK İl Müdürü Ramazan Yıldız, "Şu ana kadar Bursa'da 10 bini aşkın kişinin doğum borçlanması için başvurduğunu" belirtti.

'Hizmet Borçlanma İşlemlerinin Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ' sonrasında merakla beklenen doğum borçlanmasına ilişkin genelgenin eylül ayında yayınlanmasının ardından, Bursa'dan rekor başvuru gerçekleşti.

'SGK'ya ilişkin genel problemler, doğum ve askerlik borçlanması' konulu seminere katılan Yıldız, doğum borçlanması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'de oldukça fazla ilgiyle karşılanan doğum borçlanmasının son derece önemli bir yasal düzenleme olduğunu dile getiren Yıldız, kadınlara yapılan pozitif ayrımcılığın daha da artırıldığını ifade etti.

Yıldız, "Bu şu demek, bayanlara pozitif ayrımcılık yapılıyor diyoruz ya mevzuat açısından, bu pozitif ayrımcılığı daha da artıran bir düzenleme. Çünkü hanımlar ilk defa sigorta olduktan sonra bir işte çalışırken doğum yaptıkları takdirde ya da işten ayrıldıktan sonra doğum yaptıkları takdirde iki yıl süreyle doğum borçlanması getirilmiş oldu bu yasal düzenleme ile.

Bu şu demek, bayanların aradaki boşlukları, 500 gün ya da 3 bin 600 gün yaştan emekli olmak için ödemeleri gereken prim ödeme gün sayılarını tamamlamaları için çok büyük bir avantaj. Bin 440 güne kadar, toplamda yani 4 yıla kadar borçlanma imkanı getirmiş oldu" açıklamasını yaptı.

Düzenlemenin kamu çalışanları arasında bir denge de getirdiğini dile getiren Yıldız, "Devlet memuru olan hanımlar bir yıla kadar ücretsiz izin alabiliyorlardı. Daha sonra çocuk bir yaşına geldikten sonra tekrar işbaşı yapabiliyorlardı. O bir yıllık süreyi borçlanma imkanları vardı. Ama SSK'lılar için böyle bir durum söz konusu değildi. Bu düzenleme hem erkekler açısından askerlik borçlanması dengelenmesi hem de devlet memuru olan hanımlarda SSK'lı bayanların borçlanmasında bir yıllık süre getirdi. Tabii SSK'lılara getirilen hak daha kapsamlı oldu" şeklinde konuştu.

Yasal düzenleme için 2006 yılında çıkan tebliğden itibaren kadınların doğum borçlanmasına yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Yıldız, eylül ayında çıkan son tebliğle doğum borçlanmasında 300 gün şartının kaldırıldığını hatırlattı. Son düzenlemeyle beraber başvuruların daha da arttığını belirten Yıldız, "Doğum borçlanması daha önceki mevzuat uygulamalarında olmadı. Daha önce 2006'da çıkan yasayla konu gündeme gelmişti. Yapılan değişiklikler ile yasal düzenleme 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girmiş oldu.

Sigortalı olup işten ayrıldıktan sonra 300 gün içerisinde doğum yapacak şartı aranması sebebiyle Bursa genelinde 3 bin 500 kişi başvuru yapmıştı. Fakat yeni dönemde o 300 gün şartının kaldırılmasıyla başvurular 10 bin rakamlarına ulaştı" ifadelerini kullandı.

ekoayrinti.com

Bu haber toplam 2872 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim