• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 24 °C

Doğum iznini belirleyen düzenleme gecikince yeni bebek sahibi anne-babalar mağdur oldu

Doğum iznini belirleyen düzenleme gecikince yeni bebek sahibi anne-babalar mağdur oldu
Torba Yasa'daki düzenlemeye karşın, SGK zamanında tebliğ çıkaramadı. Doğum iznini belirleyen düzenleme gecikince yeni bebek sahibi anne-babalar mağdur oldu

Daha önce babalar için 3 gün olan doğum izni yasa ile 10 güne çıkarıldı. Ancak bu konuda uygulama esaslarını belirleyen düzenleme yapılmadığı için SSK'lı babalar da 10 günlük doğum iznini kullanamıyor. Devlet Personel Başkanlığı, Torba Yasa kapsamında kadın memurun doğum ve süt izinlerine ilişkin tebliği yayınladı. Kadın memurların süt izni iki katına çıkarıldı. Tebliğe göre, kadın memura çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci altı ayda günde 1.5 saat süt izni verilecek. Doğumdan önce 8, doğumdan sonra da 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süreyle analık izni kullanacak. İkiz bebek gibi durumlarda doğum öncesi 8 haftalık analık izni süresine 2 hafta daha eklenecek.

SSK'LILAR MAĞDUR OLDU
Memurların "doğum izni" konusuna açıklık getirilirken, SSK'lı anneler ile babalık izni almak isteyen babalar ise mağdur oldu. Henüz 2 ay önce doğum yapan F. Demir de bu örneklerden biri. Demir, hamileliğinin sorunlu olması nedeniyle doğumdan 7 hafta önce izne çıktığını anımsatarak, "Doğum öncesinde kullandığım bu izinleri analık izni süresine eklemek için SGK'ya gittik. Yasa kapsamında 16 haftalık iznin tamamını kullanma hakkım bulunuyor. Nitekim yasa çıkalı neredeyse iki ay oldu. SGK çalışanları bize henüz tebliğ çıkmadığı için bilgisayarların ayarlanmadığını söylüyor. Giden herkes geri dönüyor. Bir de, 'bilgisayara başvurunuzu girersek geriye kalan izin hakkınızı kaybedebilirsiniz, siz şirketinize dilekçe verin' diyorlar. İki üç haftadır bizi bu şekilde oyalıyorlar. Başvuru yapamadığımız için de geriye kalan izni kullanamıyoruz" diye dert yandı.

YASA NE DİYOR?
TORBA Yasa'da öngörülen doğum izinlerine ilişkin düzenlemeler kadın işçileri de kapsıyor. Buna göre doğumdan önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilecek. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenecek. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile anneler isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilecek. Bu durumda, çalışılan süreler doğum sonrası sürelere eklenecek. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası süreye ilave edilecek.

HAZAL ATEŞ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3112 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim