• BIST 9693.46
  • Altın 2505.209
  • Dolar 32.5793
  • Euro 34.764
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Doktor cebinize girdi

Doktor cebinize girdi
Her daim sağlık durumunuzu kontrol etmek ve doktorların yükünü hafifletmek için ‘yapay zeka’ devreye giriyor.

İnci Döndaş - Büşra Uğraş

Sabah uyandığınızda kendinizi berbat hissediyorsunuz. Telefonunuzdaki aplikasyon size uykunuzun düzensiz olduğunu belki bundan dolayı kendinizi kötü hissettiğinizi söylüyor. Oysa sizin hissettiğiniz yorgun olmaktan da öte. Tuvalete gidiyorsunuz, kendi kendinize idrar testi yapıyorsunuz. Değerler iyi ama telefonunuz idrar yolu enfeksiyonu olabileceğinize dair nitrit fazlalığı konusunda uyarıyor. Daha fazla tetkik yapıyorsunuz. Örneğin kan tahlili. Telefonunuz size D vitamininin biraz daha yüksek olması gerektiğini söylüyor. Kalp ritminiz yerinde, kandaki oksijen oranı olması gerektiği gibi ama inflamasyon oranı normalin biraz üstünde.  Sonra burnunuzdan aldığınız örnek sonucu neden kendinizi kötü hissettiğinizi anlıyorsunuz: Grip olmuşsunuz. Telefonunuzdaki ‘grip haritası’na baktığınızda görüyorsunuz ki komşularınızın çoğu sizinle aynı dertten mustarip.

New Scientist dergisinde yeni yayımlanan makaleye göre hastalıklara tanı koyma yöntemi değişiyor. Bu bahsedilen tanı koyma yöntemlerinin bir kısmı halihazırda akıllı telefonlar sayesinde kullanılıyor ama çoğu uyku kalitesi, diyet ve fiziksel aktivite gibi göstergeleri sadece kontrol ediyor. Yakında hayatımıza girmesi planlanan ve ‘giyilebilir teknoloji’ olarak kabul edilen teknolojiyle ise bir damla kan, tükürük veya burundan alınan örnekle tıbbi teşhiste de bulunulacak.Yani insanın doktoru cebinde taşıyacağı, kendi kendine teşhis koyabileceği günler yakında!

ARALIK AYINDA TÜRKİYE’DE

Önümüzdeki aralık ayında San Diego’daki bir şirketin çıkaracağını duyurduğu küçük bir kutu içinde sunacağı aletlerle vücudunuzdaki D vitamini oranını, inflamasyon olup olmadığı, kadınlık, testosteron hormonunu seviyesini doktora gitmeden öğrenebileceksiniz.

Bütün bunların sağlıklı bir toplum ve doktora daha az gitmek için üretildiği söyleniyor. Teknoloji sayesinde elde edilen datalarla doktora gidildiğinde ise işlerin daha da kolaylaşacağı kaydediliyor. Tabii bunlar işin iyi tarafları. Bir de kötü tarafları var. Örneğin bu testin sonuçlarının güvenilirliğinin yanı sıra teşhisin paniğe neden olup olmayacağı tartışılıyor. İlk ev tanısı olarak kabul edilen gebelik testi 1978’de ABD’de ortaya çıktı. Bugün ise pek çok ev testi satışta. Ancak bu testler sadece direkt hastalığı söylüyor. Başka bir hastalıkla bağlantı kurma konusunda ise iş sizin sezgilerinize kalmış. Peki sizin sezgileriniz de doğru değilse? Yeni cihazların tıpkı doktor gibi olacağı, semptomları girdiğinizde size makul bir teşhis koyacağı kaydediliyor. Ama tabii normal çıkan değerin gerçekten normal olup olmadığını ya da bunun başka bir rahatsızlığa yol açıp açmayacağını doktordan başka kimsenin bilmeyeceği de kesin! Doktora gidilmediği takdirde hastalığın ilerleyebileceği gerçeğini sakın unutmayın!

FOTOĞRAF ÇEK NABZINI KONTROL ET

Uygulama mağazalarında özellikle spor yapanlar için ideal bir uygulama bulunuyor. Cardiio adlı aplikasyonla akıllı cihazınızın kamerasını kullanarak nabzınızı ölçebilirsiniz. Böylece spor esnasında temponuzu kalp atışınıza göre düzenleyebilirsiniz. Aplikasyonun gösterdiği çerçeve içine yüzünüzü koyarak ya da kameraya parmağınızla dokunarak kolayca o anki kalp ritminizi ölçebiliyorsunuz. MIT laboratuvarlarında geliştirildiği belirtilen uygulama yüzünüzde meydana gelen renk değişikliğini tespit ederek bu ölçümleri gerçekleştiriyor.

ACABA BU İLAÇ DOĞRU SEÇİM Mİ?

Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de kullanıma sunulan ilaçların, üzerindeki karekodu okutarak sisteme kayıtlı olup olmadığını sorgulayabileceğiniz ve ilaç hakkında detaylı bilgilere erişebileceğiniz bir uygulaması bulunuyor. Bu İlaç Takip Sistemi (İTS) sayesinde aldığınız ilacın sisteme kayıtlı olup olmadığını öğrenebilir, hakkında toplatılma kararı çıkarılmadığından emin olabilir ya da son kullanma tarihini denetleyebilirsiniz. Ayrıca tespit ettiğiniz sisteme kayıtlı olmayan ilacı uygulama üzerinden yetkililere bildirebilirsiniz.

BELİRTİLERİ HAFİFE ALMAYIN

Hastalık anlarında size rehber olacak, akıl danışabileceğiniz birine ihtiyaç duyuyorsanız, doktorunuza ulaşmakta sıkıntı yaşıyorsanız size bir tavsiyemiz var. Hastalık Belirtileri adlı uygulamayı indirip doktora gitmeden önce bünyenizde neler olup bittiği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Uygulama hastalıklar ve tedavileri, belirtileri ve modern tıp yöntemleriyle alternatif tıp tedavi önerilerinden oluşan bir liste sunuyor. Bulaşıcı, çocuk, göğüs hastalıkları gibi başlıklar altında toplanan hastalık türlerine kolayca ulaşabilirisiniz.

UYKUNUZU BİLE KONTROL EDİYOR

Sağlık durumunuzu kontrol altında tutmak, kilo vermek, kan değerlerinizi takip etmek, daha iyi uyumak istiyorsanız Play Store’da The Withings Health Mate adlı uygulamayı aratmanızı tavsiye ederiz. Uygulamaya öncelikle anlık durumunuzla ilgili verileri girmeniz gerekiyor. Aplikasyon sizin için en ideal değerleri hesaplıyor ve size bununla ilgili tavsiyeler verip uyarılarda bulunmaya başlıyor. Ayrıca uyurken verilerinizi kaydedip sizi bilgilendiriyor. Kan basınç değerinizden kilo kaybetme durumunuza kadar tüm verileri aplikasyonunuzla paylaşabilir, kendinize sanal bir yaşam koçu edinebilirsiniz.

SAĞLIĞINIZ GÖZÜNÜZDE

Fotoğraflarda gözlerin farklı renk çıkması bir efekt ya da ışık yansıması olarak algılansa da hastalığın habercisi olabiliyor. Aplikasyon mağazalarında da kullanımı son derece kolay ve bir o kadar da faydalı bir uygulama bulunuyor. The White Eye Detector (Beyaz Göz Dedektörü) adlı aplikasyonla gözlerinizde herhangi bir göz kanseri riski olup olmadığını denetleyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken kameranızı açmak. Uygulama eğer sorun yoksa gözlerinizi algılayıp yeşil bir kutu içerisinde normal olduğuna dair sinyal veriyor. Sorun olan gözler kırmızı bir kutucuğun içerisinde gösteriliyor.

PSİKOLOJİK DESTEK DE VERİYOR

Odaklanma problemi yaşayanlar, konsantrasyonunu artırmak isteyenler ya da aşırı strese bağlı uykusuzluk problemi yaşayanlara tavsiyemiz Beyin Geliştirme Premium - Konsantrasyon Artırma ve Stresten Kurtulma adlı aplikason. Bilimsel olarak kanıtlanmış Binoral sesleri (Beyni rezonans ederek istenilen frekanslarla doğrudan ya da dolaylı olarak insan psikolojisini, fiziksel statüyü ve davranış şeklini etkilediği kanıtlanan sesler) kullanarak zihinsel istikrarı, konsantrasyon gücünü ve beyin sağlığını koruduğu söyleniyor. Özellikle sınava hazırlananlara, hafıza gücünü artırmaya çalışanlara, yaratıcılığa ihtiyacı olanlara, güne tazelenmiş olarak başlamak ve sakinleşmek isteyenlere tavsiye ediliyor.

BİRKAÇ YUDUM YEŞİL İÇECEKLE KENDİNE GEL!

Çok değil kısa bir süre sonra makineler sağlık ve ilaçlar konusunda pek çok şeyi öğrenecek. Örneğin tükürük veya kan örneğiyle hasta olup olmadığını gösteren bir cihaz yakında kullanılacak: Cue. Beyaz renkli ve kibrit kutusu büyüklüğünde. Aldığınız örnekler sonucunda akıllı telefonla uygun hale getirdiğinizde grip, inflamasyon, kalp-damar sağlığı, testosteron ve kadın doğurganlığı konusunda size bilgi veriyor. Üreticileri bunun bir tanı koyma cihazı olduğunu düşünmese de cihaz “İnflamasyon oranın sanki biraz yüksek mi? Yeşil smoothie içersen kendini daha iyi hissedebilirsin” diyor. Cihazın kendisi 300 dolar. Grip testi için üç kartuş 30, beş yedek test ise 20 dolar olacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2268 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim