• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Doktora damardan takip; Hastaneye gitmeden ameliyat olan var

Doktora damardan takip; Hastaneye gitmeden ameliyat olan var
Sabah'ın hastanelerdeki yolsuzluk haberi SGK'yı harekete geçirdi. SGK Başkanı Acar, 3 ayaklı denetim sistemine geçeceklerini belirterek, "Çapraz kontrol yapacağız" dedi

Sabah'ın hastanelerdeki teşhis ve tedavi yolsuzluğu haberi ses getirdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, konuyla ilgili haberler üzerine inceleme başlattıklarını açıkladı. Acar, ayrıca yakın zamanda tüm hastanelerde 3 ayaklı yeni bir denetim mekanizmasının hayata geçirileceğini, bu sistemde hastaların avuç içi kimlik bilgilerinden üst düzey yazılımlara kadar birçok yeni teknoloji kullanacaklarını söyledi. 2 milyon hastaya mektup yazarak hastanelerin ve ilaç şirketlerinin tuzaklarına düşmemeleri konusunda uyarıda bulunacaklarını ifade eden Acar, "Hastaların ilaç kullanımı ve hastane uygulamaları konusunda daha bilinçli olması konusunda bilgelendirici ve yol gösterici bir kitap çalışmamız var. Bunları özellikle hastane kapılarını sık çalan ailelerle paylaşacağız" diye konuştu.

FATURA 47 MİLYARA DAYANDI
SGK olarak sağlıkla ilgili son yıllarda yaptıkları önemli değişim ve açılımlarla vatandaşa daha iyi hizmet verdiklerini belirten Acar, "Sağlıkta yapılan önemli değişimlerle bu süreçte sağlık harcamalarımız 10 milyar liralardan bugün geldiğimiz noktada 47 milyar liraya kadar çıktı" dedi. Bazı özel hastanelerin yaptığı uygulamaların ahlaki olmadığını belirten Acar, şu bilgileri verdi: "Hepsini bunun içinde değerlendirmiyorum ama zaman zaman bazı özel hastanelerde, üzücü manzaralarla karşılaşıyoruz. Bunu, yapanları ortadan kaldırmamız lazım." Bu kapsamda sağlıklı kişilerin kuruma usulsüz hastane faturası kestirmelerinin önüne geçmek için başlattıkları avuç içi okuma sisteminin pilot uygulamalarında ciddi başarı yakalandığını belirten Acar, "20 ilde uygulanıyor. Yakında tüm özel ve üniversite hastanelerinde sisteme geçmiş olacağız. Bu konuda altyapıyı tamamladık. Devlet hastanelerinde ise ileride uygulamaya geçilecek" şeklinde konuştu.

HASTANEYE GİTMEDEN AMELİYAT OLAN VAR

Özel hastanelerle ilgili yapılacak yeni çalışmaların suiistimali önleyeceğini de anlatan Acar, "Sağlık karneleri kaldırıldı. Ama maalesef suiistimaller oldu. Hastaneye gitmeden TC kimlik numarasını kullanmak suretiyle kuruma fatura eden hastanelerle karşılaştık. Bu nedenle avuç içi damar uygulaması getiriyoruz. Yani bir vatandaş hastaneye gitmeden tedavi edilmiş gibi gösterilmeyecek. Ayrıca bu sistemi çok özel yazılımlarla da destekledik. Kişiye bu sayede gereksiz hangi teşhis ve tedavi yapıldığı da çapraz sorgulama yöntemi ile ortaya çıkardı" diye konuştu.

SABAH GÜNDEME GETİRDİ
SABAH sağlıkta ilaç ve reçete vurgununun bir benzerinin teşhis ve tedavi sürecinde de yaşandığını yakın zamanda haberleştirmişti. Buna göre karnı ağrıyan endoskopiye, öksüren tomografiye, böbrek problemi olan ise MR dahil 4 ayrı teste tabi tutuluyor. Devlete yüklenen fatura ise 10 milyarı buluyor.

METİN CAN /Sabah

Bu haber toplam 4777 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim