• BIST 9060.71
  • Altın 2292.356
  • Dolar 32.3135
  • Euro 35.0966
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Doktora hakaret eden şahıs 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı

Doktora hakaret eden şahıs 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı
Mahkemeler, sağlıkçılara yönelik son dönemde artan şiddet vakalarına ağır cezalar vermeye başladı.

İstanbul'un Esenler ilçesinde eşinin kimliği üzerinden ilaç yazdırmak isteyen, ancak bunu kabul etmeyen aile hekimine 'terbiyesiz' diyerek hakarette bulunan bir şahıs, 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Zanlı, aynı suçu bir kez daha işlerse hapse girecek.

Aile hekimi olarak görev yapan Doktor Neslihan Hatunoğlu'na görev esnasında 'terbiyesiz' sözüyle hakaret eden bir hasta suçlu bulunarak 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sağlık Bakanlığı'ndan avukat desteği alan Hatunoğlu, sağlıkta şiddete mahkemelerin sıfır tolerans göstermesinin olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Hatunoğlu, Aile Sağlık Merkezleri'nin güvenlik açısından yetersiz olduğuna, beyaz kod uygulamasının ise gerçek anlamda çalışmadığına dikkat çekti.

1 yıl önce zorunlu hizmet yükümlüsü olarak Esenler'de aile hekimliğine başlayan Neslihan Hatunoğlu, görevi esnasında bir hastanın sözlü hakaretine maruz kaldı. Polikliniğe gelen F.B. isimli erkek hasta, kendi tedavisinin ardından eşinin kimliğini verip ilaç yazdırmak istedi. Hastaya, poliklinikte olmayan bir kişi için ilaç yazmanın yasak olduğunu hatırlatan Hatunoğlu, "Şahıs birden sinirlenip agresif hareketler sergilemeye başladı. Ben ısrarla sakinliğimi korumama ve durumu izah etmeme rağmen anlamak istemedi. Bana diğer hastaların ve iş arkadaşlarımın yanında 'terbiyesiz' diyerek hakarette bulundu. Bunun üzerine polisi aradım." dedi. Hastaların ve diğer çalışanların yanında kişilik onurunun zedelendiğini belirtti. Şahsın polis gelene kadar sağı-solu yumrukladığını ve saatlerce poliklinik hizmetlerinin durmasına sebep olduğunu aktardı.

Şahıstan şikayetçi olan Hatunoğlu, Sağlık Bakanlığı'ndan avukat talebinde bulundu. Bakırköy Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava 4 ay sonra neticelendi. Hükmü 10 dakika içinde karara bağlayan hakim, saldırgan hastaya kamu görevlisine hakaret suçundan 1 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Ceza denetimli serbestlik yasası kapsamında ertelendi. F.B., aynı suçu 5 yıl içinde tekrarlaması durumunda hapse girecek.

Doktor Hatunoğlu, 1 yıl önce idealist bir hekim olarak göreve başladığını, bu süre içinde birçok kez hakarete ve sözlü şiddete maruz kaldığını ifade etti. Geçen yıl hayata geçirilen beyaz kod uygulamasının da tam anlamıyla çalışmadığını belirten Hatunoğlu, "Şahıs bana hakarette bulunduğunda beyaz koda bildirimde bulundum. Ancak onlar sadece sonrasında alacağım hukuki destek için ilgili birime yönlendirdi. Oysa bildirim sonrası olay yerine hemen güvenlik ekiplerinin gelmesi gerekmez mi?" diye konuştu. Çalıştığı aile sağlık merkezinde hiçbir güvenlik tedbirinin olmadığını aktaran Hatunoğlu şunları söyledi: "3 doktor, 3 hemşire ve 1 temizlik elemanımız var. Sözlü ya da fiziksel şiddete maruz kaldığımızda gerçek anlamda mağdur oluyoruz. 1 yılda yaşadıklarım yüzünden mesleki şevkim tamamen kırıldı. Bu yüzden birçok hekim gibi ben de hasta görmeyeceğim klinik dışı bir uzmanlığa meylettim."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8689 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim