• BIST 9466.97
  • Altın 2495.93
  • Dolar 32.5946
  • Euro 34.8018
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Doktora şiddet dünya basınında

Doktora şiddet dünya basınında
Financial Times, Türkiye'de doktorlara yönelik saldırılardaki artışı "Türkiye'nin doktorları, kuşatma altında...

Financial Times, Türkiye'de doktorlara yönelik saldırılardaki artışı "Türkiye'nin doktorları, kuşatma altında. Son bir ayda tıp profesyonellere yönelik bir dizi saldırılar sırasında 17 yaşındaki bir çocuk, büyük babasını kurtaramayan doktoru vururken bir muhalefet milletvekili, ailesini tedavi eden bir acil servis personeline saldırdı" şeklinde değerlendirdi.

SAĞLIKTA HALKIN BEKLENTİSİ ARTTI
Gazeteye konuşan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser de, Türkiye'de sağlık reformlarını "büyük bir başarı öyküsü" olarak nitelerken sağlık harcamalarının, GSYH'den hızlı büyüdüğü, halkın beklentilerinin arttığı uyarısında da bulundu.

"TÜRKİYE'NİN DOKTORLARI KUŞATMA ALTINDA"
Türkiye'de son haftalarda doktorlara yönelik saldırılar, Batılı basının da dikkatini çekti. Financial Times gazetesi, sorunu "Reformlar, Türkiye'nin doktorları için acı ilaç oldu" başlıklı haberinde ele alırken "Türkiye'nin doktorları kuşatma altında" ifadesini kullandı.

İngiliz gazetesi Financial Times, "Türkiye'nin doktorları, kuşatma altında. Son bir ayda tıp profesyonellere yönelik bir dizi saldırılar sırasında 17 yaşındaki bir çocuk, büyük babasını kurtaramayan doktoru vururken bir muhalefet milletvekili, ailesini tedavi eden bir acil servis personeline saldırdı" diye yazdı.

İstanbul'da geç ulaştıkları öne sürülen iki ambulansa saldırıldığını da anlatan gazete, bu şiddetin arkasındaki faktörler tartışılırken "Birçok doktor için suç, hükümetin, tıp profesyonellerini eleştirirken en gurur duyduğu başarılarılarından biri olarak gösterdiği sağlık reformlarında" değerlendirmesini yaptı.

FT, Türkiye'de 2003 yılında başlatılan sağlık reformlarına ilişkin bilgi de verdiği haberinde, halkın yüzde 90'ından fazlasının sağlık sigorta sisteminden yararlandığına, 2003 ile 2010 arasında doğum sırasında ölen kadınların sayısının yüzde 70'den fazla gerilediğine, çocuk ölümlerinin üçte ikiye yakın bir düşüş gösterdiğine dikkat çekti.

"BÜYÜK BAŞARI ÖYKÜLERİNDEN BİRİ"
Haberde değerlendirmelerine yer verilen Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, reformları, uluslararası sağlık reformunun "büyük başarı öykülerinden biri" olarak niteledi. Buna karşın Raiser, sağlık maliyetleri konusunda uyarıda bulunurken, sağlık harcamalarının halen GSYH'nın yüzde 7'sine yaklaştığını, toplam sağlık harcamalarının, ekonomik patlama döneminde GSHY'dan hızlı büyüdüğüne dikkat çekti.

Martin Raiser ayrıca, sağlık hizmetlerine herkes erişim sağladıktan sonra beklentileri idare etme zorluklarına da işaret etti.

"TEDAVİ KALİTESİ DÜŞTÜ"
FT, haberinde birçok doktorun, reformların gösterildiğinden çok daha az başarılı olduğunu söylediklerini belirtirken, doktorların "tedavi kalitesinin, azalmış olan konsültasyon zamanı ve hasta başına kaynakların azalması nedeniyle düştüğü" uyarısını da aktardı.

"DOKTOR TUVALETE GİTSE ŞİKAYET EDİYORLAR"
Ankara Tabip Odası Başkanı Özden Şener'in "Doktorlar tuvalete gitse bile hastalar, şikayet hattını arıyorlar. Yüksek beklentiler ve düşük hizmet kalitesi şiddete yol açıyor" sözlerinin de yansıtıldığı haberde birçok doktorun, kendilerini "oyunun haydutları" olarak gösterildiği için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı suçladıklarını da öne sürülürken "Sayın Erdoğan, Türkiye'nin eski elitleri ile kavga etmekten hoşlanıyor" ifadeleri de kullanıldı.

Haberde ismi açıklanmayan Ankara'daki bir beyin cerrahının "Doktorlar kötü olarak gösteriliyor, Sağlık Bakanlığı, doktorlara karşı halkın yanında yer aldığı görüntüsünü veriyor" sözlerini aktardıktan sonra, söz konusu doktor ve başkalarının "Hastalar, sürekli resmen şiyaket etmeye davet ediliyor ve sonra doktoların değil, hükümetin hatası olan aşırı kalabalık hastanelerde tedavi olmak durumunda bırakılıyor" denildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2650 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim