• BIST 9079.97
  • Altın 2308.811
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.0923
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Doktordan önce Google'a gidiyoruz

Doktordan önce Google'a gidiyoruz
Prof.Dr. Ümit Atabek genellikle doktora gitmek yerine, önce Google’da arama yapıldığını belirtti.

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ümit Atabek, tüm dünyada internetin, başlıca sağlık enformasyon sağlayıcısı konumuna geldiğini belirterek, genellikle doktora gitmek yerine, önce Google'da arama yapıldığını, araştırmalara göre, hastaneler ve doktorlar hakkında bilgi almak için internete başvuranların oranının yüzde 92 olduğunu söyledi.

GOOGLE'DA MEVSİMİNE GÖRE SAĞLIK ARAMASI

Sağlık alanında internette trend analizi yapan Social Touch tarafından geçen yıl yapılan araştırmada, özellikle ilaçlarla ilgili enformasyon ihtiyacı için internet kullananların oranının yüzde 83 olarak saptandığını kaydeden Atabek, "Doktora değil de Google'a soruyoruz, ancak sorarken de daha önce soranların yanlış sorularıyla aratıyoruz. Google Trends bize sağlık alanında eğilimlerin dönemsel değişimlerini gösterebiliyor. Bu aracı kullanarak, yaz mevsimi başlangıcında zayıflama, yaz boyunca güneş yanığı, kış mevsimi başlangıcında grip, bitkisel çaylar, soğuk algınlığı ile ilgili aramaların arttığı görülüyor. Bu eğilimler, toplumda sağlık enformasyonunun hangi konularda ve nasıl elde edildiğinin göstergesi. Örneğin, zayıflama araması yapanların oranı, kanser ve diyabet araması yapanların iki katından fazla. Bu da sağlığa bakış açısını gösteriyor"

HASTA OLAN ÖNCE İNTERNETE BAKIYOR

Beş yıl önce yapılan TÜBİTAK araştırmasına göre, yaşlıların birinci enformasyon kaynağının televizyon olduğunun belirlendiğini kaydeden Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Atabek, özellikle genç ve eğitimli kişilerin enformasyon kaynaklarının ise internet olduğunu belirtti. Atabek, televizyonlarda, sağlıkla ilgili şov programların ardı ardına geldiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Sağlık tanımı dahi medyatik olmaya başladı. Yeni kuşak ise televizyon yerine yeni medyayı, başta Google olmak üzere internet içeriklerini koydu. Artık insanlar hasta oldukları zaman ilk olarak internetin başına geçiyor. Bunu yaptıklarında ise genellikle çok yoğun bir bilgi yığınının etkisinde kalıp yanlış yönlendirilebiliyor. Sorun teknolojinin kullanılması değil, o teknolojinin nasıl kullanıldığıdır."

TIBBİ BİLGİLERİ WEB DEĞİL HEKİMLER VERMELİ

Günümüzde yaşamın her alanının tıbbileştirildiğini ifade eden Atabek, sözlerini şöyle sürdürdü:"Sağlık ve iletişim alanında önemli değişim ve dönüşümler ortaya çıkıyor. Artık kimse sadece doktor ya da sağlık kuruluşundan aldığı bilgilerle yetinmiyor. İnsanlar artık araştırıyor ve kıyaslıyor. Özellikle, hastalarıyla yeterli iletişim kurma becerisi bulunmayan hekimlerden tam olarak alamadıkları bazı bilgileri internetten ayrıntılı olarak elde edebiliyorlar. Bunlar olumlu gelişmeler. Ancak bu yeni iletişim düzeninin mutlaka kamusal bir izleme sürecini içermesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere kamusal kuruluşların konuya önemle eğilmeleri gerekli. Meslek kuruluşlarının da katıldığı bir ortak anlayış ve işbirliğini öneriyoruz. Kamusal düzenlemeler, sorunları önemli ölçüde azaltacaktır. Aksi durumda, internette sağlık enformasyonu hem aşırı sağlık kaygısına hem de kişilerin bilimdışı çözümlere yönelmesine neden olacaktır."

Prof. Dr. Atabek, Google'ın Calico adlı bir sağlık enformasyon şirketi kurmakta olduğunu belirterek şunları söyledi: "Google bunu halka ücretsiz ve güvenilir sağlık enformasyonu sunmakta kullanacak, ancak Calico'nun aynı zamanda giderek artan oranlarda sağlık sektörü pazarlama iletişiminde de kullanacağını öngörebiliriz."

GOOGLE'DA EN ÇOK YAPILAN SAĞLIK ARAMALARI

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, internette sağlıkla ilgili araştırma yapacak her 10 kişiden 8'i, ilk önce Google'ı kullanıyor. Google'ın 2004 yılından itibaren dünyada yapılan arama oranlarını paylaştığı "Google Trends" ise Türkiye'de de sağlık alanında hangi aramaların popüler olduğunu görmemizi sağlıyor. Türkiye'de son bir yılda sağlık alanında yapılan aramalar insanların sağlığa bakış açısını da ortaya koyuyor. Google'da yapılan aramalara göre, eğilimlerin dönemsel değişimleri açıkça görülüyor. Yaz mevsimi başlangıcında zayıflama, yaz boyunca güneş yanığı, kış mevsimi başlangıcında grip, bitkisel çaylar, soğuk algınlığı ile ilgili aramaların arttığı görülüyor. ABD'de 2012 yılında kanser, diyabet, depresyon, akne, uçuk, bel ağrısı aramalarda ilk sıralarda yer alırken Türkiye'de son bir yılda, zayıflama ve diyet araması, kanser ve diyabet aramalarının iki katından fazla olarak karşımıza çıkıyor.

AYDIN ÇOK ARAYAN İLLER ARASINDA

Zayıflama ve diyet aramasında, bilimsel gerçekliği bulunmayan "zayıflama çayı", "zayıflama hapı" en çok arananlarda ilk iki sırada yer alıyor. Son dönem aramalarda popüler olanlar çeşitli zayıflama ilaçları ile zayıflama eşofmanları. Zayıflama ve diyet kelimeleri en çok yaz aylarına girmeden önce, nisan ve mayıs aylarında yoğunlaşıyor. Zayıflama aramalarında Isparta, Niğde, Afyon, Çanakkale ile Aydın ilk beşte sıralanıyor.

KALP RAHATSIZLIKLARI EN ÇOK ARANANLARDAN
Sağlık aramalarında en sık aranan kelimelerin başında kalp geliyor. Aranan alt kelimelerde ise kalp krizi ile kalp ameliyatı ilk ikide bulunuyor. Kırıkkale, Niğde, Sivas, Bolu ve İstanbul, kalp kelimesinin aratıldığı alt bölge illeri olarak ilk beşte sıralanıyor. Ağustos ayı başında neredeyse hiç yapılmayan grip nezle aramasının geçen Eylül sonuna doğru büyük bir yükselişe geçerek tavan yaptığı görülüyor. Bu alanda aramalarda grip aşısı, grip tedavisi ve nezle, alt kategorilerde ilk üç sırada yer alıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1687 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim