• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

"Doktorla beraber hasta da kaçtı"

"Doktorla beraber hasta da kaçtı"
Prof. Semih Baskan'dan 'Tam gün' tepkisi: Doktorlarla birlikte hasta da kaçtı. Baktılar ki burada hizmet kalitesi düştü. Artık istedikleri hocaya ulaşamıyorlar. Şanslarını özel kurumlardaki hocalarda aramaya başladılar.

Tam gün yasasıyla muayenehane ve hastane arasında seçime zorlanan hekimler, sistemin orta vadede önemli sorunlar doğuracağını dile getirmişti. Uygulamaya karşı çıkanlardan biri de 40 yıllık meslek hayatı boyunca hiç muayenehane açmayan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Semih Baskan. İşte Semih Hoca'nın gözünden Türkiye'nin en büyük cerrahi kliniğinde yaşananlar:

BIÇAK PARASINI REDDETTİM
- Geçtiğimiz günlerde yaşadığım bir örneği paylaşmak istiyorum. Ameliyatına gireceğim hastanın eşi cebinden bir zarf çıkarttı ve buyurun dedi. Ben de dedim ki 'Geçen hafta Ankara Tabip Odası'ndan meslekte 40. yılımı doldurduğum için plaket aldım. Bir de toprağın altında annemle babam yatıyor. Onlara da ailemin adını kötüye çıkarmayacağıma dair söz verdim, böyle bir şey kabul edemem. Hasta yakını çok ısrar etti. Alamam, çok ısrar ederseniz de ameliyatı yapmam dedim. Hasta yakını çok şaşırdı. Sonra kendi kendime düşündüm: Bu olay bir ay önce olsaydı, varlıklı bir vatandaş para vermek istese ne yapacaktım? Bir önceki uygulamaya göre kendisini döner sermayeye yollayacaktım. Döner sermayeye para yatıracaktı, devlet bir miktar para alacaktı. Onun içinde ben de yasal hakkım olan parayı alacaktım. Devlet bu parayı alamadı, ben de alamadım. Bir taraftan Sayın Bakanımız 'bıçak parası ortadan kalktı' diyor. Ben almadım ama 135 bin sağlık elemanı içinde herkesin almayacağı konusunda da endişelerim var.

HASTALAR KENDİLERİ KAÇTI
- Sağlık Bakanlığı'nın getirdiği kanun veya KHK'lar, Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararlar kaos yarattı. Bu yasanın adına tam gün yasası deniyor. Ama tam günden kaçış yasası oldu. Doçent arkadaşlarımız bile muayenehane açar oldu. Her gün binlerce hastanın kaynadığı İbni Sina Hastanesi'nin bomboş koridorlarından geçerek bize geldiniz. Hastaları biz kaçırmadık, kendi kendilerine kaçtılar. Burada baktılar ki hizmetin kalitesi düştü. Artık istedikleri hocalara ulaşamıyorlar. Şanslarını bu defa özel kurumlardaki hocalarda aramaya başladılar. Dolayısıyla oralara geçtiler.

Ameliyat sayısı azaldı
-  Ameliyat sayısında azalma oldu. Bizde vasküler cerrahi ameliyatları azaldı. Diğer disiplinlerde de azalmaya başladı. Halbuki Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği olarak örnek vereyim. Bizim burada 6, Cebeci'de de 3 tane ameliyathanemiz var. Her gün ortalama 45 ameliyat yapılıyordu. Şimdi sayılarımız 10-15'e indi.

Dilek Gedik

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3956 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim