• BIST 9084.61
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Doktorlar bayramda Somali'de

Doktorlar bayramda Somali'de
Açlık ve susuzluk nedeniyle binlerce insanın hayatını kaybettiği Afrika'yı gönüllü doktorlar da yalnız bırakmıyor.

Uluslararası Anadolu Sağlık Federasyonu (USAF) Başkanı Tuncay Delibaşı, en az 20 sağlık personelinden oluşan ilk kafilenin 24 Ağustos-8 Eylül arasında Somali'de gönüllü olarak sağlık hizmeti vereceğini söyledi. Duyarlılığı artırmak amacıyla sağlık çalışanlarını bilgilendirmek istediklerini de ifade eden Delibaşı, bu amaçla bir Somali İftarı düzenleyeceklerini aktardı. Delibaşı, Ankara ve çevre illerden yaklaşık 600 sağlık personelinin katılacağı iftarda Kimse Yok Mu Derneği temsilcilerinin bölgede yaşananlarla ilgili sunumlar yapacağını belirtti.

USAF Başkanı Doç. Dr. Tuncay Delibaşı, Afrika başta olmak üzere dünyanı bazı bölgelerinde çok ciddi sağlık problemleri yaşandığına dikkat çekti.

Afrika kıtasında yılda 1 milyondan fazla insanın sıtma gibi önlenebilir hastalıklardan hayatını kaybettiğini belirten Delibaşı, "Binlerce insan da tedavi edilebilir hastalıklar nedeniyle hayatlarını idame edemez durumda." dedi.

USAF'ın başta Afrika olmak üzere dünyanın her yerinde insanlığın sağlık ihtiyaçlarına bir nebze de olsa yardımcı olma amacıyla kurulmuş bir federasyon olduğunu aktaran Delibaşı, Somali'ye de duyarsız kalmayacaklarını dile getirdi.

Geçen yıl 50'nin üzerindeki gönüllü sağlık derneğinin TİKA ile işbirliği içinde Afrika'da 160 binin üzerinde yardıma muhtaç insana ulaştığını, 50'nin üzerinde sağlık taraması gerçekleştirdiğini anlatan Delibaşı, "Afrika'da zaten var olan sağlık problemlerinin üzerine bu yıl bir de kuraklık eklendi. Özellikle Somali'de büyük bölümü çocuk olan milyonlarca insan ölümle karşı karşıya." diye konuştu.

Afrika'nın benzer bir kuraklık problemini 1970'li yıllarda yaşadığını anımsatan Delibaşı, "Bu tarihlerde Somali ve çevresinde 1.5 milyon insan öldü. Bugünlerde yaşanan problemin ise o günlerden daha büyük bir risk taşıdığı ifade ediliyor. Milyonlarca kişi açlık ve kuraklık nedeniyle ölümle yüz yüze." dedi.

Türkiye'deki sağlık gönüllüleri olarak bu konuya duyarsız kalamayacaklarını dile getiren Delibaşı, en az 20 sağlık personelinden oluşan ilk kafilenin, 24 Ağustos-8 Eylül arasında Somali'de gönüllü olarak sağlık hizmeti vereceğini dile getirdi.

SOMALİ İFTARINA, 600 SAĞLIK ÇALIŞANI KATILACAK

Bu konuda duyarlılığı artırmak amacıyla sağlık gönüllülerini bilgilendirmek istediklerini ifade eden Delibaşı, bu amaçla Somali İftarı düzenleyeceklerini söyledi.

Delibaşı, "Bu iftarın amacı doktorlarla bir araya gelerek resmi ve sivil kuruluşlar aracılığı ile Somali'ye sağlık hizmetleri için doktorları teşvik etmek." dedi.

Ankara'da 20 Ağustos Cumartesi günü düzenlenecek Somali iftarında Kimse Yok Mu Derneği temsilcilerinin bölgedeki durum ile ilgili bir de sunum yapacağını dile getiren Delibaşı, "Birinci ağızdan orada yaşananlar aktarılacak. Sağlık çalışanlarımız bunları dinleyecekler, neler yapılabileceğini tartışacağız. Zaten bir organizasyon var. Bu organizasyona daha fazla sağlık gönüllüsünün destek vermesini hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Somali iftarına, Türkiye'nin birçok ilinden 600 sağlık çalışanın katılacağını aktaran Delibaşı, "Zaman oldukça dar. Biz iftarda bir form dağıtarak, gönüllü doktorlarımızı hangi aralıklarda müsait olacaklarını da içeren bilgileri alacağız. Birkaç gün içinde değerlendirip, hızlı bir organizasyonla ilk kafilenin ardından diğer kafileleri de Somali'ye göndererek sağlık konusunda ülkemizin katkısını sağlamış olacağız." açıklamasını yaptı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2305 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim