• BIST 9693.46
  • Altın 2509.823
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.7692
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 18 °C

Doktorlar daha iyi ücret veren yerlere yönelince dispanserler boş kaldı

Doktorlar daha iyi ücret veren yerlere yönelince dispanserler boş kaldı
Türk Tabipler Birliği (TTB) Tüberküloz Çalışma Grubu’ndan Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, dünyada her yıl 100 bin kişiden 135’inin, Türkiye’de ise 25 ...

Türk Tabipler Birliği (TTB) Tüberküloz Çalışma Grubu’ndan Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, dünyada her yıl 100 bin kişiden 135’inin, Türkiye’de ise 25 kişinin tüberküloza yakalandığını, bu başarının da Verem Savaş Daire Başkanlığı ve Verem Savaş Dispanserleri sisteminin ürünü olduğunu söyledi. Sağlıktaki dönüşüm programı sebebiyle son dönemde bu yapının riske girdiğini ileri süren Kılıçaraslan, “Bizim bu başarıyı sağlayan dispanserlerdeki deneyimli hekimlerimizin çok büyük bir kısmı dispanserlerden ayrılmıştır. Çünkü daha iyi ücret veren yerlere yönelmiştir. İstanbul’da aile hekimliğin geçiş sürecinde birçok dispanserimiz 6 ay ile 1 yıl arasında boş kaldı. Aile hekimliğinin geliri çok daha yüksek olmasından dolayı hekimler aile hekimliğini seçmiştir.” dedi.

TTB, İstanbul Tabip Odası’nda tüberküloz raporunu açıkladı. TTB Tüberküloz Çalışma Grubu’ndan Uzm. Dr. Nilüfer Aykaç, Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’nin tüberküloz konusunda dünyadaki başarılı yeri ile övündüğünü söyledi. Bu başarının esas olarak Verem Savaş Dispanserleri’nin başarısı olduğunu kaydeden Aykaç, “Burada çalışan deneyimli sağlık kadrosunun ve Verem Savaş Daire Başkanlığı’nın varlığı ile mümkün olmuştur. Ancak sağlıkta dönüşüm programı ile tehdit altına giren yapılar tam da bunlardır.” diye konuştu.

Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan da, dünyada tüberkülozun 100 binde 135 civarında olduğunu, 2050’de bunu milyonda birin altına düşürülmesinin hedeflendiğini belirtti. Geçmişteki hastalık sayısına göre şuanda çok önemli derecede mesafe alındığını ifade eden Kılıçarslan, “Türkiye dünya sağlık örgütü kriterlerine göre başarılı konumdadır. Dünyada her yıl 100 bin kişiden 135’i, Türkiye’de 25 ise kişi hasta oluyor. Dünya ortalamasında çok iyiyiz. İyi olmamız da gerekiyor. Türkiye’de eskiden beri var olan Verem Savaş Daire Başkanlığı ve Verem Savaş Dispanserleri sisteminin ürünüdür. Sağlıktaki dönüşüm programının çeşitli aşamalarında son dönemde bu yapı riske girmiştir. Biz önümüzdeki dönemdeki tehlikeyi işaret ediyoruz. Kamu kurumları dahil olmak üzere sağlığın ticarileşmesi nedeniyle yapı riske girmiştir.” ifadesini kullandı.

Ticarileşmenin tüberküloza verilen önemi zayıflattığına dikkat çeken Zeki Kılıçarslan, Türkiye’deki bu başarıyı sağlayan deneyimli hekimlerin çok büyük bir kısmının dispanserlerden ayrıldığını dile getirdi. Hekimlerin daha iyi ücret veren yerlere yöneldiğini belirten Kılıçarslan sözlerini şöyle tamamladı: “İstanbul’da aile hekimliğin geçiş sürecinde bir çok dispanserimiz 6 ay ile 1 yıl arasında boş kaldı. Diğer komşu dispanserler onları tamamlamaya çalıştı. Çünkü hekimler aile hekimliğini seçmiştir. Çünkü aile hekimliğinin geliri çok daha yüksektir. Tüberküloz’da başarılımızın en önemli nedeni Sağlık Bakanlığı bütçesi dışında ayrı bir bütçeye tabi olmamızdı. Yani merkezi bütçeden yarı bir para. Şimdi bu yapının sürdürülüp sürdürülmeyeceği belli değil. Eğer bu yapı ayrı bir bütçelenmeyle olmaz tüberküloz programı riske girer.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4080 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim