• BIST 9804.02
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

'Doktorlar gereksiz ameliyat yapıyor' iddialarına cevap

'Doktorlar gereksiz ameliyat yapıyor' iddialarına cevap
Sağlık Bakanlığı, doktorların performans sistemi çerçevesinde gereksiz ameliyatlar yaptıkları iddialarının gerçeklerden uzak olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bugün bir gazetede "Doktorlar hasta iyileşirse para alacak" başlığı ile yer alan haberde, doktorların performans için gereksiz ameliyatlar yaptığı, bundan böyle hastaların iyileşme sürelerine göre ücretlerinin değerlendireceği yönünde iddialar yer aldığı hatırlatıldı.

Randevu ücretini operatörler alıyor

Geri ödeme sisteminde geliştirme faaliyetlerinin sürekli olarak yapıldığı belirtilen açıklamada, bu faaliyetlere bağlı olarak da hasta memnuniyeti ve verimlilikte artışlar olduğunun izlendiği kaydedildi. Açıklamada, "Bu çalışmaları dikkate almadan hekimlere ‘para için hastalara gerekmeden ameliyatlar yapıyorlar’ ithamında bulunmak büyük bir haksızlıktır. Hekimler yaptıkları işlemleri ve düzenledikleri reçeteleri tıbbi bilgileri ve vicdani kanaatleri çerçevesinde düzenler. Hekimlerimizin gelişen ve değişen tıbbi bilgiler çerçevesinde mesleki gelişimlerini sürdürmelerini önemsiyoruz ve bundan sonraki süreçte de bu konudaki çalışmalarımız devam edecektir" ifadeleri kullanıldı.

Bakanlıktan yeni damacana açıklaması

Dünyanın gelişmiş pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de uzman hekimlerin aylık gelirlerinin bir kısmını aktif çalışmalarına dayalı olarak aldıkları ifade edilen açıklamada, aylık gelirleri içinde yaklaşık yarısını oluşturan bu ücretin sabit ödemeler dışında ortalama 3 bin 300 TL civarında olduğu belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Doktorlarımızın aktif çalışmalarına bağlı olarak belirlenen performans ödemesinin tamamen hastanın iyileşmesine bağlı olarak ödenmesi söz konusu olamaz. Zira her hastanın tedavisi ve beklenen iyileşme sonuçları birbirinden farklıdır. Halihazırdaki ödeme modelleri içinde de sadece yapılan iş değil bu işin yapılması sırasındaki hasta memnuniyeti, hastanenin toplam verimliliği ve kalitesi gibi bir çok çarpan devreye girmektedir. Doktorların daha fazla para kazanmak adına apandisit, sezaryen gibi ameliyatları gereksiz yere yaptığı iddiaları daha önce de gündeme getirilmiş ancak bu iddiaların yanlış olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştu. Öncelikle performans uygulanan hastanelerde sezaryen ameliyatından elde edilebilecek puan 150, doğum işleminden elde edilebilecek puan ilk doğumlar için 350, sonraki doğumlar için 250’dir. Yani sezaryenden elde edilen puan normal doğumdan daha azdır ve ekonomik olarak doktor açısından daha cazip değildir. Apandisit ameliyatlarının gereksiz yapıldığı yönündeki iddialarla ilgili olarak cerrahlardan oluşan araştırmacı grubu, 42 hastaneden 3 bin 437 apandisit ameliyatının patoloji sonuçlarını değerlendirmiştir. Çalışma sonucu akut apandisit olma durumu yönünden dünya literatürü ile uyumlu olduğu tespit edilmiştir. Bu uyumluluk düzeyi, çalışmanın yapıldığı dönemde, çalışma grupları içinde; performans sistemi uygulanan devlet hastanelerinde yüzde 86.5, uygulanmayan üniversite hastanelerinde yüzde 81,5 ve özel hastanelerde yüzde 79,2 oranında çıkmıştır. Dolayısıyla apandisit ve sezaryen ameliyatları sayıları ile ilgili zaman zaman gündeme getirilen bu tür iddialar kanıta dayanmayan, gerçeklerden uzak ve performans sistemiyle ilgisi olamayacak iddialardır."

Sağlık Bakanlığı: Mardin'de 12 sıtma vakası saptandı

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3522 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim