• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9427
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Doktorlar 'tam gün' müşahede altında

Doktorlar 'tam gün' müşahede altında
Hekimler, Sağlık Bakanlığı'nın Tam Gün Yasası'nın uygulaması ile ilgili kontrollere isyan etti. Sağlık çalışanlarının her gün imza verip vermediğinden, araç plakalarının toplanmasına kadar hastanelerde göz ...

Hekimler, Sağlık Bakanlığı'nın Tam Gün Yasası'nın uygulaması ile ilgili kontrollere isyan etti. Sağlık çalışanlarının her gün imza verip vermediğinden, araç plakalarının toplanmasına kadar hastanelerde göz açtırmayan denetçilere karşı hekim örgütleri davalara hazırlanıyor.

Sağlık Bakanlığı Tam Gün Yasası'nın uygulaması için tam gün takipte. İstanbul İl Müdürlüğü'nden gelen denetçiler, 70. Yıl Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne her gün gelerek hekimlerin imza verip vermediğini kontrol ediyor. Okmeydanı Araştırma Hastanesi'nde doktorların araç plakaları toplanıyor ve otoparka yerleştirilen kameralar aracılığıyla giriş çıkış saatleri denetleniyor. Siyami Ersek Hastanesi'nde görüntülü uygulama sistemi başlatılıyor. Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi'nde ise özel toplantılarda doktorlara ‘muayenehaneler kapatılmazsa rotasyonlar başlayacak' deniyor.

Tüm bunlar Anayasa Mahkemesi'nin Tam Gün Yasası'nı kısmi iptal etmesinin ardından Sağlık Bakanlığı Hastaneleri'nde yaşananlardan birer kesit. 2 yıldır Türkiye gündeminde olan ve CHP'nin itirazıyla temmuz ayında bir kısmı iptal edilen Tam Gün Yasası üniversitelerde çalışan hekimleri kapsamazken, kamuda çalışan hekimler ‘mesai baskısı' isyanında.

Konuyla ilgili harekete geçen Türk Tabipler Birliği, sorunu yargıya taşıdı. İstanbul Tabip Odası da, İstanbul Valiliği'ne dava açmaya hazırlanıyor. Hekimler, Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı mesai genelgesi ve muayenehane standarlarını yeniden belirleyen yönetmelikle adeta Bakanlığın istediği gibi çıkmayan yasanın intikamının alındığını savunuyor.

Yasanın intikamı alınıyor
Tüm kamu personelinin haftalık çalışma süresi 40 saat iken, sağlık çalışanlarını 45 saat olarak düzenleyen 2368 sayılı Kanun, 30 Temmuz 2010 Cuma günü yürürlükten kalktı. Ancak, sağlık çalışanları haftalık 40, günlük 8 saat çalışma hakkından sadece 2 Ağustos 2010 Pazartesi günü yararlanabildi. Çünkü Sağlık Bakanlığı 3 Ağustos 2010 günü bir Genelge yayınlayarak, saat 12.00-14.00 arasında "münavebeli olarak" ve "kurumdan ayrılmamak" şartıyla "öğle tatili" yapılmasını öngördü.
Ancak bunun mümkün olmadığını kaydeden İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Süheyla Ağkoç, "Hastanelerde böyle bir saat söz konusu olamaz. Kimse durumu kötüleleşen hastasını bırakıp ‘benim sıram geldi, öğle yemeğine gideyim' demez, diyemez. O yüzden bu bir saatlik fazla çalışma konusu tamamen afakidir. Sağlık Bakanlığı Anayasa Mahkemesi'nin Tam Gün Yasası'nı iptal kararından sonra bunu bir kör dövüşüne çevirdi ve adeta hekimlere savaş ilan etti. Bugün hekimler hastanelerde muayenehane kapatmaları veya Anadolu'ya sürülme tehdidi ile karşı karşıya" dedi. Geçtiğimiz günlerde çıkartılan Muaynehane standartlarının yeniden belirlenmesiyle ilgili genelgenin de bu yıldırma politikasının bir parçası olduğunu kaydeden Ağkoç, "Her şeye karşı değiliz, standartlar tabii ki olmalı, ancak tam bu dönemde muaynehanelere getirilen ve kılı kırk yaran koşullar ‘muayenehane açarsanız canınızı yakarız' anlamına geliyor" diye konuştu.

Kan davasına dönüştü
Aslında hekimlerin imza atması yeni bir şey değil. Hekimler giriş çıkış saatlerini belirlemek için eskiden beri imza atmakla yükümlüler. Ancak bu sadece kağıtta kalan bir uygulamaydı. Okmeydanı Araştırma Hastanesi'nden bir hekim, süreci şöyle anlattı: "Sabah 8'de ve akşam 17'de başhekimin odasında imzalar atılıyor. Bu imzalar her gün kontrol ediliyor. Üzerimizde korkunç bir mesai baskısı var ki, bu yasal değil. Yataklı sağlık hizmeti veren yerlerde hizmet kesintisiz olmak zorunda olduğu için personel dönüşümlü olarak yemeğe gider ve 16'da mesainin bitmesi gerekir. Şu anda yasadışı bir uygulama var. Tümüyle tam gün muaynehane işinin kan davasına dönüştürmesiyle ilgili bir şey. Muaynehanelerimizi kapatmamız için ‘kibarca' uyarılıyoruz."
Suistimallere karşı denetimi anladıklarını ancak bunun çok farklı olduğunu kaydeden hekim, "Denetim yapılabilir, suistamallere karşı ama bu sefer çok farklı. Hastane idarelerinin de müdürlük tarafından ciddi anlamda baskı altında olduğunu, olup bitenlerin, başhekimlerin insiyatifinden çok müdürlük ve bakanlık tarafından yapılan ciddi baskılara bağlı olduğunu biliyoruz" dedi.

Yarı açık cezaevi
Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi'nden ismini vermek istemeyen bir uzman hekimin görüşleri ise şöyle: "Şefler sabah akşam gidip imza veriyor. Şefi olmayanlar ise kendileri gidip geliyor. Bir nevi yarı açık cezaevine çevirdiler. Bu uygulama sonuçta hep vardı ama daha önce umursanmıyordu, şu anda uygulanıyor. Sağlık Bakanlığı geride kalan kamu hekimlerinden bu işin acısını çıkarıyor."
Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden bir doktor ise, "Geç gelip muayenehanem var diyerek erken kaçanlar bu konuda sıkıntıda. Sabah akşam imza atılıyor. Sağlık müdürlüğünden imzaları toplamak için müdür muavini geliyor. Her hastaneye müdür muavini gönderilmiş, ayrıca şef ve şef yardımları toplantıya çağrılarak ‘muayenehaneleri kapatmazsanız rotasyonlar başlayacak' denilerek bir nevi tehdit edildi" açıklamasında bulundu.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Bakırköy Şube Başkanı Leyla Koç ise, "İlk defa sağlık şef ve şef muavinlerinin başhekimin kendi odasına giderek imza attıklarına şahit oluyoruz. Başhekim de bu imzaları bakanlığa fakslıyor. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde kart basım yerlerine kameralar yerleştirildi. Bu uygulamalar giderek hekimlerin üzerinde daha fazla baskıya dönüştü" dedi.


TARTIŞMA SÜRECİNDE NELER YAŞANDI
* Tam Gün Yasası devlet hastanelerinde çalışan doktorlara 30 Temmuz'a, üniversite hastanelerinde çalışanlara ise 30 Ocak 2011'e kadar "ya hastane ya muayenehane" seçme zorunluluğu getiriyordu. Bu tarihe kadar seçimini yapmayanlar istifa etmiş sayılacaktı.
* CHP, yılbaşında Meclis'te kabul edilen tüm hekimlerin "tam gün" çalışmasını düzenleyen 21 maddelik yasanın 11 maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi'nden üniversitelerdeki öğretim üyeleri için sevindirici karar çıktı.
* İptalin ardından üniversitede çalışan doktorlar 8 saatlik mesainin ardından muayenehane ya da özel hastanelerde çalışmaya devam edebiliyor.
* Sağlık Bakanı Recep Akdağ, iptal kararının ardından kamu doktorlarına muayene yolunun kapandığını belirterek, 110 bin doktordan sadece 4 bin 500 doktor ve öğretim üyesinin bu durumdan etkileneceğini, mesai saatleri içerisinde özel muayenehanesinde olan öğretim üyelerini YÖK'e şikayet edeceğini belirtmişti.
* CHP yasanın sadece üniversite görevlileri ile ilgili kısımlarının iptali için başvurmuştu. Şimdi üniversite hastaneleri dışındaki, örneğin Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışan hekimler, eşitsizlik olduğu gerekçesiyle Danıştay'a dava açmaya hazırlanıyor.
* Ayrıca Yüksek Mahkeme, Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kuruluşlarında çalışan personele, döner sermayeye ek olarak performansa göre para ödenmesine ilişkin maddeyi de iptal etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6391 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim