• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Doktorlardan En Çok Beklenen

Doktorlardan En Çok Beklenen
Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Prof ..

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kalender, hastaların, doktorlardan sorunlarını tümüyle ve hemen çözmesini değil, öncelikli olarak güler yüz, anlayış ve candan yaklaşım beklediğini söyledi.

Kalender, Konya Ticaret Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen Hasta Özerkliği Sempozyumu'nda, kişiler arası iletişimde, asimetrik, simetrik ve paralel olmak üzere 3 tür ilişki bulunduğunu belirtti.

Hekim-hasta ilişkisi noktasında paternalistik (hastaya genel hatlarıyla durumu söyleyen-otoriter), bilgilendirici (hastaya alternatifleri sunup, tercihi hastaya bırakan), 'yorumlayıcı' ve bir arkadaş ya da dost gibi hastayı yönlendiren 'müzakereci' modellerin olduğunu belirten Prof. Dr. Kalender, ancak her bir yaklaşımın olumlu-olumsuz yanları olduğu için bunlar arasında bir modele 'şu daha iyidir' denilemeyeceğini ifade etti.

Yapılan araştırmalarda hastaların bir doktorda öncelikle 'empatik yaklaşım ve güler yüz' aradığının ortaya konulduğunu ifade eden Prof. Dr. Kalender, şunları kaydetti:

'Doktorun güler yüzlü olması çok önemlidir. Bazen hasta olmayan bir kişi, 'acaba bende çok kötü bir hastalık mı var ?' diye korka korka doktora gidiyor, belki de hiç hastalığı yok, sorunu psikolojik... Özellikle böyle durumlarda güler yüzlü bir hekim tarafından karşılanmak hastaya, başlı başına bir tedavi oluyor. Bu nedenle doktorlarımızdan hastayla doğru iletişim kurma noktasındaki beklentimiz, içinden gelerek yapmasa da, tebessüm eder bir yüz ifadesi ve güler yüzle hastayı karşılamasıdır. Doktorlarımızın ağır iş yükü nedeniyle gülmeye pek halleri yok biliyorum, ancak onlardan bu konuda özveri bekliyoruz.'

- 'EFENDİM HAKLISINIZ, SORUN HASTANE YÖNETİMİNE MUTLAKA İLETİLECEK'-

Artık hastanelerde de insan odaklı yaklaşımın başladığını, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının buna kendilerini bir an önce alıştırması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Kalender, 'Hastaneler, tıpkı banka ve GSM şirketleri gibi artık hastayı hasta gibi değil müşteri gibi karşılayacak. Bir sağlıkçı, hasta büyük bir tepki gösterse bile 'efendim haklısınız, sorun hastane yönetimine mutlaka iletilecek' yumuşaklığında karşılığını verecek. Bu değişime hekimlerin da ayak uydurması gerekiyor. Biz bunu kendiliğimizden hastanede başaracağız ya da kanun koyucular bunu bir şekilde sağlatacak' diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2624 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim