• BIST 9479.97
  • Altın 2495.131
  • Dolar 32.5981
  • Euro 34.7923
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Donduruldu, 12 saat sonra hayata döndü

Donduruldu, 12 saat sonra hayata döndü
Üç kez kalbi durup bitkisel hayata giren Arif Çay, 12 saat buz kalıplarının içinde dondurularak hayata döndürüldü. 2 gün sonra uyandı, hiçbir şey hatırlamıyordu

Üç kez kalbi durdu, elektro şokla kalbi attı ama bilinci açılmadı, son çare olarak donduruldu. 12 saat boyunca buz kalıplarının içinde uyutulan 46 yaşındaki Arif Çay, yeniden hayata döndürüldü. Çay, uyandığında, "Şaka mı yapıyorsunuz? Hiçbir şey hatırlamıyorum" dedi.

Annesinin tahlillerini almak için gittiği Sincan Devlet Hastanesi'nde kalp krizi geçiren 46 yaşındaki Ahçı Arif Çay'ın duran kalbi elektroşokla iki kez çalıştırıldı. Solunumu durduğu için boğazından delik açılarak solunum cihazına bağlandı. Çay, kardiyoloji uzmanı olmadığı için ambulansla en yakındaki Sincan Koru Hastanesi'ne sevk edildi. Yolda yeniden kalp ritmi bozulan Arif Çay, hastaneye getirildiğinde tekrar kalbi durdu ve tekrar elektroşokla hayata döndürüldü. Bu arada EKG sonuçlarında kalp krizi geçirdiği anlaşılan hastanın acil anjiyoya alınarak balon stentle tıkanan damarı açıldı. Ancak kalp krizi tehlikesinin atlatılmasına rağmen bilinci açılmayan ve bitkisel hayata giren Arif Çay için Nöroloji, Anestezi ve Kardiyoloji uzmanları bir araya gelerek, hipotermi metoduyla dondurma kararı aldı.

DOKTOR KRİTİK SAATLERİ ANLATTI
Uyku ilaçları verilen Çay'ın vücut ısısı, soğutucu battaniye ve buz kalıpları içinde 32 dereceye indirildi. 12 saat uyutma işlemi uygulandı. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Özcan Özdemir, yapılan işlemi şöyle anlattı: "Bir yerde şoklama yaptık. Bu dondurma işlemi sırasında hastanın yaşamsal fonksiyonları en az seviyede çalıştı. Böylece kalp krizi sırasında beyne oksijen gidememesinden kaynaklı beyinsel hasarın önlenmesini amaçlıyoruz. 12 saat dolduğunda hastanın etrafındaki buz kalıpları ve soğutucu battaniyeleri aldık ve vücudun kendi ortamında ortalama ısısı 37 dereceye gelmesini bekledik. Isı normale döndüğünde hastamızın da bilinci açıldı. Hastamızda hiçbir fiziksel tahribat kalmadı. Kalp krizi geçirmeden önceki haline döndü."

37216417659.jpg

DONDURARAK KURTARDILAR
Dr. Özdemir, şöyle devam etti: "Hastanın en büyük şansı hastanede kalp krizi geçirmiş olmasıydı. Anında müdahale yapıldı ancak bilinci açılmadı. Ağır kalp krizi geçiren hastalarda en büyük korkumuz, hayatta kalsalar bile yeterli oksijen gitmediği için beyinde hasar oluşmasıdır. Bu tür hastalar tekrar yaşama dönseler bile büyük oranda ileri beyin hasarlı veya felçli kalabiliyorlar. Soğutma işlemi sayesinde beynin oksijen ihtiyacı azaldığı için zehirli maddelerin salınımı da azaltılıyor ve beyin hücrelerinin ölümü engelleniyor. Böylece hasta hayata döndüğünde hasar kalmıyor."

"ŞAKA MI YAPIYORSUNUZ"
Arif Çay iki gün sonra gözünü açtığında hiçbir şey hatırlamıyordu. "Olanları anlattıklarında. 'Şaka mı yapıyorsunuz' dedim. 'Hatta bugün günlerden salı düştün bayıldın 10 saniye sonra uyandın deseler inanırım" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2584 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim