• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 27 °C

Dördüncü nakil yolda

Dördüncü nakil yolda
Türkiye’de bir ilke imza atan Akdeniz Üniversitesi bu kez de dördüncü yüz nakli için harekete geçti. İlk yüz, kol ve bacak naklinde olduğu gibi dördüncü donör de Uşak’tan çıktı.

Türkiye’de bir ilke imza atan Akdeniz Üniversitesi bu kez de dördüncü yüz nakli için harekete geçti. İlk yüz, kol ve bacak naklinde olduğu gibi dördüncü donör de Uşak’tan çıktı.

Uşak’ta dört gün önce intihar girişiminde bulunan 19 yaşındaki T. Y., babası M.Y. tarafından son anda kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Ancak durumu gittikçe kötüleşen gencin dün beyin ölümü gerçekleşti. Bunun üzerine aileyle görüşen İl Organ Nakli Koordinatörü Dr. Zafer Aydın, gencin organlarının bağışlanması için ailesinden istekte bulundu. Daha önce yapılan yüz nakli ameliyatlarından çok etkilenen ve itirazda bulunmayan aile, yüzü dahil oğullarının tüm organlarını ‘başkalarına hayat versin’ diye bağışlamayı kabul etti. Uşak Devlet Hastanesi’nde henüz 5 aydır görev yapan İl Organ Nakli Koordinatörü Dr. Zafer Aydın, görevi boyunca gerçekleşen üçüncü beyin ölümü vakasından iki yüz nakli donörü çıkarmış oldu.

Yüz nakli için sıra bekleyen 4 hasta var

Dr. Zafer Aydın, ilk yüz nakli ameliyatının bağışta etkili olduğunu söyleyerek “4 gün önce yoğun bakıma aldığımız gencin beyin ölümü gerçekleşti. Organ nakli koordinatörünün görevi, 4 uzman hekimin beyin ölümü tanısı koyduktan sonra kaybedilen hastanın ailesiyle organ bağışı için görüşme yapmaktır. Biz de bu görüşmeyi aile fertleriyle yaparak bağış talep ettik. Sağolsun hayırsever aile evladının tüm organlarını bağışladı. Biz de hemen süreci başlattık ve Ege Organ Koordinasyon Merkezi’ne bilgileri ilettik. Yüz dahil tüm organlar en uygun vaka belirlendiğinde ona göre dağıtılacak. Türkiye’de ilk yüz naklinin gerçekleşmesinde Uşak büyük rol oynamıştı. Uşaklı ailemiz bağışta bulunmuştu. Bu bağışta da sanırım ilk yüz naklinin etkisi oldu” dedi. Akdeniz Üniversitesi’nde yüz nakli için sıra bekleyen 3-4 hastadan hangisine uygun olduğu netleştiğinde ameliyatın gerçekleştirileceği açıklanırken yapılacak naklin tam yüz nakli olacağı bildirildi.

PROF. ÖZKAN VE EKİBİ UŞAK’A GİTTİ

İntihar girişiminin ardından kaldırıldığı hastanedeki 7 günlük yaşam savaşını kaybeden 19 yaşındaki T.Y’nin organlarını ailesinin bağışlamasının ardından nakille ilgili süreç işlemeye başladı. Türkiye’deki ilk yüz naklinin gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi T.Y’nin yüzünü almak için karayoluyla Uşak’a gitti. Yüz alındıktan sonra kadavranın yüzü silikonla kaplanacak, eğer kol ve bacak alınırsa da yerine protez kol ve bacak takılacak.

Özlem Yurtçu

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2080 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim