• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

Dövmede ölüm riski!

Dövmede ölüm riski!
İzmir'de, sokak ortasında yapılan kalıcı dövmeler ölüme davet çıkarıyor. Dövmenin steril ortamlarda yapılması gerektiğini belirten Dermatolog Dr. Yasemin Fatih Amato, sağlıksız ortamda yapılan dövmelerin ölüme sebep olabileceğini söyledi.

Son zamanlarda gençler arasında yaygınlaşan kalıcı dövme modası artık sokaklara taşındı. Kalıcı dövmenin sağlık açısından uygun ortamlarda yapılması gerektiği konuşulurken, İzmir'de sokak ortasında yapılan dövmelerin sağlık açısından ne kadar uygun olduğu merak konusu oldu. Konak sahilinde karşımıza çıkan sokak dövmecisi, işini yaparken çok rahat davranırken sokak ortasında steril ortamdan uzak olduğuna bakmadan dövme yaptıran vatandaşlar da gayet mutlu göründü. Sokakta dövme yapan dövmeci, talebin çok olduğunu, insanların beğendikleri figürleri tereddüt etmeden uygulattırdıklarını söyledi.

Dermatolog Dr. Yasemin Fatih Amato, sokakta yapılan kalıcı dövmenin sağlık açısından uygun olmayacağını söyledi. Dövmenin steril şartlarda yapılmasının doğru olacağını ifade eden Amato, sağlıksız ortamda yapılan kalıcı dövmelerin çok ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkardığını anlattı. Steril ortamda yapılmayan kalıcı dövmelerin kişilerin sağlığına ciddi zarar verdiğini anlatan Amato, şöyle konuştu: "Kanla bulaşan hastalıklar vücuda bu yolla girer. Kan yolu ile sarılık, AIDS ve ciddi enfeksiyonlar bulaşır ve kişilerin ölümüne sebep olur. Derinin delinmesi ile ciddi enfeksiyon ve hastalıklar bulaşır. Sağlıksız ortamda yapılan dövmelerin sonucu ölümcül olur. Dövme yaptıracak kişilerin bu konuda bilinçli olması gerekiyor. Amatörce yapılan dövmeleri doğru bulmuyorum"

Kalıcı dövme yapılırken iğnenin tek kullanımlık olması gerektiğine dikkat çeken Amato, yapılan dövme salonunun steril olması gerektiğini belirtti. Dövme yapmanın ve yaptırmanın çok basit bir işlem olmadığını söyleyen Amato, dövme yaptırmadan önce ve sonra belirli işlemlerin uygulanması gerektiğini ifade etti. Dövme yapılmadan önce ağrıların azalması için bir süre ağrı kesici kremlerin kullanılması gerektiğini belirten Amato, şöyle konuştu: "Dövme yaptırdıktan sonra ise antibiyotik pomatlar ile yaranın tedavi edilmesi uygun olur. Sokak ortamında yapılan dövmelerin bu kadar ciddi şartlar altında olduğunu düşünmüyorum."

Amato, dövmenin kalıcı bir şey olduğunu ve bir anlık kararla adım atılmaması gerektiğini belirtti. Amato, hint kınası ile yapılan geçici dövmelerin içindeki maddelerin de kişilerin sağlığı için uygun olmayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3504 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim