• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Dr. Aslan'dan şeker hastalarına öneriler

Dr. Aslan'dan şeker hastalarına öneriler
Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, şeker hastalarını sıcak yaz mevsimi dolayısıyla daha dikkatli olmaları için uyardı.

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, şeker hastalarını sıcak yaz mevsimi dolayısıyla daha dikkatli olmaları gerektiğini bildirdi.

 

Dr. Aslan açıklamasında; "artan hava sıcaklığı ve nem, insan vücudundan önemli bir miktarda su kaybına neden olur. Sıvı kaybına bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, kramplar, kalpte ritim bozuklukları, böbrek yetmezlikleri görülebilir. Şeker hastalarında sıvı kaybına bağlı sorunlar daha sık görüldüğü için bol su ve sıvı gıda alınması önemlidir" dedi.

Şeker hastalarının özellikle dışarıya çıkarken yanlarına yeterli miktarda su veya içecek alması önerisinde bulunan Dr. Fatih Mehmet Aslan; uzun süre güneşte kalma sonucu gelişen güneş çarpmanın, şeker hastalarında daha sık görüldüğü belirterek, şeker hastalarının uzun süre güneş altında kalmamaları gerektiğine dikkat çekti.

Dr. Aslan şeker hastaları için ayrıca şu uyarılarda bulundu:

"Yaz aylarında kalorisi yüksek meyve ve sebzeler faydalı olmakla birlikte, şeker hastaları bunları tüketirken dikkatli olmalıdır. Önemli olan bu meyve ve sebzelerden ölçülü oranda ve belirli aralıklarla yenmesidir. Yine yaz aylarında tatil, piknik gibi aktiviteler daha sık yapılmaktadır. Bu tür aktiviteler sırasında şeker hastaları beslenme programının dışına çıkmamaya özen göstermelidir. Bununla birlikte tatil, seyahat gibi nedenlerle uzun süre aç kalmamalı, dışarıya çıktıklarında mutlaka yanlarında yiyecek bir şeyler bulundurmalıdırlar.

SERİN YERLER TERCİH EDİLMELİ

Şeker hastaları için düzenli egzersiz önemlidir. Yaz aylarında egzersiz için sabah erken saatler, akşam yemeği sonrası gibi günün daha serin zamanları veya havalandırması olan serin yerler tercih edilmelidir. Şeker hastalarının yaz aylarında daha dikkatli davranmaları gereken bir diğer konu ayak bakımıdır. Sıcakta, ayaklar yara oluşumuna ve enfeksiyon gelişimine daha yatkın olur. Ayakların devamlı kuru tutulmaya çalışılması ve günlük ayak kontrolü önemlidir. Deniz kenarında yalnızca kumda yürürken değil, yüzerken de mutlaka ayakkabı giymeleri gerekmektedir.

İnsülin kullanan hastaların insülinlerini serin ve kuru ortamlarda tutmaları gerekmektedir. İnsülinler ve glukoz ölçüm cihazları hiçbir zaman direk güneş ışığına maruz kalacak şekilde veya araç içerisinde sıcakta bırakılmamalı, gerektiğinde soğuk muhafaza çantalarında taşınmalıdır. Özellikle, insülin kullanan hastaların tatile çıkmadan önce hem tedavi düzenlenmesi hem de insülinin muhafaza edilmesi ile ilgili doktorları ile görüşmesi uygun olacaktır"

 
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2664 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim