• BIST 9057.84
  • Altın 2293.152
  • Dolar 32.3114
  • Euro 35.0969
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Dr. Rainer Peters: Hata yaptım

Dr. Rainer Peters: Hata yaptım
Alman doktor Rainer Peters'in, türbanlı, çok çocuklu ve Almanca bilmeyen Müslüman hastaları muayene etmeyeceğini duyurması büyük tepkilere neden oldu. Türkler'in, "Dr. Peters bizi hayal kırıklığına uğrattı" demesi üzerine geri adım atan Peters "Hata yaptı

ALMANYA'nın Hessen Eyaleti'nde bulunan Waechtersbach kentinde muayenehanesi olan Dr. Rainer Peters, yabancı hastalarını dışlayıcı bir uygulama başlatmasının ardından hatasından dönerek özür diledi. Alman doktorun muyanehanesinin içine ve dışına astığı yazıda, bundan sonra genç veya yaşlı başı örtülü, Almanca bilmeyen ve 5 çocuklu hastaları kabul etmeyeceği yazıyordu. Doktor kendisini "Tesettürle gelen hastaları muayene etmem mümkün değil" diye savunurken olay özellikle bölgedeki Türkler arasında büyük tepki çekti. Waechtersbach Türk İslam Kültürü Derneği Başkanı Şeref Değermenci, Alman doktorun Müslüman hastalara yönelik ayrımcı uygulamasını duyunca çok şaşırdığını söyledi.

Hayal kırıklığına uğrattı
Değirmenci, "Böyle bir uygulama kentimizde bir ilk. Aslında Dr. Peters'in Türkler'le arası iyi. Ama bizi hayal kırıklığına uğrattı. Kendisi ile görüştük. Bizden yanlış anlaşıldığı için özür diledi. Güya muayeneye girerken en azından kulakların açılmasını istiyormuş. İkinci madde ise Almanca bilmeyenlerin yanlarında Almanca bilen birini getirmesi için yazılmış. Beş çocuk hikayesi ise geçmişte dört çocuklu bir ailenin muayenede kargaşalık çıkanrmasından dolayı kaynaklanmış. Hasta olmayan beş çocuğun aynı anda getirilmemesini rica etmek istemiş. Yanlış ifade ettiği için bizden özür diledi" dedi.

Tartışmalı yazıyı kaldırdı
Türk İslam Kültür Derneği yetkilileriyle yaptığı görüşmeden sonra yumuşayan Alman doktor, söz konusu ayrımcı duyuruyu kaldırdı. Bunun yerine ise, birlikte hazırlanacak yeni bir duyuruda hastaların muyanehanede nasıl davranmaları gerektiği yazılı olacak.
Müslüman hastalara yönelik ayrımcı uygulamaya giden doktor hakkında, Alman Saglık Sigortaları Birliği ile Eyalet Tabipler Birliği'nin yaptırım yoluna gideceği bildirildi. Sağlık Sigortaları Birliği Basın sözcüsü Cornelia Kur, "Söz konusu duyuru, çirkin ve kesinlikle kabul edilemez. Bu doktor, sigorta doktoru olarak sorumluluklarını ciddi anlamda ihmal ediyor. Hakkında disiplin kovuşturması açıp açmama konusunu inceliyoruz" dedi. Eyalet Tabipler Birliği sözüsü Katja Möhrle de, konuyu hukuk servisine intikal ettirdiklerini kaydetti.

2. sınıf değiller
16 yıldır muayenehane işlettiğini anlatan doktor, hastalarını defalarca sözlü olarak uyardığını, ancak kimse kulak asmayınca, daha sert tedbirler almak zorunda bırakıldığını söyleyerek kendini savunmaya çalıştı. Çok sayıda Türk hastasının olduğunu ve hiçbir onları ikinci sınıf hasta olarak olarak görmediğini ve tatilini de Türkiye'de geçirdiğini söyleyen Dr. Peters, "Tek yaptığım, oyun kurallarını belirlemek oldu" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5534 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim