• BIST 9524.59
  • Altın 2517.93
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.6105
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Fatih Acar’ı ziyaret etti

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Fatih Acar’ı ziyaret etti
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser ve beraberindeki heyet SGK Başkanı Fatih Acar’ı ziyaret etti.

Dünya Bankası Sağlık Misyonu Heyeti Sağlıkta Dönüşüm ve Sosyal Güvenlik Reformu Projesi kapsamında yürütülen çalışmalara ilişkin görüş alış verişinde bulunmak üzere 8 Şubat 2011 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumunu ziyaret etti.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar heyeti kabulü sırasında ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye’nin bölgesel yapısı nedeniyle stratejik bir ülke olduğunu ve bu nedenle burada görev yapmanın çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

 

Başkan Acar; Türkiye’nin sosyal güvenlik alanında 2008 yılında çok önemli bir reform yaptığını kaydederek; “Geleceğe yönelik ayakları yere sağlam basan bir reform yaptık. Ülkemiz açısından çok önemli olan bu reformla Genel Sağlık Sigortasından emeklilik sistemine kadar birçok alanda köklü değişikler yaptık.” dedi.

 

Sosyal Güvenlik Kurumunun Türkiye bütçesinin %42’sini kullandığına dikkat çeken Fatih Acar; “Türkiye’nin önümüzdeki dönem projeksiyonunda SGK olarak alacağımız kararlar çok önemli.

 

Eşit adil ve tüm insanlarımızı kapsayan bu sistemin sürdürülebilir olmasını istiyoruz. Bu yüzden yapacağımız çalışmalarda, alacağımız kararlarda tüm tarafların fikrini önemsiyoruz.” Açıklamasını yaptı.

 

2008 yılında özellikle Genel Sağlık Sigortası sisteminde önemli mesafeler kat edildiğini ifade eden Başkan Acar; “Sağlık sigortacılığında alanında birçok yenilik yaptık ama daha yapılacak işler var. 74 milyon vatandaşımızı Genel Sağlık Sigortası kapsamına aldık. Bu konuda sizlerle 2009 yılında başlattığımız proje kapsamında önemli çalışmalar yapmıştık. Bu çalışmaların devam etmesini istiyorum. Bizlere yapacağımız yeni çalışmalarda teknik destek sağlayabilirsiniz. Alacağımız kararlarda vereceğiniz desteğin önümüzü açması bizi mutlu eder.” diye konuştu.

 

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser Türkiye gibi bir ülkede çalışmanın kendisi için çok önemli olduğunu belirterek, “Dünya Bankası için Türkiye çok önemli. Dünya Bankasının ikinci büyük ülkesi konumundasınız. Ayrıca ikinci stratejik anlaşma için toplantı halindeyiz ve çalışmalarda son aşamaya gelindi. Sizinle bu strateji kapsamında çok önemli çalışmalar yapacağımıza inanıyorum.” dedi.

 

Dünya Bankası Türkiye Direktörlüğüne yeni atandığını belirten Martin Raiser “ Sizleri tanımak ve yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi almak için bu ziyareti gerçekleştirdim. Gerçekten tüm dünya ülkelerinin ilgiyle izlediği çok başarılı çalışmalar yaptınız. Ekibimle birlikte bundan sonra yapacağınız tüm çalışmalarda sizlere destek olmak istiyoruz.” diye konuştu.

 

Hazine Müsteşarlığı dışında ilk defa Sosyal Güvenlik Kurumunu ziyaret ettiklerini söyleyen Direktör Raiser, ”Türkiye ekonomisini değerlendirdiğimizde SGK bizim için çok önemli bir Kurum. Dünya Bankası ile SGK arasında çok sağlıklı işleyen bir ilişki var. Bundan sonra da aynı şekilde sürdürmek arzusundayız.” şeklinde konuştu.

 

Martin Raiser’den sonra konuşan Dünya Bankası Merkez Ofis Proje Koordinatörü Solange P. Van Veldhuizen de Türkiye’nin sağlık sigortacılığı alanında yaptığı çalışmalarda çok başarılı olduğunu vurgulayarak, ”Sağlık sigortacılığı sisteminiz bir çok ülkenin yapmak istediği ama cesaret edemediği bir sistem. Özellikle tüm yoksulları kapsama altına alması ve zengin yoksul ayrımı yapmadan herkese eşit sağlık hizmeti sunulması çok önemli.” dedi.

 

Arjantin’in bunu yıllardır uygulamaya çalıştığını ama bir türlü başaramadığını ifade eden Veldhuizen; “Ben Avrupa ve Orta Asya’da çok sayıda ülkenin sağlık sigortacılığı sistemini izledim. Çok az ülke sizin gibi sağlık hizmetini nüfusun tamamına sunabiliyor. Yoksul ülkelerin yoksulluklarının temel sebebi sağlık hizmetlerini nüfusun tamamına sunamamaları.” dedi.

 

Sağlık sigortacılığının herkesi kapsama altına almasının maliyetleri artırdığına işaret eden Veldhuizen “Sağlık sigortacılığının finansmanı konusunda şu anda Almanya, Avusturya, Bulgaristan gibi bir çok ülke zorlanıyor. Türkiye şu anda zorlanmıyor ama bir dönem sonra demografik yapının değişmesi ile birlikte zorlanmaya başlayacaktır. İlerde finansman krizinin yaşanmaması ve bu başarılı modelin sürdürülebilmesi için birlikte çalışmalar yapabiliriz.” şeklinde konuştu.

 

SGK Başkan Yardımcısı Yadigar Gökalp ise Dünya Bankası ile ilgili yürüttükleri projelerden bahsederek; “Dünya Bankası yetkilileri ile toplantılarımız aralıksız devam ediyor. Projelerin değerlendirme süreçlerinin daha verimli ve kısa sürede olması açısından yeni bir proje yapılandırması gerçekleştirdik. Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Daire Başkanlığı ve Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü bünyesinde yeni birimler oluşturduk. Bu birimlerde oluşturduğumuz ekipler artık sadece bu tip projelerle ilgilenecek.” dedi.

 

Yeni oluşturulan proje birimlerinin Dünya Bankası ile ilgili projelerin hazırlanmasında koordinasyonun sağlanması, teknik şartname ve finansal yapılanma konularında teknik destek sağlayacağını belirten Gökalp; “Projelerle ilgili Dünya Bankasından teknik destek istedik ve arkadaşlarımıza sağlanan destekle arkadaşlarımız satın alma ve finans konularında eğitimlere başladı.” diye konuştu.

 

Dünya Bankası ile yapılan görüşmelerde üç konunun ön plana çıktığını vurgulayan Gökalp, “Bunlardan bir tanesi tamamlayıcı sağlık sigortacılığının Türkiye’de modellenmesi ve uygulanması, ikincisi ise sağlık birimimizi daha etkin bir hale getirebilmek adına Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğünün kurumsal kapasitesinin analizinin yapılması, üçüncüsü ise sağlıkta geri ödeme modellerinin nasıl olması gerektiği konularında öneri paketlerinin bizlere sunulmasıdır.” dedi.

 

Teknik çalışmaların bundan sonra da hızlı bir şekilde devam edeceğini belirten Gökalp, kısa süre içerisinde uygulamaların başlayabileceğini açıkladı.

 

Ziyaretin sonunda SGK Başkanı Fatih Acar, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser’e günün anısına bir tabak hediye etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2087 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim