• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Dünya bu nakli konuşuyor! Nakil rahimle hamile kaldı...

Dünya bu nakli konuşuyor! Nakil rahimle hamile kaldı...
Antalya'da operasyon sonunda dünyanın ilk kadavradan rahim nakli yapılan 23 yaşındaki Derya Sert başlatılan embriyo transferinin ardından hamile kaldı.

Doğuştan rahmi olmayan Derya Sert'e (23) 8 Ağustos 2011'de kadavradan rahim naklini, Türkiye'deki ilk çift kol ve ilk yüz nakli ameliyatını yapan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan gerçekleştirirken, yardımcılığını aynı bölümün Anabilim Dalı Başkanı olan eşi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan yaptı. Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Münire Erman Akar ise Derya Sert'in dondurulmuş embriyodan oluşacak hamilelik süreciyle ilgili görevi üstlendi.

Geçen 31 Mart Pazar günü yapılan embriyo transferi işlemine Prof. Dr. Ömer Özkan, Prof. Dr. Münire Erman Akar ve Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan ile kalabalık bir ekip katıldı. Transfer haberi 2 Nisan Salı günü de kamuoyuna açıklandı.

5 yıl önce başladı
Derya- Mustafa Sert çifti, engel tanımayan aşkları uğruna 2008'de bu mücadeleye başladı. Mersin'in Anamur ilçesinde oturan Derya Sert, bekar olduğu dönemde 2009'da Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gelerek konulan teşhis üzerine tedavi sürecine başladı. 2010'da evlenen çiftten Derya Sert, aynı yıl yine Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından kadın hastalığıyla ilgili bir dizi operasyon geçirdi.

Kadavradan rahim bulununca 45 kişi arasında doku grubu ve diğer testleri tam uyan Derya Sert 8 Ağustos 2011'de ameliyata alındı. 7 saat süren ameliyatın ardından uzun süre steril odada kalan Derya Sert, taburcu edildikten sonra Antalya'da hastanenin kiraladığı ve yeri gizli tutulan bir eve yerleştirildi.

Kontrolleri hastanede yapılan Derya Sert, ayda iki kez doktorları tarafından muayene ediliyor, oto tamircisi eşi Mustafa Sert ise Anamur ile Antalya arasında gidip geliyordu.

Özkan açıklama yapmadı

Rahim naklinin mimarları Prof. Dr. Ömer Özkan ve eşi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, Derya Sert'in hamile kaldığına yönelik yazılı açıklamanın ardından hastaneye akın eden gazetecilerin ilgi odağı oldu. Kısa süre hastanede kalan Prof. Dr. Ömer Özkan, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlamadı. "Her şey yolunda. Bir problem yok. Yazılı açıklama yapılıyor" diye konuşan Prof. Dr. Ömer Özkan, eşi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan ile birlikte hastaneden ayrıldı.

Antalya'da bulunan İngiliz Daily Mail gazetesinin muhabirleri de Derya Sert'in hamilelik haberi üzerine hastaneye gelerek doktorlar ve hastane yetkilileriyle röportaj yapmaya çalıştı.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Ünal, Sert'in sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek Ünal, "Yaklaşık 2 haftalık süreç içerisinde erken test sonuçları, beklenen gebelik bulguları ile uyumludur. Hastanın şu anda sağlık durumu iyidir" şeklinde konuştu. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2624 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim