• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Dünya dişileşiyor!

Dünya dişileşiyor!
Çevre kirliliğinin sağlığı tehdit ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Djamgoz, "Dünya dişileşiyor" dedi ve ekledi: "Kimyasallar erkekleri kısırlaştırıyor. İngiltere'de en fazla yapılan ameliyat, erkeklerde meme küçültme operasyonu"

Sanayileşme, bir yandan insan hayatını kolaylaştırırken, diğer yandan ciddi sıkıntılar yaratmayı sürdürüyor. Çevre sorunları gelecek nesilleri de tehdit ediyor. Bu kapsamda düzenlenen 3'üncü Ulusal Katı Atık Kongresi'nden çarpıcı bir sonuç çıktı. Bilim adamları, çevre kirliliğinin insan sağlığını tehdit eder noktaya geldiğine ve dünyanın giderek dişileştiğine dikkat çekti. İngiltere'deki Imperial College'da çalışan Prof. Dr. Mustafa Djamgoz, "Son yıllarda İngiltere'de en çok yapılan ameliyat, erkeklerde meme küçültme operasyonudur" diye konuştu.

KKTC'DE KANSER ARTIŞI
Katı Atık Kirlenmesi Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi'nin (KAKAD), Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ile birlikte, Ekolojik Enerji A.Ş.'nin ana sponsorluğunda dwüzenlediği "Katı Atıklar ve Ekolojik Toplum" temalı kongrede, atık çıkarmadan üretim yapma veya üretilen atığı çevreye zarar vermeyecek düzeylere düşürüp yok etme konuları tartışıldı. Kongrede bir sunum yapan Prof. Dr. Mustafa Djamgoz, yüzde 10-15 genetik faktörün etkili olduğu kanserin büyük oranda çevre ve hayat stilinden kaynaklandığını belirtti. Djamgoz, "Kanser artık modern hayatın bir parçası. Astım, şeker, tansiyon gibi kronik hastalıklardan biri olarak kabul etmeli ve kanserle yaşamayı öğrenmeliyiz. Batı dünyasında kanser oranı yüzde 40'a ulaşmıştır. KKTC'de 1990-2004 arasında yapılan kanser araştırması kapsamında; toprakta kurşun, arsenik ve kadmiyum gibi ağır metaller olduğunu tespit ettik. Kurşun özellikle çocukları tehdit etmektedir. Kadmiyum kansorejen olarak bilinmektedir. Arsenik ise birçok önemli sağlık sorununun yanı sıra kansere neden olmaktadır" dedi. Dünyanın giderek dişileştiğine de dikkat çeken Djamgöz, buna özellikle tıbbi atıkların neden olduğunu belirterek, şunları söyledi:

HAYVANLARDA DA AYNI
"Toprağa ve suya karışan atıklar sadece insanların değil hayvanların da hormonlarını etkiliyor. Hayvanlarda bu değişim yılardır görülüyor. Hormon bozucu kimyasal maddeler erkeklerde kısırlığı artırıyor. Son yıllarda İngiltere'de en çok yapılan ameliyat, erkeklerde meme küçültme operasyonudur."

Bisphenol-a hormonları değiştiriyor
Yeşiller Partisi'nden Halk Sağlığı Uzmanı Ümit Şahin ise konuyla ilgili şöyle konuştu: "Endokrin bozucu çevre kirleticiler var. Bisphenol-a maddesi bunlardan biri. Plastik ambajlardan, naylon torbalardan, plastik şişelerden gıdalara bulaşıp, hormonları değiştirebiliyor. ABD, plastik biberonları yasakladı. Su şişelerinde ve gıda torbalarında plastiği yasakladı. Bisphenol-a bulaşmış gıda alanlarda hormonal bozukluklar yaşanabiliyor. Kısırlıktan tutun da üreme organlarının yanlış gelişmesine kadar etkileri var."

GÜL KİREKLO

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2310 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim