• BIST 9142.4
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü

Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü
UBAM Genel Başkanı Tezemir: "Bu merkezde tedavi sürecini başlattığımız 119 madde bağımlısına ilaçsız rehabilite yöntemi olan Narconon Programını uygulayarak, 7 ay içerisinde maddeyi bırakmalarını sağladık"

Uyuşturucu Madde Bağımlılığı ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu (UBAM) Genel Başkanı Dila Tezemir, "Bu merkezde tedavi sürecini başlattığımız 119 madde bağımlısına ilaçsız rehabilite yöntemi olan Narconon programını uygulayarak, 7 ay içerisinde maddeyi bırakmalarını sağladık" dedi.

UBAM Genel Başkanı Tezemir, "26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 bin 956 aileye ücretsiz bağımlılık danışmanlığı hizmeti verdiklerini söyledi.

Ümitköy'de kiraladıkları bir villada Türkiye'nin ilk Bağımlı Beslenme ve Barınma Merkezini kurduklarını belirten Tezemir, "Bu merkezde tedavi sürecini başlattığımız 119 madde bağımlısına ilaçsız rehabilite yöntemi olan Narconon programını uygulayarak, 7 ay içerisinde maddeyi bırakmalarını sağladık" diye konuştu.

Avrupa'daki gurbetçi vatandaşlar da dahil olmak üzere 2 ayda yaklaşık 2 bin insanın bağımlılık sorunlarının çözülmesi için federasyonlarına müracaat ettiğini belirten Tezemir, UBAM'ı nasıl kurduklarını şöyle anlattı:

"Kardeşini eroin bağımlılığından kurtarabilmek için ülkemizdeki ve bütün dünyadaki yöntemleri birer birer araştırarak bütün servetini bu uğurda harcayan eski bir iş adamı İsmail Karakaş ile uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak isteyen herkes için çalışan bir dernek ile bu hizmete başladık. Bağımlılıktan kurtarmaya çalıştığımız kişilerin kendilerini toparlamaya başladığını görünce projenin adını taşıyan 'Hayat Boyu Sevgi' derneğini kurduk. İlaçsız tedavi yöntemlerini araştırmaya başladık. 3 yıl önce dünyanın 47 ülkesinde 250 rehabilitasyon merkeziyle bugüne kadar 2 milyondan fazla insanı bağımlılıktan kurtarmayı başaran Narconon International ile görüşmeye başladık. Söz konusu kurumun Interpol ve diğer araştırmalarını tamamlamasının ardından yetkililerinin Türkiye'ye gelmelerini sağladık ve Nacronon'un Türkiye temsilciliğini UBAM olarak üstlendik. Tamamen ilaçsız psiko-sosyal rehabilitasyon metodunu savunan bu kurumun çalışmaları başta Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına sunuldu. Ülkemizde bağımlılıkla mücadele eden sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla 2013'te İstanbul, İzmir, Çanakkale, Zonguldak, Kahramanmaraş ve Ankara'da hizmet veren Hayat Boyu Sevgi Derneğinin kurucu üyeliği neticesinde UBAM kuruldu."

-Madde bağımlılarının yaşadıkları

Madde bağımlılığından 6 ay önce kurtulduğunu belirten 27 yaşındaki S. D., arkadaş özentisinin etkisiyle 13 yaşındayken bali, ardından alkol ve ve esrar kullanmaya başladığını belirterek, "Bir süre sonra piyasada şeker diye tabir edilen ekstazi (ecstasy) tarzı ilaçları torbacılardan satın almaya başladım. 20 yaşıma kadar alkol, esrar, ekstazi ve adını bile bilmediğim ilaçları kullanarak kendimi zehirledim. Bu maddelerle baş etmekte zorlanırken madde kullanıcılarından birinin söylemesi üzerine 7 yılımı cehenneme çevirecek olan eroine bulaştım. Birkaç kez denemenin ardından argoda peynir olarak bilinen eroin artık vücudumun bir ihtiyacı haline gelmişti. Onu kullanmadan uyuyamıyor, dışarı çıkamıyor hatta onsuz yaşayamaz hale geliyordum" şeklinde konuştu.

Ailesine 23 yaşında sorunu açtığını ve İstanbul'da özel bir hastanede tedavi altına alındığını belirten S. D., "Servet değerinde para harcanarak biten tedavinin ardından hastaneden çıktığım gün soluğu torbacı da almıştım. Ardından 2 kez devlet hastanesine, bir kez özel bir hastaneye yattım ama yine bir servet harcanmıştı, sonuç aynıydı. Bu kez eroinden haz alamıyordum ama kokain kullanmaya başlamıştım. Bütün ümitlerimin tükendiğini düşünüyordum, ailemin UBAM'a da başvurmamı istemesiyle buraya geldim. Vitamin, mineral ve bitkisel yağların kullanıldığı bu rehabilitasyon programına katıldım. 6 ay önce katıldığım program sonrasında uyuşturucu bataklığından kurtularak yeni bir hayata adım attım ve yaşamdan keyif almaya başladım" şeklinde kurtuluşunu anlattı.

-Kurtarılan diğer mağdurlar

UBAM'da gördüğü rehabilite ile madde bağımlılığından kurtulan Y. Ç. de uyuşturucu kullanmaya 14 yaşında esrar ile başladığını, bir süre sonra da hap ve kokain bağımlısı haline geldiğini belirtti.

Y.Ç, "4 yıl önce arkadaş ortamında eroin denilen zehirle tanıştım. Kendi günlük eroin masrafımı çıkarabilmek için torba tutmaya başlamıştım. Kurtulmak istiyordum ama etrafımda bulunan bütün kullanıcıların AMATEM'lere defalarca yattıklarını, defalarca palet taktırdıklarını ve bunlara rağmen kurtulamadıklarını duyuyordum ve bunların çare olacağına inanmıyordum. Ailemle buraya geldik, hayata yeniden tutundum" diye konuştu.

Orta öğretimin ilk yılında bali koklayarak uyuşturucu madde kullanmaya başladığını anlatan A. Y. ise ardından 4 yıl boyunca hiç ara vermeden alkol, esrar ve ekstazi kullandığını belirterek, "Bir süre sonra bu maddelerin bedenimi rahatlatmadığını artık haz almadığımı görünce kokain ve eroin kullanmaya başladım. Konuyu aileme açtım Onların yönlendirmesi ve desteği ile ayaktan tedavi gördüm. 6 ay süren ilaçlı tedavi sonrasında bu kez ilaç bağımlısı haline gelmiştim. Burada katıldığım ilaçsız rehabilitasyon yöntemi ile uyuşturucu kullanmayı bıraktım" ifadelerini kullandı. 

Bu haber toplam 3794 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim