• BIST 9079.97
  • Altın 2322.819
  • Dolar 32.3239
  • Euro 34.9361
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Dünyada yeni 395 ilaç ve aşı üstünde çalışılıyor

Dünyada yeni 395 ilaç ve aşı üstünde çalışılıyor
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Başkan Yardımcısı Engin Güner, tüm dünyadaki araştırmacı ilaç ve biyoteknoloji firmaları tarafından bakterilere karşı 88 yeni antibiyotik ilaç, virüslere karşı 96 yeni ...

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Başkan Yardımcısı Engin Güner, tüm dünyadaki araştırmacı ilaç ve biyoteknoloji firmaları tarafından bakterilere karşı 88 yeni antibiyotik ilaç, virüslere karşı 96 yeni antiviral ilaç ve 145 yeni aşı üzerinde çalışıldığını belirtti.

Güner, yaptığı açıklamada, dünyanın önde gelen araştırmacı ilaç firmalarının üyesi olduğu PhRMA adlı kuruluşun da açıkladığı gibi dünyada yeni 395 ilaç ve aşı adayı üstünde çalışıldığını kaydetti.

Bazıları son aşamaya gelen yeni ilaç adaylarının 88'inin antibiyotik, 96'sının antiviral üzerine olduğunu aktaran Güner, ayrıca bakteri ve virüslere karşı halen geliştirilmekte olan 145 yeni aşı adayının da bulunduğu bildirdi.

Güner, yenilikçi ilaç adayları arasında sıtmanın halen tedavi edilemeyen türüne karşı etkili olan bir tedavi, e-coli basiline karşı iki farklı antikoru birleştiren bir ilaç, hepatit c virüsünün vücutta çoğalmasını sağlayan enzimi durduran bir ilaç ve antibiyotiğe dirençli stafilokok bakterisine karşı etkili bir tedavinin de yer aldığını vurguladı.

Bugün dünyada her yıl 9,5 milyondan fazla insanın bakteri veya virüslerin yol açtığı enfeksiyon hastalıklarından yaşamını yitirdiğini, bazı bakterilerin antibiyotik ilaçlara karşı direnç kazanmasının durumu daha da zorlaştırdığını ifade eden Güner, bugün verem ve sıtma bakterilerinin bazı türlerinin tedavisinin bulunmadığını anımsattı.

Engin Güner, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) verilerine göre, dünyada her yıl 2 milyon kişinin veremden hayatını kaybettiğini, Afrika'da her 45 saniyede bir çocuğun sıtmadan öldüğünü ve sıtmanın dünyadaki çocuk ölümlerinin yüzde 20'sine neden olduğunu belirtti.

Güner, yapılan hesaplamalara göre verem tedavisi için her yıl 1 milyar dolar civarında kaynak harcanırken, yaşamlarını yitirenler dolayısıyla uğranan gelir kaybının da 11 milyar dolar düzeyinde tahmin edildiğine dikkati çekti.

Ölümcül enfeksiyonlara neden olan stafilokok bakterisinin de gelişmiş ülkelerdeki etkisini artırdığını, ABD'de 1974 yılında stafilokok enfeksiyonlarının sadece yüzde 2'si ilaca dirençliyken, bugün bu oranın yüzde 63'e çıktığını aktaran Güner, bugün ABD'de stafilokokun, AIDS'in neden olan HIV'den daha fazla can kaybına yol açtığına işaret etti.

Tüm bu nedenlerle enfeksiyon alanındaki yeni ilaç çalışmalarına ağırlık verildiğini vurgulayan AİFD Başkan Yardımcısı Güner, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Bakteri ve virüsler, insanlığın ortaya çıkmasından bu yana hastalıklara yol açıyorlar. Bunlardan bazılarının var olan ilaçlara karşı direnç kazanmış olması bugün sorunu daha da ağırlaştırıyor. Araştırmacı ilaç sektörü, mikroplara ve enfeksiyon hastalıklarına karşı verilen mücadelenin en ön safında koşuyor. Araştırmacı ilaç firmaları, uzun, zahmetli ve riskli bir Ar-Ge sürecinden geçerek yeni ve etkin ilaçlar geliştiriyorlar. Tüm dünyadaki araştırmacı ilaç ve biyoteknoloji firmaları tarafından bakterilere karşı 88 yeni antibiyotik ilaç, virüslere karşı 96 yeni antiviral ilaç ve 145 yeni aşı üzerinde çalışılıyor. 395 yeni ilaç ve aşı adayının yolda olduğunu bilmek insanlık için iyi bir haber. Yenilikçi yaklaşım, insan yaşamının kalitesini artırıyor ve yaşam süresini uzatıyor. Ülkemizde de ilaç sektöründe yenilikçiliğin desteklenmesi ve hastalarımızın yeni ilaçlara erişiminin güçlendirilmesi gerekiyor. Türkiye'deki hastaların, bu yeni ilaçlara gelişmiş ülkelerdeki hastalarla aynı veya yakın zamanlarda erişebilmesini istiyoruz.''

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2026 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim