• BIST 9079.97
  • Altın 2324.674
  • Dolar 32.3542
  • Euro 34.9463
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Dünyadaki PPP yatırımlarının yüzde 40'ını Türkiye gerçekleştirdi

Dünyadaki PPP yatırımlarının yüzde 40'ını Türkiye gerçekleştirdi
DEİK İş Konseyi Başkanı İnözü: "Türkiye, 44,7 milyar dolar değerindeki 7 proje ile dünya genelindeki PPP yatırımlarının yüzde 40'ını tek başına gerçekleştirdi ve mega projeler sıralamasında lider ülke konumuna ulaştı."

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi Başkanı Demir İnözü, dünya genelindeki kamu-özel ortaklığı (Public Private Partnership-PPP) yatırımlarının yüzde 40'ını 44,7 milyar dolar değerindeki 7 proje ile tek başına Türkiye'nin gerçekleştirdiğini bildirdi.

DEİK'ten yapılan açıklamaya göre, kurulun Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi ve İslam Ülkeleri Müşavirler Federasyonu (FCIC) iş birliğinde Fas’ın Marakeş kentinde "Türkiye'nin PPP Deneyimleri" başlıklı bir seminer düzenlendi.

DEİK İş Konseyi Başkanı Demir İnözü, 2016 yılının mayıs ayında konseyin Fas’a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında çeşitli bakanlık, kamu teşebbüsleri ve özel sektör temsilcileri ile yapılan görüşmelerde PPP konusunun ele alındığını ve Faslı yetkililerin bu konuda Türkiye ile iş birliği yapmak istediklerini bildirdi.

Bu ziyaretin hemen ardından gerçekleştirilen PPP Ülke Semineri'nin katılım gösteren Faslı yetkililer tarafından büyük ilgi ile karşılandığını ifade eden İnözü, seminerlerin PPP konusunda Türkiye’nin sahip olduğu know-how’ın yurt dışına aktarılmasına, Türk özel sektörünün hedef ülkelerdeki ihalelerde daha etkin şekilde yer almasına ve Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerinin gerçekleştirilmesine önemli katkıda bulunacağını kaydetti.

İnözü, "Dünya Bankası'nın 2015 Küresel PPP Raporu'na göre, Türkiye, 44,7 milyar dolar değerindeki 7 proje ile dünya genelindeki PPP yatırımlarının yüzde 40'ını tek başına gerçekleştirdi ve mega projeler sıralamasında lider ülke konumuna ulaştı." ifadesini kullandı.

- Türkiye'nin PPP tecrübesinin ihracı hedefleniyor

İlk kez Fas’ta yapılan ve gelecek dönemde Suudi Arabistan gibi çeşitli hedef ülkelerde gerçekleştirilmesi planlanan PPP Ülke Seminerleri kapsamında, Türkiye’nin otoyol, havalimanı, hastane ve katı atık yönetimi projelerinde dünya çapında edindiği deneyimler, Afrika ve İslam ülkelerinden gelen bürokrat, müteahhit ve teknik müşavirlerle paylaşıldı.

Türkiye ve Fas’ın kamu kurum ve kuruluşlarından bürokratlar, özel sektör temsilcileri ve İslam Kalkınma Bankası bölge yetkililerinin gerçekleştirdiği sunumlar kapsamında iki ülkenin PPP model uygulamaları karşılaştırıldı. Toplantılarda sağlık, ulaştırma, hukuk ve finansman panelleri düzenlenerek Türk firmalarının tecrübeleri aktarıldı.

PPP Ülke Seminerleri ile Türkiye’nin son yıllarda PPP projelerinde elde ettiği başarı ve tecrübenin ihracı hedeflenirken, gelecek dönem kalkınmasında PPP modelini etkin bir şekilde kullanmayı hedefleyen Fas, özellikle otoyol, havalimanı ve yenilenebilir enerji alanlarında PPP yatırımları öngörüyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2050 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim