• BIST 9077.87
  • Altın 2324.865
  • Dolar 32.3699
  • Euro 34.9644
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Dünyanın beklediği embriyo transferi

Dünyanın beklediği embriyo transferi
Dünyada ilk kez Akdeniz Üniversitesi'nde kadavradan rahim nakli yapılan kadın, embriyo nakline hazırlanıyor. İkiz ya da üçüz gebelikte olabileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, "...

Dünyada ilk kez Akdeniz Üniversitesi'nde kadavradan rahim nakli yapılan kadın, embriyo nakline hazırlanıyor. İkiz ya da üçüz gebelikte olabileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, "Bu hamilelik dünyada ilk olacak" dedi.

Dünyada ilk kez 8 Ağustos 2011'de Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde kadavradan rahim nakli yapılan Derya Sert'e embriyo naklinde sona doğru yaklaşılıyor. Operasyonu gerçekleştiren ekip içinde yer alan AÜ. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, Derya Sert'in sağlık durumu ve moralinin son derece iyi olduğunu söyledi. Özkan, kadavradan rahim nakli yapılan Derya Sert'e embriyo naklinin yılbaşından sonra yapılacağını belirterek,"İkiz ya da üçüz gebelikte olabilir. Çok titiz davranıyoruz. Başarılı olmak zorundayız. Bu hamilelik dünyada bir ilk olacak" dedi.

İKİZ VEYA ÜÇÜZ GEBELİK OLABİLİR

Derya Sert'i yakından takip ettiklerini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Özkan, " Rahim naklinde rahmin hazırlanmasında kan düzeylerinin istediğimizi gibi olmasını bekliyoruz. Yılbaşından sonra embriyo naklini planlıyoruz. Ama şuan için herhangi bir embriyo nakli söz konusu değil. Embriyolar birer veya ikişer olarak nakledilmesine de karar vermedik. Kadın doğum uzmanları ile bu kararı daha sonra vereceğiz. Şuan için her şey yolunda gidiyor. Bizi sevindirende bu durum" dedi.

İkiz veya üçüz gebeliğinde söz konusu olduğuna dikkati çeken Özkan, bu konuyu da kadın doğum uzmanları ile karar vereceklerini ifade etti.

TİTİZ DAVRANIYORUZ

Yılbaşından sonra embriyoları nakletmeye başlayacaklarının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, " Bu kadar titiz davranmamızın nedeni var. Çünkü bu hamilelik dünyada bir ilk olacak. Başarılı olmak zorundasınız. Riski en aza indirmek zorundasınız. Bu yüzden acele etmeye gerek yok diye düşünüyoruz. Her şeyin normal sınırlarda olması gerekiyor. Hem anne hem bebek sağlığı için bu önemli. Tam olarak bunlara karar verdiğimiz zaman, embriyo naklini yapacağız" diye konuştu.

TIP TARİHİ İÇİN UFUK OLACAK

Yrd. Doç. Dr. Özkan şöyle konuştu: " Birçok ülke bizim nakli yakından takip ediyor. Hayvan deneyleri olan birkaç ülke ve klinik uygulama yapan İsveç bizi takip ediyor. Japonya, Amerika bu nakli yapmak isten ülkelerden bir kaç tanesi. Başarılı olmamız halinde mevzuat konuşulacak. Elbette başarılı olursak Türk tıp tarihi için farklı bir ufuk açılacak. Rahmi olmayan kadınlar için bir umut olacak. Çok fazla bekleyen hasta var ama mevzuat olmadığı için bir sıralama yapmadık."

Derya'nın heyecanlı olduğunu aktaran Özkan, eğer gebelik gerçekleşirse bu mutluluğunu ikiye katlanacağını sözlerine ekledi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3149 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim