• BIST 9645.02
  • Altın 2414.694
  • Dolar 32.5576
  • Euro 34.6845
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Duyduk duymadık demeyin!

Duyduk duymadık demeyin!
SGK, sağlık harcamalarını disiplin altına alabilmek için vatandaşlardan, özel hastanelerde 15, üniversite hastanelerinde 8 lira katılım payı tahsil ediyordu.

Ancak kısa süre içerisinde vatandaşlar buna da çözüm buldu ve hastanelerin acil servislerinden giriş yapmaya başladılar. Zira acil servisten giriş yapan hastadan katılım payı ve ilave ücret alınamıyordu. Hal böyle olunca acil servisler ana-baba gününe döndü ve durumu gerçekten acil olan vatandaşlar mağdur olmaya başladı.

1. Acilde katılım payı ödeyebilirsiniz

Durumu fark eden SGK, Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yaptığı değişiklikle bundan sonra acil servislerde yapılan normal muayene, tetkik ve tedavilerden de katılım payı tahsil edecek. Acil servisteki doktor, hastanın durumunun acil olmadığını belirtirse o hasta için normal prosedür işleyecek. 'Nasılsa bedava' diyerek acile başvuran vatandaşlarımızı uyarmış olalım. Eczaneye gittiğinizde ya da emekliyseniz maaşınızı çektiğinizde sürpriz kesintiyle karşılaşabilirsiniz.

2. Faturalarda şeffaflık dönemi

Bu köşede daha önce de yazmıştık. Hastalardan %30'dan %70'e kadar ilave ücret alma hakkı olan özel hastanelerden bazıları, bu farkı abartarak hastalara fahiş faturalar çıkartıyorlardı. Hastaların pek çoğu SGK'nın liste fiyatını bilmediği için, hastanelerin bu %70 tavanına uyup uymadığını bilemiyordu. Çıkarılan faturayı sorgulamaksızın ödemek durumunda kalıyordu. Ancak SGK SUT'ta yaptığı son değişiklikle bu soruna da el attı. Bundan sonra bütün özel hastaneler ve vakıf üniversitesi hastaneleri, 100 liranın üzerindeki işlemler için hastaya ayrıntılı fatura verecek. Hasta bu faturada, almış olduğu hizmetin ne kadarının SGK tarafından karşılandığını ve hastanenin ne kadar ilave ücret çıkardığını görebilecek. Bazı özel hastanelerin direncine rağmen uygulamayı hayata geçiren SGK yönetimini kutluyorum.

3. İstisnai hizmetlerde 3 katı fark

Yukarıda da belirttiğimiz gibi özel hastaneler ve vakıf üniversitesi hastaneleri, SGK tarafından belirlenen paket fiyatın en fazla %70'i kadar ilave ücreti hastalardan tahsil edebiliyorlar. Fakat yine SGK tarafından belirlenen istisnai sağlık hizmetleri için bundan sonra hastalardan üç kata kadar ilave ücret alabilecekler. İşte istisnai sağlık hizmetleri;
· Robotik cerrahi yöntemi ile yapılan işlemler
· Prostata lazer tedavisi veya plazmakinetik tedavisi
· Suda doğum, epidural anestezi ile doğum
· Penil protez implantasyonu
· Kataraktta fakoemülsifikasyon + multifokal İOL uygulaması
· Diş protez işlemleri
· Robotik rehabilitasyon sistemi uygulamaları
· Kapsül endoskopi
Bugünden itibaren bu hizmetleri özel hastanelerden veya vakıf üniversitesi hastanelerinden alacaksanız, üç kat ilave ücreti göze almanız gerekiyor.
 

Sadettin ORHAN
[email protected]
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3040 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim