• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Düzensiz beslenme hemoroid sebebi

Düzensiz beslenme hemoroid sebebi
Nüfusun yarısından fazlasında genellikle 30 yaşından sonra hemoroid gelişebiliyor. Muayene olmaya utanılan hastalıklar arasında yer aldığı için kişiler, hekime gitmek yerine genellikle kulaktan dolma bilgilerle deva arıyor.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Akın Demir ise uzman bir hekime başvurulmasının, muhtemel kötü sonuçları erkenden önleme açısından önemli olduğunu hatırlatıyor.

Op. Dr. Demir, hemoroidin makat bölgesindeki damarlı dokunun genişlemesi ve sarkmasıyla oluşan bir bağırsak hastalığı olduğunu söyledi: "Anüs ve rektumun aşağı bölgesinde bulunan damarlı yapı şişer, dışarı doğru sarkar ve dışkı çıkışı zorlaşır. Zamanla yapının tahriş olması sonucu hastada ağrı, sancı, kanama ve kaşıntı meydana gelir." Hastalığın sebepleri ve tedavisiyle ilgili açıklama yapan Op. Dr. Demir, "Yerleşimlerine göre dış ve iç olmak üzere iki hemoroid tipi vardır. Dış hemoroidler, anüs kenarında yer alır ve duyarlı deriyle kaplıdır. İçinde kan pıhtısı gelişirse ağrılı bir şişlik oluşur. İç hemoridler anal kanal içinde, mukoza altında yer alır. Dışkılama sırasında ağrısız kanama ve dışa doğru sarkma, en sık görülen belirtileridir." diye konuştu.

Hemoroidin oluşmasındaki en önemli faktörlerin başında düzensiz beslenme ve hareketsizliğin geldiğini vurgulayan Akın Demir, diğer sebepleri ise yaşlanma, kronik kabızlık veya ishal, gebelik, genetik faktörler, aşırı müshil veya lavman kullanımı, dışkılama sırasında ıkınmaya bağlı bozulmuş bağırsak fonksiyonu, tuvalette uzun süre kalma şeklinde sıraladı. Dr. Demir, tedavi konusunda ise şu bilgileri verdi: "Hafif yakınmalar, sıklıkla beslenme düzeninde alınan liflerin, örneğin sebzeler, ekmek ve tahıllarla sıvıların miktarının arttırılmasıyla giderilebilir. Aşırı ıkınmalardan kaçınma, hemoroidlerin üzerindeki baskıyı azaltarak dışarı çıkmalarının engellenmesine yardımcı olur. Oturma banyosuyla, yalnızca sıcak suda yaklaşık 10 dakika oturarak biraz rahatlama sağlanabilir. Ağır seyreden hemoroidler içinse ligasyon-lastik bant tedavisi kullanılabilir. Dışkılama sonrası dışarı sarkan iç hemoroidlerde etkili olur. İç hemoroidin köküne küçük bir lastik bant uygulanarak kan akımı kesilir. Birkaç gün içinde bant ve hemoroid düşer. Yara, genellikle bir iki haftada iyileşir. Dışarı sarkmayan ancak kanayan hemoroidler için enjeksiyon ve koagülasyon da kullanılabilir. Her iki yöntem de oldukça ağrısız olup hemoroidlerin büzüşmesini sağlar. Hemoroidleri çıkarmak için kullanılan cerrahi yöntem ise kalıcı olarak ortadan kaldırmak için idealdir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6540 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim