• BIST 9083.55
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Ebelik mesleği yok ediliyor!

Ebelik mesleği yok ediliyor!
"Avrupa’da teşvik edilen ebelik mesleği Türkiye’de ise yok ediliyor!"

İstanbul Üniversitesi Bakırköy Sağlık Yüksek Okulu Ebelik Bölüm Başkanı Yrd. Doç Dr. Saadet Yazıcı, Türkiye’de yaklaşık 43 bin ebenin görev yaptığını bildirdi. Yazıcı, son yıllarda yapılan yanlış uygulamaların ebeleri ana-çocuk sağlığı hizmetlerinden uzaklaştırdığını söyledi.

Dr. Yazıcı, SD Sağlık Düşüncesi ve Tıp Kültürü dergisinin 12. sayısında yayımladığı “Ebelik mesleğini nasıl yok ediyoruz?” başlıklı makalesinde, ebelik mesleğinin sorunlarını ortaya koydu. Yazısında “Ebeliği nasıl yok ediyoruz, özünden nasıl uzaklaştırıyoruz” diye soran Yazıcı, ebelik bölümlerinde eğitimcilerin tamamına yakınının hemşirelerden oluşmasını, öğretim elamanı sayısının yetersiz olmasını, ebelerin hastanelerde hemşire gibi çalıştırılmasını, mesleki örgütlenmenin ve yasal düzenlemelerin yetersiz olmasını ve evde doğumların azalmasını bunun nedenleri arasında gösterdi.

PSİKİYATRİDE BİLE EBE ÇALIŞIYOR!
Ülkemizde ebelerin yeterince iyi değerlendirilemediğini söyleyen Yazıcı, ebelerden hangi sağlık personeli yoksa onun yerini doldurmasının istendiğini belirtti. Yazıcı, ‘ülke gerçekleri’ denilerek ebelerin hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde, dâhiliye, cerrahi, psikiyatri servislerinde çalıştırıldığını kaydetti.

Yazıcı, 'Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın ebelerin sıkıntılarını büyüteceğini söyledi.

EBEYE AVRUPA YOLU KAPALI
Ebelik bölümü öğrencilerinin sorunlarından birinin de Avrupa ülkeleriyle entegrasyonda var olan kriterleri tamamlama noktasında yaşadıkları güçlükler olduğunu belirten Yazıcı, ebeliğin Avrupa Birliği üyesi ülkelerde tanınabilmesi için düzenlenen ilgili yasanın ebelere yüzlerce doğum yaptırma şartı koştuğunu, oysa ülkemizde ebelerin doğuma girmekte bile güçlük çektiklerini söyledi.

DOĞUMHANEDEN UZAKLAŞTIRILIYORLAR
Yazıcı, ülkemizde kadın doğum doktorlarının ebeliğin görevlerini üstlenmiş olmalarının, kadınların doğumlarını hastanede ve bazen de sezaryenle yapmak istemelerinin ebeleri pasif duruma soktuğunu kaydetti. Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nı da eleştiren Yazıcı, sağlık ocaklarının kapatılarak yerine ‘Aile Hekimliği Modeli’nin getirilmek istendiğini, bunun da ebe ve hemşirenin adını “aile sağlığı elemanı” yapacağını ve görevlerini muğlâklaştıracağını söyledi.

SD Platform

Bu haber toplam 8882 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim