• BIST 9039.77
  • Altın 2298.627
  • Dolar 32.3159
  • Euro 35.1084
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Ebola'dan ölüm sayısı 518'e yükseldi!

Ebola'dan ölüm sayısı 518'e yükseldi!
Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hatipoğlu: "Afrika'da tek tek vakalar şeklinde görülen Ebola virüs hastalığı şu anda Gine, Liberya ve Sierra Leone'de salgın yapmıştır"

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, "Afrika'da tek tek vakalar şeklinde görülen Ebola virüs hastalığı şu anda Gine, Liberya ve Sierra Leone'de salgın yapmıştır" dedi.

Hatipoğlu, Türkiye'den yurt dışına, özellikle Afrika'ya seyahat edecek vatandaşların başta "Ebola virüs hastalığı" olmak üzere bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.

Ebola virüs hastalığının ciddi ve sıklıkla ölümcül bir hastalık olduğuna dikkati çeken Hatipoğlu, şunları kaydetti:

"Hasta kişilerin kan ve vücut sıvıları ile direkt temas ile bulaşır. Aynı zamanda kontamine eşyalar ve enfekte hayvanlarla da bulaşır. Ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, boğaz ağrısı ve güçsüzlük belirtilerini bulantı, ishal ve karın ağrısı izler. Bazı hastalarda cilt döküntüleri ve ciddi vücut kanamaları görülür. Hastalığın ölüm oranı yüzde 90'ları bulmaktadır. Afrika'da tek tek vakalar şeklinde görülen Ebola virüs hastalığı şu anda Gine, Liberya ve Sierra Leone'de salgın yapmıştır. Standart bir tedavisi yoktur. Günümüzde destek tedavisi yapılmaktadır. Sıvı-elektrolit, oksijen, kan basıncı takibi ve sekonder enfeksiyonlar için antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır."

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 6 Haziran 2014 verilerine göre hasta sayısının 844, ölüm sayısının ise 518'e yükseldiğini dile getiren Hatipoğlu, "Bu ölümlerin dörtte birinin son bir ay içinde olması sonucu DSÖ uzmanları hastalığın görüldüğü 11 Afrika ülkesinin Sağlık Bakanlığı temsilcileri ile 2 Temmuz'da durum değerlendirme toplantısı düzenlemiştir. Hastalıktan korunmak için hasta kişilerin kan ve vücut sıvıları ile temastan, bu sıvılarla kirlenmiş eşyalara temas etmekten sakınılmalıdır. Hastalığın görüldüğü bölgelerde hayvanlarla temastan da kaçınılması gerekir" diye konuştu.

Seyahat sırasında ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması gerektiğini vurgulayan Hatipoğlu, "Maske kullanımı, sağlık kuruluşlarına başvuru durumunda kullanılan iğnelerin tek kullanımlık ve aletlerin steril olmasına dikkat etmemiz bu hastalıktan korunabilmemize yardımcı olabilir. Hastalığın insanlar arasında bulaşımını önlemek için hastaların tecrit edilmesi, hastayla ve virüs ortamıyla doğrudan temasta bulunanların eldiven ve koruyucu elbise giymeleri gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 2472 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim