• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Eczacılar, 16 Mayıs Gününden Endişeli

Eczacılar, 16 Mayıs Gününden Endişeli
Sağlık Bakanlığı'nın ilaç güvenliğini sağlamak ve ilaç sahteciliği ile mücadele için kurduğu İTS, ...

Sağlık Bakanlığı'nın ilaç güvenliğini sağlamak ve ilaç sahteciliği ile mücadele için kurduğu İTS, 16 Mayıs Pazar günü başlıyor. İstanbul Eczacı Odası, 16 Mayıs günü kaos yaşanacağını, TEB ise sistemi desteklediğini ancak hayata geçirilmesi için erken olduğunu savundu. Eczacılar ise durumdan memnun.

10-16 Mayıs Eczacılık Haftası'nın son gününde uygulamaya geçilecek olan İlaç Takip Sistemi (İTS) ile ilgili aylardır hazırlık yapılıyordu. Barkodların değişmesi üzerine eczaneler, 'Karekod' adlı barkod okuyucular satın aldılar. Sistemle ilgili genel öngörü ise; sistemin düzgün çalışmayacağı ve bu nedenle zorluklar yaşanacağı.

İstanbul Eczacı Odası tarafından sistemle ilgili yapılan yazılı açıklamada, birçok eczacının ilaçları kaydedeceği bir işletim programı olmadığını belirterek, "Geçtiğimiz hafta eczacılara dağıtılan TEBEOS adlı eczane programı sağlıklı işlememekte. Program birçok eczanede kurulum sonrası sistemlerin çökmesine neden oldu" denildi.

Eczanelerin birçoğunda da Karekod okuyucu bulunmadığı ifade edilen açıklamaya şöyle devam edildi:

"Eczanelerin stoklarında bulunan ve karekodsuz olan yüzde 60 oranındaki ürünün geçici karekodlama işlemi henüz başlamadı. Eczanelerde karekodlu olduğu halde İTS'ye bildirilmemiş ve sistemde kaydı olmayan, dolayısıyla 16 Mayıs'ta uygulama başladığında sistemden onay alınamayacağından hastalara verilemeyecek durumda olan çok sayıda ilaç var. Birçok ilacın ise İlaç Takip Sistemi İTS'ye hatalı olarak bildirim yapıldığı tespit edildi."

Türk Eczacılar Birliği (TEB) Merkez Heyeti de açıklamasında, sistemi desteklediklerini ancak yaşanacak sorunların varlığından dile getirdi. Yapılan açıklamada, "Sürecin bu şekilde öne çekilmiş olması, eczanelerde ve ecza depolarında yüksek oranda bulunan karekodsuz ilaçların eritilmesini zorlaştıracağı ifade edilerek, İTS'nin çalışmasını engelleyerek hastaların ilaca kolayca ulaşmasını aksatacak" ifadesi kullanıldı.

Eczane stoklarındaki ilaçların yüzde 70'inin ve ecza depolarındaki stokların da yüzde 24'ünün karekodsuz olduğu bildirilen açıklamada, Sağlık Bakanlığının geçici karekodlanacak ilaçların son kullanım tarihini 30 Aralık 2010 olarak belirlemesiyle stoklardaki geçici olarak karekodlanmış ilaçları çöpe atılacağı belirtildi. Açıklamada, "Karekodlu ilaç sisteme tanıtılacağından ve sistemden onay bekleneceğinden hastalar da eczanelerde beklemek durumunda kalacak" denildi.

Sağlık Eczanesi sahibi Sevinç Şenel Özdemir: Bu uygulamayı destekliyorum. Çünkü bu gelişim çağında buna mecburuz. Ben Pazar günü bir sorun yaşanacağını düşünmüyorum. Başka şekilde sorunlar yaşanabilir. En basitinden ilaçlarla önceden elinizde tek kutu varsa üç kutu ilacı tek barkodla geçirip üç kere işleyince hastayı biraz bekletip ilacı getirtebiliyordunuz. Ama şimdi bu sistem ortadan kalktı. Çünkü aynı ilaç olsa da üç kutunun da üçünün farklı barkodları olacak artık. Kayıt altına alınması böyle bir şey. Ama bizim için kolaylıklardan biri de kupürleri kesip biçmekle uğraşmayacağız.

Aykut Eczanesi sahibi Ahmet Kılıç: Şu anda hiç bilmiyorum çünkü daha sisteme başlamadık. Ama çok büyük sorun olacağını düşünmüyorum. Bekleyip o gün ne olacağını görmek gerekiyor. Ortada öyle bir kaos ortamı falan olmayacak.
 

bianet.org

Bu haber toplam 2059 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim