• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Eczacılar Tepkili!..

Eczacılar Tepkili!..
Uygulamaya geçirilmesine 2 gün kala, Danıştay 10'uncu Dairesi'nin feshedilme işlemini iptal ve yürütmeyi durdurma kararı, eczacılarda gergin bekleyişe neden oldu.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) eczacılarla 2009 yılı İlaç Alım Protokolü'nü tek taraflı feshedeceğine dair kararın uygulamaya geçirilmesine 2 gün kala, Danıştay 10'uncu Dairesi'nin feshedilme işlemini iptal ve yürütmeyi durdurma kararı, eczacılarda gergin bekleyişe neden oldu. Fesih işleminin gerçekleşmesi durumunda, SGK'nın eczacılarla imzalamayı planladığı protokolde yer alan eylem yapmama, hastaların güler yüzle karşılanması gibi bazı maddeler de eczacıların tepkisine yol açtı.
Adana Eczacı Odası Başkanı Burhanettin Bulut, eczacıların tüm iyimser yaklaşımlarına rağmen SGK'nın sözleşme yapmadığını ve Danıştay'ın iptal kararına da itiraz ettiğini anlattı. Bulut, SGK'nın itirazını değerlendiren Danıştay'ın 15 gün içinde alacağı nihai kararı beklediklerini kaydetti. SGK'nın bu süre içinde tek taraflı trajikomik dayatmalarda bulunduğunu ileri süren Bulut, SGK Başkanı M. Emin Zararsız'ın eczacıların 4 Aralık'ta halkın ilaca ulaşımının engellenmemesi ve sağlıkta izlenen yanlış politikaları protesto etmek amacıyla yaptığı eczane kapatma eylemine tepki olarak tek taraflı şartname imzalatmaya çalıştığını savundu. Geçen ay hiç kimsenin mağdur edilmediğini, nöbetçi eczane sayılarının normal günlere oranla 5 katına çıkarıldığını vurgulayan Bulut, hiçbir zaman halkı düşünmeden adım atmadıklarını söyledi.
 
Güler yüz de sözleşmede
SGK'nın tek tek imzalamayı planladığı protokolde, "Eczacılar eylem yapmayacak. Camekân ve vitrinlerinde görüntü kirliliği yaratmayacak, sadece ‘SGK ile sözleşmeli eczane' ifadesine yer verecek. Hastaları güler yüzle karşılayacak. Eczacılar, halka karşı SGK hakkında olumsuz sözler söylemeyecek" maddelerinin yer aldığını belirten Bulut şöyle dedi:
"Bu maddeler dayatmaların en önemli göstergesidir. Güler yüzlü hizmeti benimseyen ve sağlık zincirinin önemli halkası olan eczacılar, bu maddelere sinirlendi ve üzüldü. Hastayı güler yüzle karşılamayı sözleşmede hatırlatmak bizi üzdü. Türk Eczacıları Birliği'ni (TEB) yok saymak adına yapılan tek taraflı dayatmaların bulunduğu bu sözleşmeyi kesinlikle imzalamayacağız."
Bulut, eczanelere gelenlerin, son zamanlardaki düzenlemeler sonucunda ilaca erişimde büyük zorluklarla karşılaştığını savundu.
 
ECZACILAR DARBOĞAZDAN 'MESLEK HAKKI' İLE ÇIKAR
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, eczacıların ilaç fiyat indiriminden doğan zararlarının verilen taahhütlere rağmen 58 gündür karşılanmadığını ileri sürdü. Saydan, dün yaptığı açıklamada, eczacıların, ilaç fiyat indirimlerinden doğan zararlarının karşılanmaması ve protokol feshi gibi bazı güçlüklerle karşı karşıya olduğunu belirterek, "İçinde bulunulan bu dar boğazdan tek çıkış yolu 'eczacılık meslek hakkı'dır. Bu, yetkililerce göz ardı edilmeye devam edilmektedir" dedi. Türkiye'de birçok meslek alanında "meslek hakkı" kavramı ile karşılaşıldığını belirten Saydan, avukatlar, bilgisayar teknikerleri, doktorlar, diş hekimleri ve birçok meslek mensubunun verdikleri hizmet sonucunda, bilgi ve emeklerinin karşılığında "danışmanlık" ücreti talep ettiklerini kaydetti. Saydan, eczacılık mesleğinde ise eczacıların hastaları ilaç ve tedavi konusunda bilgilendirme zorunluluğu olmamasına karşın, bu hizmetin halk sağlığının iyileştirilmesi çerçevesinde bedelsiz olarak yıllardır gönüllü olarak verildiğine dikkat çekti.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2845 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim