• BIST 9468.33
  • Altın 2500.414
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.8132
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

Eczacılardan 'ilaç Krizi' Uyarısı

Eczacılardan 'ilaç Krizi' Uyarısı
Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti, ilaç firmalarının hükümetin tasarruf tedbirlerini uygulamamasından ve ilaçlardaki fiyat düşüşünden dolayı ortaya çıkan farkın eczacıların sırtına yüklenmesinden dolayı eczacıların kan kaybettiğini açıkladı.

Heyet ayrıca bir uyarıda da bulunarak, ilaç stoklarının tükenmesinden dolayı bir krizin kapıda olduğunu belirtti

Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti, ilaç firmalarıyla yaşanan sıkıntıları aktarmak için basın toplantısı düzenlendi. Heyet adına kameraların karşısına geçen Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, hükümetin aldığı tasarruf tedbirlerini belirten ilaç firmalarının kural tanımaz tavrının eczacıların sürdürdüğü fedakar ve özverili tavırlarını sürdüremez noktaya getirdiğini söyledi. "Sağlık alanında grev alan bizler, bir gecede alınan kararların kurbanı oluyoruz" diyen Çolak, "Ekonomi KoordinasyonKurulu ve ilaç sanayicilerinin kendi aralarında imzaladıkları bir protokolle, ilaç sanayicilerinin SGK`ya yaptığı indirim eczane üzerinden geçmekte ve geçerken bir takım taşıma zararı bırakmaktadır. Bütün bunlar yetmezmiş gibi son yapılan Sağlık Uygulama Tebliği değişikliği ile ilaçların kamu kurum ıskontoları ortalama yüzde 7.5 oranında artırılmış durumdadır" diye konuştu

İlaç firmalarının kamu kurum ıskontosu artışı nedeniyle ortaya çıkan yeni oranları tanımayacağını açıkladığını kaydeden Çolak, 304 kalem ilaçtaki yeni kamu kurum ıskontolarının ilaç şirketleri tarafından ödenmemesinin yanı sıra ayrıca aradaki farkın eczacıya yüklenmeye çalışıldığını dile getirdi. Çolak, ilaç firmalarının fiyat farkını ödememesine rağmen mahkemeye gitmeye hazırlandığını da hatırlatarak şunları söyledi: "İlaç Fiyat Kararnamesi`ndeki hükümden kaynaklanan `eczacının rafında bulunan ilaçlardaki fiyat düşüşlerinden kaynaklı fiyat farkının beş iş günü içinde ödenmesi` zorunluluğu olmasına rağmen, ilaç şirketleri eczacının raf zararını henüz karşılamadığı gibi, buna da dava açmaya hazırlandıklarını duyurmak dışında hiçbir şey yapmamıştır. Bu da yetmezmiş gibi eczacıların ticari ıskontoları ilaç şirketleri tarafından teker teker sıfırlanmaktadır."

"ECZACI KAN KAYBINDAN ÖLÜYOR"

Eczacının kamuya ilaç sanayi yerine indirim yapma ya da rafında yüksek fiyattan aldığı ilacı düşük fiyattan kamuya verebilme lüksü olmadığını ifade eden Çolak, "İlaç sanayicileri yaptıkları çeşitli açıklamalarda `kan ağlarken`, bireysel emeği ile ayakta durmaya çalışan eczacı bugün `kan kaybından ölmektedir`" dedi.

İlaç Fiyat Kararnamesi`ndeki referans fiyatın yüzde 66`dan yüzde 60`a indirilerek ilaç fiyatlarının düşürüldüğünü kaydeden Çolak, fakat hastanın cebinden daha fazla para çıkmasını sağlayacak bir düzenlemeyle eş değer ilaç bandının yüzde 15`ten yüzde 10`a indirildiğini söyledi. Çolak, "Bundan sonra SGK piyasadaki en ucuz olan ilacın en fazla yüzde 10 fazlasını ödeyecek, gerisi hastalarımızdan tahsil edilecektir. Hasta ile karşı karşıya kalansa yine eczacı olacaktır" şeklinde konuştu.

Yapılması gerekenin tasarrufun bedelini hasta ve sağlık çalışanlarına ödetmek yerine SGK bütçesini yeniden gözden geçirmek olduğunu söyleyen Çolak, SGK bütçesinin şeffaf bir şekilde işletilmediğini dile getirdi.

"İLAÇ STOĞU TÜKENİYOR, KRİZ KAPIDA"

İlaç firmalarının kar mantığıyla hareket etmesinden dolayı eczacıların büyük zarara uğradığını ve bu yüzden de stoklardaki ilaçların tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olunduğu uyarısını yapan Erdoğan Çolak, "Sağlık hizmet sunumuna yeterince özen göstermeyen, kar mantığıyla gemisini yürütmeyi amaçlayan firmalardan ilaç almaya devam etmemiz mümkün değildir. Stoklarımızdaki ilaçlar da tükenmek üzeredir. Çok değil, birkaç gün sonra oluşacak ilaçta krizin sorumluluğunu kim üstlenecek merak ediyoruz" diye konuştu.

Çolak, son olarak ortaya çıkabilecek ilaç krizinde sorumlunun eczacılar olmadığını belirterek, kamu kurum ıskontoları konusunda ilaç sanayi ve SGK`nın biran önce bir mutabakata varmasını, geçen her günün eczacıları ve hastaları sağlıksızlığa sürüklediğini söyledi.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Erdoğan Çolak, bir gazetecinin eczacıları zarara uğratan ilaçların hangileri olduğunu sorması üzerine bunların daha çok kan ürünü, kanser, insülin gibi hastalıklar için verilen ilaçlar olduğunu söyledi. Bunların büyük meblağlar içeren ilaçlar olduğunu söyleyen Çolak, "Önümüzdeki süreçte bunların verilmesi daha da zorlaşacak" dedi

Başka bir gazetecinin ise, Eczacılar Birliği`nin sorunun çözümü için ne istediğini sorması üzerine ise Çolak, kendilerinin sağlığa ayrılan bütçenin artmasını istediklerini, çünkü vatandaşların sağlığa başvurmalarının geçmiş yıllara göre arttığını belirtti. Şeffaf bir yöntemle bu işlerin yapılması gerektiğine dikkat çeken Çolak, ayrıca tarafların da bir masanın etrafında toplanarak sorunun çözümü için çaba göstermeleri gerektiğini ifade etti. Erdoğan Çolak ayrıca, uygulamaların bu şekilde devam etmesihalinde eczacıların ayakta kalma imkanı olmadığını söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2463 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim