• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Eczacılardan sert tepki!

Eczacılardan sert tepki!
2008 Pekin Olimpiyatları'nın altın madalyalı sporcusu Türk eczacıları çileden çıkardı

ANTALYA Eczacı Odası Başkanı Kerem Zabun, Pekin 2008 Olimpiyat Oyunları’nda atletizmde 50 kilometre yürüme şampiyonu olan ve Londra Olimpiyatları öncesinde doping etkisi yapan ilaç kullandığı belirlenen İtalyan sporcu Alex Schwazer’in ilacı Antalya’da bir eczaneden aldığı yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. İtalyan sporcunun, "Türkiye gibi fakir ülkelerde bu ilacı reçetesiz almak çok kolay" sözlerini eleştiren Zabun, böbrek yetmezliği ve kronik anemi rahatsızlığında kullanılan eritrdpoitn (EPO) adlı etken madde içeren ilacın eczanelerde reçeteyle satıldığını söyledi. İlacı geçen Eylül ayında aldığını söyleyen İtalyan sporcunun sözlerini ’can sıkıcı’ olarak niteleyen Zabun, "Antalya’da İl Sağlık Müdürlüğü tarafından eczaneler denetleniyor. Oda olarak da sık sık denetim gerçekleştiriyoruz. İlaç ve eczacılık sektörüne haksızlık ediliyor" diye konuştu.

YÜZDE 60 DAHA UCUZ

Zabun, EPO adlı madde içeren ilaçların kan değerini yükseltmek amacıyla kullanıldığını ve doğrudan doping etkisi göstermediğini dile getirdi. Türkiye’de bu ilacın alınması için özel reçete kullanılmadığını ve doktorların hazırladığı beyaz reçete ile eczanelerden satışın mümkün olduğunu belirten Zabun, diğer ülkelerde de aynı ilacın alınması için doktora gidilmesi gerektiğini ifade etti. Zabun, söz konusu ilaca Türkiye’de ulaşımdaki tek kolaylığın Avrupa ülkelerine göre yüzde 60 daha ucuza satılması olduğunu söyledi.

REÇETEYLE SATILIYOR

Aynı etken maddeyi içeren 5 farklı ilacın eczanelerde reçeteyle satıldığını ve ilaç fiyatlarının dozuna göre 150- 400 lira arasında olduğunu ifade eden Kerem Zabun, şöyle konuştu:

"EPO adlı etken madde içeren 5 farklı ilaç var. Bu ilaçlar böbrek yetmezliği olan hemodiyaliz tedavisi gören hastalarda ve kronik aneme hastalarında kullanılıyor. Kan dolaşımını hızlandıran bir ilaçtır. İlave bir ilaç daha kullanılırsa doping etkisi gösterir. Vücut geliştirme sporuyla uğraşan sporcular bu ilacı protein takviyesi ile kullanırsa kas üretimindeki etkiyi artırır. Doğrudan doping etkisi yok. Türkiye’den bu ilacın pahalı fiyata kolaylıkla satıldığı iddiasına katılmıyorum. İlaca ulaşım diğer ülkelerde olduğu gibi reçeteyle. Özel reçete kullanılmadan doktorun yazdığı reçetelerle hastalara satılıyor. Türkiye’de ilaç fiyatları Avrupa’ya göre daha ucuz. Ulaşım kolaylığı sadece ilaç fiyatının ucuz olmasıdır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1972 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim