• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 22 °C

Eczacıların isyanı "2 bin 491 gündür zarardayız"

Eczacıların isyanı "2 bin 491 gündür zarardayız"
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, öngörülen ilaç fiyat indirimi öncesi cumhurbaşkanı, başbakan, ilgili bakanlar ve eczacı vekillere mektup gönderdiğini açıkladı.

TEİS, referans ülkelerde (Yunanistan) yaşanan fiyat düşüşleri ve SGK ile ilaç firmaları arasındaki görüşmeler neticesinde, yükselmesi beklenen Kamu Kurum İskontolarına bağlı olarak yaşanacak ilaç fiyat indirimi öncesi, eczacıların daha fazla zarar görmemesi ve ilaç firmalarının eczane stoklarındaki zararların karşılanması yönündeki talepleri için başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ve 23. dönem Eczacı milletvekillerine birer mektup gönderdiğini açıkladı.

-"ECZACILAR 2 BİN 491 GÜNDÜR ZARARDA"-
TEİS yaptığı yazılı açıklamada mektuba ilişkin olarak, 2 bin 491 gündür, gerçekleştirilen indirimlerde zararlarının büyük bölümünün karşılanmadığını, TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan imzalı mektupta ifade edilirken, "Sağlık Bakanlığı'nca yapılan düzenleme ile eczanelerimizde bulunan ilaçlarda oluşan zararın ilaç firmalarınca karşılanmasına yönelik bugüne kadar yasal düzenleme yapılmaması sonucu, eczanelerimizdeki ilaçlar yüzünden ciddi mağduriyet ve kayıp yaşanmış olup, önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek olan indirimlerle eczanelerimizde yaşanan "Bedelsiz' kamulaştırma devam edecektir" denildi.

-"ECZALARIN ZARARLARI İLAÇ FİRMALARINCA KARŞILANMALI"-
Yazılı açıklamada, "Eczacıların ciddi anlamda mağdur olmasına neden olan bu hukuka aykırı durumun giderilmesi için Beşeri İlaçların Fiyatlandırılması Hakkındaki Tebliğ'in 9. maddesinin 8. Bendinde "referans değişiklikleri sonucu veya firmaların kendi istekleri ile yapmış oldukları fiyat düşüşleri ile Kamu Kurum Iskontoları'ndaki artıştan kaynaklanan eczane stoklarında oluşacak kayıpların, İlaç firmalarınca eczanelerin depo alımlarına bakılarak telafi edilmesi' şeklinde düzenleme yapılması için ilgi ve desteğinizi bekler, gereğini arz ederiz" ifadelerinin altı çizildi.

-"61 İLDE ECZACILAR İCRALIK"-
Açıklamada, ilaç fiyat indirimlerine karşı olmadıklarını, aksine yıllarca ucuz ve yerli ilacın önemini vurguladıklarını belirten Ecz. Nurten Saydan, "İndirimlere değil, eczane stoklarındaki zararların karşılanmamasına tepkili olduklarının önemle altını çizdi. Zararların karşılanmaması dolayısıyla gelinen noktada; ülke genelinde kredi kullanmayan veya kredi borcu olmayan hemen hemen hiçbir eczane olmadığı gibi, faiz ve borç sarmalından kurtulamadığı için sadece İstanbul'da yılın ilk altı ayında iki eczacı odasına kayıtlı üye sayısı kadar eczane kapandı. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alacaklarına İcra yoluyla el konulan 81 ilin 61'indeki eczacılara ait, işlemde olan 2953 İcra dosyasına göre İcra borcu olan bu eczanelerin sayısı ülkemizin 18 ilindeki eczane sayılarının toplamına eşittir. Yaşanan bu sürecin en başından bu güne kadar tüm yetkililerden sadece vergisini ödediğimiz, parasını ödeyerek rafımıza koyduğumuz ilaçlarda yapılan indirimlerden doğan zararlarımızın karşılanması için yasal düzenleme yapılmasını ve uygulanmasını istiyoruz" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2102 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim