• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 24 °C

Eczacılarla mücadeleyi Bakanlık kazandı 2,5 milyar tasarruf oldu

Eczacılarla mücadeleyi Bakanlık kazandı 2,5 milyar tasarruf oldu
"Geçen sene eczacılarla bir mücadeleye giriştik. Eczacılar kepenk falan kapattı. Biz bu mücadeleyi Bakanlık olarak kazandık. Doğrudan 2,5 milyar tasarruf oldu ve biz onu emeklilere verdik"

İstanbul Eczacı Odası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in Eczacılar Hakkındaki İfadeleri Üzerine Bir Açıklama yaptı.

İstanbul Eczacı Odası tarafından yapışan açıklama şöyle;


Sayın Bakan Ömer Dinçer, basına yansıyan açıklamalarında "Geçen sene eczacılarla bir mücadeleye giriştik. Eczacılar kepenk falan kapattı. Biz bu mücadeleyi Bakanlık olarak kazandık. Doğrudan 2,5 milyar tasarruf oldu ve biz onu emeklilere verdik" ifadesini kullanmaktadır.

Demokratik, sosyal bir hukuk devletinde ve çağdaş bir yaklaşımda bir Bakanın toplumun belli bir kesimi ile, bir meslek grubu ile mücadele ettiğini açıklaması alışılmış bir durum değildir. Zira bir Bakan, haklarını korumakla, eşitliğini sağlamakla yükümlü olduğu vatandaşlarının belli bir kesimini "düşman" ilan edemez, etmemelidir. Bir devlet adamı yolsuzlukla, hırsızlıkla, haksızlıkla, rüşvetle, adam kayırmacılıkla mücadele edebilir, etmelidir.

Ancak Sayın Bakanın açıklamalarından anlaşılıyor ki Çalışma Bakanlığının mücadele alanına sendikal hakların tam ve gerektiği gibi kullanılması, ülkemizde neredeyle her gün yaşanan ölümlü iş kazalarına karşı önlem alınması, ihmali olanlara yaptırım uygulanması, iş güvenliği, çocuk emeğinin sömürülmesi ile mücadele girmemektedir, Sayın Bakan mücadele alanını bir meslek grubunun hak arayışına karşı tanımlamaktadır.

Bir Bakanın görevi, haksızlığa uğrayan, hakkını arayan, demokratik haklarını korumak amacıyla bazı eylemler yapan bir meslek grubu ile mücadele etmek yerine, onların taleplerini dinlemek, sorunlarına hakkaniyet ve eşitlik prensipleri doğrultusunda çözüm üretmektir. Sayın Bakanın "mücadele ettik ve kazandık" anlayışı bugüne kadar eczacılara yönelik yaklaşımın ne olduğunu sergilemesi bakımından son derece önemlidir. Maalesef ülkemizde bir Bakan bir meslek grubunu düşman ilan edebilmekte ve hatta bu meslek grubuyla mücadele ettiğini açıklayabilmektedir.

O halde kamuoyu önünde Sayın Bakana soruyor ve Sayın Bakanın bu açıklamasını kamuoyu vicdanına havale ediyoruz:

Sayın Bakan,

Siz eczacılarla hangi nedenlerle, hangi mücadeleye giriştiniz? Bu mücadeleniz esnasında haklarını, hukuklarını gözetmekle yükümlü olduğunuz eczacıların diğerleri ile eşit birer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu düşündünüz mü?

Son 3 ayda 300 eczane kapandı. Odamıza her gün onlarca eczacının hayatını söndürecek icra takip kağıtları geldi. Sizin mücadele dediğiniz bu muydu?

O halde siz 4 Aralık eyleminden bir gün önce basının önüne çıkıp, "firmalarla anlaştık, eczacıların zararlarını karşılayacaklar" derken gerçeğe aykırı bir beyanda mı bulundunuz? Yoksa zarara uğradıklarını bizzat açıkladığınız eczacıların zarara uğramasına göz yummak mücadelenizin bir parçası mıydı?

Demokratik haklarını kullanarak 4 Aralık günü eczacıların tamamı eylem yaptı. Bir kişinin dahi bu eylem nedeni ile burnu kanamadı. Siz sözleşmelerimizi fesih ettiniz, "eczacılarla tek tek sözleşme yapacağız" dediniz. Demek tüm bunlar mücadelenizin bir parçasıydı.

Bu yaptıklarınızı yargı hukuka aykırı buldu, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Demokratik bir hukuk devletinde, hak, hukuk ve eşitlik prensipleri çerçevesinde yaklaşmanız gereken eczacıları, mücadele ettiğiniz düşmanlar olarak açıkladınız.

Bu açıklamanız demokrasi tarihimizde bir ayıp olarak yer alacaktır.

Sayın Bakan,

24.000 eczacı ile mücadele ettiğinizi söylediğinizde, onlarla birlikte mağdur olan, eczane çalışanı, bu eczacıların aileleri ile birlikte 100.000 civarında vatandaşınızı rencide etmiş bulunmaktasınız. Zarara uğradığını televizyonlarda açıkladığınız 24.000 vatandaşınıza yaptığınız haksızlığı, "kazanmak" olarak adlandırıyorsunuz.

Biz ise vatandaşlara, eşit, hür bireyler olarak hakkaniyetle yaklaşan, kimsenin bir kuruş hakkını yemeyen, vatandaşları düşman ve dost olarak ayırmayan, bazı vatandaşlarına kin gütmeyen, çağdaş, demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir anlayış ile yaklaşanların kazandığını düşünmekteyiz.

KİMİN KAZANDIĞINA DAİR SON KARARI İSE KAMU VİCDANI VE TARİH VERECEKTİR.

Kamuoyunun bilgisine, vicdanına ve demokrasi tarihimizin arşivine saygılarımızla sunarız.


İstanbul Eczacı Odası
Yönetim Kurulu
 

Bu haber toplam 3262 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim