• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

"Eczane dışı ilaç satışı ağır biçimde cezalandırılmalı"

"Eczane dışı ilaç satışı ağır biçimde cezalandırılmalı"
Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Özel: "Eczane dışı ve internetten ilaç satışı ağır biçimde cezalandırılmalı."

ANKARA (A.A) - Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, eczane dışı ve internetten ilaç satışının 'ağır biçimde cezalandırılması' gerektiğini söyledi.

Özel, yaptığı yazılı açıklamada, Sakarya'da, yasak olmasına karşın bir ilacı marketten satın alan ve uyuşturucu olarak kullanan gencin babasının ''ilaçların eczaneler dışında kontrolsüz bir biçimde, peynir ekmek gibi satılmasını önleyin. Çaresizim, yardım istiyorum'' diyerek, yardım talebinde bulunduğunu belirtti.

Bir süredir, ''Bakkal ve marketlerden kolaylıkla temin edilen bazı ilaçların uyuşturucu olarak kullanıldığı'' yönündeki haberlerin, çeşitli yazılı ve görsel basında yer aldığını ifade eden Özel, TEB'in bu konuda her zaman uyarıda bulunduğunu vurguladı.

Özel, şunları kaydetti:

''Gerek internet üzerinden, gerekse sağlıkla hiçbir ilgisi olmayan bakkal, market, benzinlik gibi yerlerden kontrolsüz bir biçimde temin edilen ilaçların, hangi koşullarda, nerede üretildiği ve içeriğinde ne olduğunu bilmek mümkün değildir.

'Merdiven altı üretim' diye adlandırılan sahte ilaçlar bir yana, hiçbir ilacın hekim tavsiyesi ve eczacı kontrolü olmadan tüketilmemesi gerekir. Haberde de bahsedildiği gibi, ilaçların kontrolsüz sunum ve tüketimi, özellikle gençleri tehdit etmekte, hatta ölüme varan sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Bilinçsiz ilaç tüketiminden kaynaklı vakalar her geçen gün artmakta, bu da bazı acil önlemleri almayı zorunlu kılmaktadır.

Bu günlerde TBMM'nin de gündeminde olduğu üzere, alkol ve tütün ürünlerinin internet üzerinden satışına ciddi cezalar getiriliyor. Ancak, ilaç ve ilaç benzeri etkide bulunacağı iddiası ile sunulan kimi ürünler, internet üzerinden kolaylıkla satılmaktadır. Sıradanlaştırılmaya çalışılan bu vakalar, çok daha ağır biçimde cezalandırılmalıdır. Belki basit birer ağrı kesici, soğuk algınlığı önleyici ya da vitamin olarak algılanan ürünlerin, internet üzerinden ya da eczane dışındaki mekanlardan temin edilmesi, önemli bir halk sağlığı sorunudur.''

İlacı zehirden ayıran en önemli noktanın, kullanım dozu olduğuna dikkati çeken Özel, bu dozu ayarlayan tek kişinin eczacı olduğunu belirtti. Özel, ''Diğer yandan eczacı, gerek eğitimi, gerek mesleki pratiği ve etiği ile ilacın hangi amaçla temin edilmek istendiğini sorgulayan, suistimal olasılığı olan durumlarda ilacı vermeyen ve hatta gerekli mercileri uyaran, harekete geçiren kişidir. İlacın tek uzmanı eczacıdır. Yetkililerin, ilaçları eczane dışında satanlarla ilgili caydırıcı cezalar getirmelerini talep ediyoruz'' uyarısında bulundu.

Bu haber toplam 2435 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim