• BIST 9099.05
  • Altın 2324.746
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9694
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Eczaneler sınırlandırılsın

Eczaneler sınırlandırılsın
AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, Türkiye'deki serbest eczanelerin sayısının nüfusa göre sınırlandırılmasını öngören bir düzenleme hazırlayarak Sağlık Bakanlığı'na gönderdiklerini açıkladı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, Türkiye'deki serbest eczanelerin sayısının nüfusa göre sınırlandırılmasını öngören bir düzenleme hazırlayarak Sağlık Bakanlığı'na gönderdiklerini açıkladı. İlaç fiyatlarındaki düşüşün Türkiye için önemli bir başarı olduğunu vurgulayan Domaç, "Eczanelerin karlılıkları düşü ama ciroları arttı" dedi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Domaç, 14 Mayıs Eczacılık Günü dolayısıyla Meclis'te bir basın toplantısı düzenledi. 2005 yılına kadar sağlık hizmetlerinde dağınıklık yaşanırken, 2005 yılında sağlık hizmetlerinin tek elde toplandığını ve ilaç hizmetinin serbest eczanelere alındığını hatırlatan Domaç, SSK'nın hastalara kuyruklarda büyük sıkıntılar yaşatan hizmetinden vazgeçildiğine işaret etti. 2004 yılında yapılan yönetmelik değişikliği ile 11 milyon yeşil kartlının, 2005 yılından itibaren serbest
eczanelerden hizmet almaya başladığını dile getiren Domaç, serbest eczanelerden hizmet alanların sayısının 25 milyondan 70 milyona çıktığını söyledi.

Serbest eczanelerin bu hizmeti vermek için 15 bin kişi istihdam ettiklerini ifade eden Domaç, eczane içi teknolojilerin geliştirildiğini, çalışanların eğitildiğini anlattı. Domaç, bugün vatandaşların serbest eczanelerden aldığı hizmetten son derece memnun olduğunu belirtti. Domaç, eczacıların yaşadıkları sıkıntılara da işaret etti. Eczacıların, bürokratik koşulların azalmamasından şikayetçi olduklarını dile getiren Domaç, bürokrasinin, aşırı güveniyle bazı işleri denemeden büyük projelere giriştiğini, bunun da aksamalara ve hayal kırıklıklarına neden olabildiğini söyledi. Eczacıların serbest eczacılık alanına yığıldıklarını kaydeden Domaç, Türkiye'de 24 bin serbest eczane bulunduğunu, bu sayının Avrupa ülkeleri arasında en yüksek sayı olduğunu belirtti. Bu konuda bir düzenleme hazırlayarak Sağlık Bakanlığı'na sunduklarını belirten Domaç, 6197 sayılı Kanun'da yapılacak değişiklikle eczanelerin nüfusa göre sınırlandırılması, ikinci eczacı çalıştırılması ve mesleki eğitim gibi düzenlemelerin öngörüldüğünü bildirdi.

2 bin 500 kişiye bir eczane düşmesini planladıklarını belirten Domaç, Türkiye'deki eczanelerin yüzde 50'sinin, nüfusun yüzde 25'ine sahip olan 3 büyük kentte toplandığına dikkat çekti.


Eczaneler arasındaki büyük ciro farklılıklarının sorunlara neden olduğunu kaydeden Domaç, bu sorunun, belli hastalıkta kullanılan ilaçların eczaneler arasında sıralı dağıtımıyla çözülebileceğini ifade etti. Eczacıların, ilaç fiyat düşüşleri nedeniyle ortaya çıkan farkın karşılanamaması sorunu yaşadıklarını belirten Domaç, Türkiye'de 2005 yılından bu yana ilaçların fiyatlarının düştüğünü ve aradaki farkın da eczacıların zararına geliştiğini dile getirdi. Bunun önlenmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından
kararnameyle bir geçiş süresi tanındığını hatırlatan Domaç, Eylül ayında sona eren bu geçiş süresinin yeniden uygulanması gerektiğini belirtti. İlaç takip sisteminin tüm taraflarca benimsendiğini vurgulayan Domaç, buna karşın 2010 yılından önce piyasaya verilmiş kare kodsuz ilaçların durumunun ne olacağı sorununun karşılıklı olarak görüşmelerle çözüleceğine inandığını açıkladı.


Basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Domaç, eczacıların meslek hakkı parası talep ettiklerinin hatırlatılması üzerine bunun eczacılar tarafından iyi tartışılması gerektiğini söyledi. Domaç, meslek hakkı uygulanan ülkelerde karlılıkların ortadan kalktığına işaret etti. İlaç fiyatlarının 2004 yılından bu yana ciddi ölçüde düştüğüne dikkat çeken Domaç, ortalama yüzde 150 oranında bir düşüş yaşandığını söyledi. Bunun ülke için çok önemli bir girdi ve önemli bir başarı olduğunu
vurgulayan Domaç, ilaç fiyatlarının düşmesiyle eczacıların karlılıklarının da düştüğünü ancak cironun arttığını, bunların birbirini karşıladığını belirtti. Bundan sonra yaşanacak düşüşlerin eczacıları sıkıntıya sokabileceğini ifade eden Domaç, bu nedenle eczacılar için bir geçiş sürecinin tanımlanması gerektiğini bildirdxi.

beyazgazete.com

Bu haber toplam 3143 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim