• BIST 9543.36
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

"Eczanelerin geleceğinden kaygı duyuyoruz"

"Eczanelerin geleceğinden kaygı duyuyoruz"
"İlaç fiyatları düşüşleri, ekonomik sorunlar eczacıların belini büküyor" Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, 10. Türkiye Eczacılık Kongresi Sonuç Bildirgesi'nde, ''Özellikle son dönemde ...

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, 10. Türkiye Eczacılık Kongresi Sonuç Bildirgesi'nde, ''Özellikle son dönemde yaşanan büyük ilaç fiyat düşüşleri ile belirginleşen ekonomik sorunların, mesleğin ve eczanelerin geleceğinden duydukları kaygıyı arttırdığı'' sonucuna varıldığını bildirdi.

Özel, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılki kongreye katılımın çok yoğun olduğunu belirterek, ''Kongrede 20 bilimsel oturum, 8 panel ve 3 söyleşide buluşan 217 konuşmacıyla adeta bir rekor kırıldı'' dedi.

-''HASTALARIN YÜZDE 50'Sİ İLAÇLARINI AKILCI KULLANMIYOR''-

Özel, kongrede ''Gelecek'' temasının işlenmesinin katılımı artırdığını ifade ederek, ''Sağlık ve özellikle eczacılık alanında çok çeşitli faktörlere bağlı olarak yaşanan hızlı dönüşümün ve bu dönüşümün nihai evresinin nasıl olacağı konusundaki belirsizliğin, hastalar ve diğer sağlık çalışanları gibi, eczacıları da tedirgin ettiğini belirterek, şunları söyledi:

''Özellikle son dönemde yaşanan büyük ilaç fiyat düşüşleri ile belirginleşen ekonomik sorunlar, mesleğimizin ve eczanelerimizin geleceğinden duyduğumuz kaygıyı arttırıyor. Bu nedenle, eczacının gelirinin ilaç fiyatlarından göreceli olarak bağımsızlaştırılmasının eczanelerin yaygınlığını korumak için acilen alınması gereken bir önlem olduğunu ve eczacılara, verdikleri ürün dışında, sundukları hizmetle oluşturduğu katma değer için de bir meslek hakkı verilmesi gerektiğini ifade ettik. Bu husus, kongremizin akademisyenler, sağlık otoritesi, eczacılığın tüm alanlarında çalışan meslektaşlarımız tarafından üzerinde tam olarak ortaklaşılan en önemli sonucu oldu.''

Hekime gitme sıklığının tüm dünya ölçeğinde arttığını, alzheimer, demans gibi hastalıkların yanı sıra kronik hastalıkların, kalp-damar hastalıklarının ve kanserin büyük bir hızla yayıldığını söyleyen Özel, aynı zamanda insan ömrünün uzadığını ve dünya nüfusunun da yaşlandığını belirtti.

Özel, ''Artan sağlık harcamaları tüm dünyada hükümetlerin ilaç bütçelerini kısması eğilimi ile beraber ortaya çıkıyor. Bir yandan sağlık alanı hızla 'finansallaştırılırken', diğer yandan sağlık hizmetine duyulan ihtiyaç artıyor. Fakat ilaç harcaması için ayrılan kaynak, akılcı kullanılmıyor. 'İlaç okur-yazarlığının' daha yüksek olduğu gelişmiş ülkelerde dahi hastaların yüzde 50'si ilaçlarını akılcı kullanmıyor. Dünyada yeni kullanılmaya başlayan hastalık izleme ve takip programları, bu nedenle Türkiye'de de bir an önce hayata geçirilmeli, 'kaliteli hasta bakımı' hizmetleri kavramı ve pratiği yaygınlaştırılmalıdır. Sürekli meslek içi eğitim eczacıların gündelik hayatının bir parçası haline getirilmelidir'' dedi.

Özel, bunların yanı sıra kongrede evde bakım hizmetlerinin geri ödeme kapsamına alınmasını, hastaların sağlık hizmetlerine ulaşması bakımından son derece olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiklerini belirtti.

Eczacı iş gücünün ve iş gücü ihtiyacının planlanması, eczacıların sektörel dağılımının daha rasyonel bir biçimde yapılmasının gelecekte de eczacılık alanındaki temel sorunlardan bir tanesi olarak göründüğünü ifade eden Özel, eczacılık alanında bir an önce istihdam planlaması yapılması, fakülte ve eczane açılmasının sınırlandırılması ile diğer önlemlerle birlikte eczacıların gerçek sorumlusu oldukları ilacın var olduğu her yerde istihdam edilmesi gerektiğini bildirdi.

Özel, ''Sonuç olarak, biz eczacılar 10. Türkiye Eczacılık Kongresi'nde geleceğe hazırlanmak için güçlü ve zayıf yanlarımızı ortaya serdik. Varolan manzarayı izleme lüksümüz olmadığını, yapabileceğimiz en doğru şeyin mesleğimizi en iyi şekilde yapmak olduğunu bir kez daha vurguladık. Bizler, gelecek kuşaklara bırakacağımız bu değerli bilim hazinesini ve mesleğimizi güçlendirmek için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz'' diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2616 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim