• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Ek ödeme almayan dişhekimleri ve “tam gün”

Ek ödeme almayan dişhekimleri ve “tam gün”
Tam Gün Yasası olarak bilinen 5947 sayılı Yasanın 7. maddesi ile 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun 12. maddesinde yapılan değişiklikle çeşitli çalışma sınırlamaları getirilmiş; ...

KAMUDA ÇALIŞAN EK ÖDEME ALMAYAN DİŞHEKİMLERİ VE “TAM GÜN”

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Tarafından Kamuda çalışan ek ödeme almayan dişhekimleri ve “tam gün” hakkında açıklama yapıldı.

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) tarafından yapılan açıklama;

Sağlık Bakanlığı dışındaki kamu kurumlarında çalışan ve döner sermaye gelirlerinden ek ödeme alamayan meslektaşlarımızla ilgili Hukuk Büromuzun değerlendirmesi aşağıya çıkarılmıştır.

Tam Gün Yasası olarak bilinen 5947 sayılı Yasanın 7. maddesi ile 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun 12. maddesinde yapılan değişiklikle çeşitli çalışma sınırlamaları getirilmiş; anılan maddenin son fıkrasında da “… Sözleşmeli statüde olanlar da dahil olmak üzere mahalli idareler ile kurum tabipliklerinde çalışan ve döner sermaye ek ödemesi almayan tabipler işyeri hekimliği yapabilir… Bu maddenin uygulamasına ve işyeri hekimliğine ilişkin esaslar Sağlık Bakanlığınca belirlenir." hükmüne yer verilmiştir.

Anılan hükümde döner sermaye ek ödemesi almayan tabiplerin başka ikincil çalışmalarının sınırlandırılmasına karşın işyeri hekimliği yapabilme hakkının tanınması suretiyle gelir kaybının telafi edilmesi düşünülmüş ise de aynı statüde bulunan dişhekimleri bakımından benzer bir olanak açıkça düzenlenmiş değildir.

Bu durum, söz konusu düzenlemenin yasalaşması ve yayımlanması sürecinde Sayın Cumhurbaşkanı ve Sağlık Bakanlığı nezdinde resmi olarak Birliğimiz tarafından dile getirilmiş ise de söz konusu haksızlık dikkate alınmamıştır. Yasanın yayımlanmasından sonra söz konusu hükmün yaratacağı sorunlar belirtilerek Anayasa Mahkemesine yapılacak başvuruda dikkate alınması için Cumhuriyet Halk Partisi nezdinde girişimlerde bulunulmuş ve sonuçta ilgili hükmün kısmen de olsa iptali talep edilmiş, ancak istemin gerekçesinde eşitlik ilkesine aykırılığın yanı sıra dinlenme hakkına vurgu yapılmış; Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan değerlendirmede de kurum tabiplerinin işyeri hekimliği yapabilmelerinin isteğe bağlı olması sebebiyle istemi haklı bulmayarak iptal istemini bu sebeple reddetmiştir.

Gelinen aşamada, döner sermaye ek ödemesi almayan kurum tabiplerinin işyeri hekimliği yapması mümkün olmasına karşın, aynı konum ve koşullarda görev yapan dişhekimlerinin benzeri bir hakkı ilgili yasal düzenlemede belirtilmemiştir. Oysa, anılan dişhekimlerinin özel kurum ve işyerlerinde de dişhekimliği yapması olanağı mevcut olup aksi yöndeki düzenleme ve uygulamalar, Anayasal ilkelerden, eşitlik ilkesine aykırı olarak değerlendirilebilecektir.

Söz konusu eşitsizliğin giderilebilmesi ve ek gelir elde edebileceğiniz bir çalışma olanağınızın sağlanabilmesine yönelik yürütülecek mücadelenin bir parçası olarak, konuyu yargıya taşımak istemeniz durumunda, öncelikle ekte örneğini sunduğumuz bir dilekçe ile üniversiteye başvurmanız, talebin reddedilmesi ya da 60 gün içinde yanıtlanmaması halinde ise Bursa İdare Mahkemesinde, Anayasa’ya aykırılık savını da içeren iptal davası açmanızın mümkün bulunduğunu belirtir; bu aşamada talep etmeniz halinde, açılacak olan davanın dilekçesinin hazırlanması sürecinde Birliğimiz ve odalarımız hukuk büroları tarafından gerekli hukuki desteğin verilebileceğini de hatırlatmak isteriz.


Dilekçe Örneği İçin Tıklayınız...

Bu haber toplam 3272 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim