• BIST 9079.97
  • Altın 2322.589
  • Dolar 32.3361
  • Euro 34.9683
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Eksik ödeme yapılan emeklilere alacaklarının tamamı peşin ödenecek

Eksik ödeme yapılan emeklilere alacaklarının tamamı peşin ödenecek
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, "Eksik ödeme yapılan emeklilere geçmişe dönük alacaklarının tamamı peşin olarak ödenecek" dedi.

Ahmet Ergen’in hazırlayıp sunduğu ‘NTV’ye Sorun’ isimli programa konuk olarak katılan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, gündeme ilişkin konuları değerlendirdi. Programda merak edilen konulara açıklık getiren Başkan Acar, 2 milyon kişiyi ilgilendiren intibak düzenlemesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. 1 milyon 700 bin emeklilere ait dosyanın tarandığını ve bunun neticesinde 2500 emekliye eksik ödeme, 3500 emekliye ise fazla ödeme yapıldığının tespit edildiğini söyleyen Acar, Söz konusu farklılığın 2000 yılından önceki işlemlerin manuel ortamda yapılmasından kaynaklandığını belirtti. Acar, eksik ödeme yapılan emeklilere geçmişe dönük alacaklarının tamamının önümüzdeki günlerde peşin olarak ödeneceğinin müjdesini verdi.

Fazla ödeme yapılan emeklilerden, fazla ödeme tutarının geri alınması durumunda mağduriyet oluşacağı yönünde kamuoyunda genel bir kanı olduğunu dile getiren Acar, ''Konuya yasal olarak bakarsak, bir emekliye 20 yıl boyunca fazla ödeme yapıldıysa bunun sadece 5 yılını geriye dönük olarak dikkate alıyoruz. Bu 5 yıllık döneme ilişkin fazla ödemeler faizsiz olarak alınıyor. Ayrıca, emekli aylığının yüzde 25'inden fazla kesinti yapılmıyor” dedi.

Fazla ödeme yapılan emeklilerle ilgili borç ödeme ve kesinti işlemlerini durdurduklarına işaret eden Acar, intibak kapsamında bütün dosyaların incelemeleri tamamlanır tamamlanmaz konuyu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e sunacaklarını söyledi. Acar, emekli aylıklarındaki fazla ödemeler konusunun, Bakanlar Kurulu'nda görüşüleceğini ve nihai kararın burada verileceğini vurguladı.

Konuya ilişkin yaptıkları çalışmaya göre, fazla ödeme yapılanlardan SGK'ya olan en az borç miktarının 80 lira, en yüksek borç miktarının ise 11 bin 900 lira olduğuna işaret eden Acar, emeklilere fazla ödenen tutarın kişi başına ortalama 5 bin lira olduğunu bildirdi. Acar, ''3 bin 500 emekliye yapılan fazla ödeme tutarı, yaklaşık 17 milyon 500 bin lira. Öte yandan, fazla ödemelerin geri alınması durumunda, söz konusu emeklilerin aylıklarında en az 1 lira, en fazla ise 118 lira düşüş yaşanacak'' değerlendirmesini yaptı.

Programda ilaç kullanımı ile ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Başkan Acar, bu güne kadar ilaç konusunda yasal ve idari düzenlemeler üzerinde özellikle durulduğuna işaret ederek, “Biz halkımızın bu konuda sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmalarda toplam ilaç kullanan kişilerin yarısının yanlış ilaç kullandığı tespit ediliyor. Evimizdeki buzdolapların içerisindeki ilaçların kullanılmadığını görüyoruz. Gerek bu ilaç israfının önlenebilmesi, gerekse ilaç kullanımının akılcı bir şekilde kullanılabilmesi için SGK olarak, vatandaşlarımızın sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmesinin en doğru yöntem olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3049 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim