• BIST 9067.58
  • Altın 2324.279
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.9588
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Emeklilik için yaşı bekleyene ayda 34 liraya sağlık hizmeti

Emeklilik için yaşı bekleyene ayda 34 liraya sağlık hizmeti
Prim gününü dolduran ancak emeklilik yaşını bekleyenler için ‘yeşil kart’ modeli geliştirildi. Buna göre 34 lira ödeyenler sağlık hizmetini kaybetmeden evde bekleyerek emekli olabilecek.

Prim gününü dolduran ancak emeklilik yaşını bekleyenler için ‘yeşil kart’ modeli geliştirildi. Buna göre 34 lira ödeyenler sağlık hizmetini kaybetmeden evde bekleyerek emekli olabilecek.

MERHUM Bülent Ecevit’in başbakanlığı döneminde yürürlüğe giren emeklilik yaşının yükseltilmesine yönelik sosyal güvenlik reformundan olumsuz etkilenen çalışanlara ‘yeşil kartlı’ modeli uygulanması kararlaştırıldı. Buna göre, emeklilik için gerekli prim gün sayısını doldurmuş ancak yaş kriterini henüz tamamlamamış olanlar 34 lira katkı payı ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Böylece prim gün sayısını dolduran çalışanlar yaşı evlerinde bekleyebilecekler.

57. Hükümet döneminde 1999 yılında çıkarılan sosyal güvenlik reformu ile emeklilik yaşına iki yılın üzerinde süre kalan tüm çalışanların, emeklilik yaşları kademeli olarak yükseltilmişti. Bu düzenlemeden milyonlarca çalışan etkilendi. Son dönemde ise AK Parti ve muhalefet partilerinin, yaş düzenlemesinden olumsuz etkilenen çalışanların emeklilik yaşının düşürülmesine yönelik kanun teklifleri TBMM’ye sunuldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da ‘yaş mağduru’ emeklilerle ilgili bir çalışma yaptı. Çalışmada, yaş sınırının düşürülmesinin sosyal güvenlik dengesini bozacağı ve bir çok davaya yol açacağı görüldü. Bu nedenle yaş sınırının düşürülmemesi yönünde karar alındı.

Sağlık hizmetinden yararlanacak

Yaş sınırının düşürülmesinin yerine, yaşın kademeli olarak artışından olumsuz etkilenen çalışanlara, evde emeklilik imkanı verilmesi öngörüldü. Geliştirilen projeye göre, emeklilik prim gün sayısını dolduran ancak emeklilik yaşı henüz gelmemiş çalışanlar, yeşil kart imkanlarından yararlanacak. Örneğin, prim gün sayısını dolduran 45 yaşındaki bir çalışan, 50 yaşında emekli olacaksa, aradaki beş yıllık süreyi evinde doldurabilecek. Söz konusu çalışan, bugünkü endeksler dikkate alındığında ayda yaklaşık 34 lira katkı payı ödeyerek, devletin tüm sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Böylece, kademeli artıştan olumsuz etkilenen vatandaşlar evlerinde emekli olabilme imkanı elde edecekler. Bugüne kadar, çalışanlar prim gün sayısını doldursalar da, sağlık hizmetlerinden yararlanmak için çalışmak zorunda kalıyordu.

Hüseyin Özay /STAR Gazete

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3921 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim