• BIST 9095.41
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Emeklilikte sağlıklı ve fit olmak için beslenme tüyoları bu yazıda!

Emeklilikte sağlıklı ve fit olmak için beslenme tüyoları bu yazıda!
Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran; emeklilere sağlıklı yaşam ve beslenme tüyoları verdi:

EMEKLİLİKTE FİT OLMAK İÇİN

EMEKLİLİKTE ENERJİ ÇORBASIYLA ENERJİ DEPOLAYIN
 

Sağlıklı ve bilinçli beslenerek zinde bir emekli olabilirsiniz! Öncelikle pişirme yöntemlerinizi değiştirin; kızartmaya veda edin, haşlama ve ızgara tercih edin. Brokoli, karnabahar, soğan ve yeşil mercimeği sofranızdan eksik etmeyin.

Ayrıca emeklilik döneminde daha hareketli ve fit olmak için bazı küçük ama etkili yöntemlerden yararlanabilirsiniz: Ekmeğinizi almak için fırına kendiniz gidin. Torunlarınızla oynayın. Çöpünüzü kendiniz atın. Bahçede sebze yetiştirin.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran; emeklilere sağlıklı yaşam ve beslenme tüyoları verdi:

- Emeklilik döneminde; sosyal buluşmaların arttığı, kendinize ait vaktinizin olduğu bir süreç başlıyor. Bu dönemi keyifli ve kaliteli geçirmek için ise bilinçlenmek şart. Bu dönemde beslenmenin sağlık yatırımınız olduğunu unutmayın. Zira; azalan fiziksel aktivite, değişen yaşam şekli ve değişmeyen mutfaklarımız beraberinde sağlık problemlerini getiriyor.

- Dolayısıyla mutfaklardaki şeflerimiz kadınların yanında erkeklerin de yerlerini aldığı emeklilik döneminde, işe mutfaktan başlayalım. Öncelikle pişirme şekillerine özen göstermeliyiz. Mutfaklarda yağda kızartma ve kavurma gibi sağlıksız ve yanlış uygulamalar yerine; fırın, buğulama, buharda pişirme ve ızgara yöntemlerini kullanın.

SEBZELER FIRINA!

Örneğin sebze yemeği yaparken şu tariften yararlanabilirsiniz: Fırın tepsinize yağlı kağıt üzerine tüm mevsim sebzelerini doğrayın (brokoli, karnabahar, mantar, soğan, arpacık soğan, havuç, kabak, patlıcan vb) sebzeleri fırınlayın. Piştikten sonra üzerine 2 tatlı kaşığı zeytinyağı gezdirin. Nane, kekik, fesleğen, sumak, isot, kimyon ve zerdeçal baharatlarını ekleyip iyice karıştırın. Dilerseniz parça et yemeği yanında garnitür olarak, dilerseniz 1 kase yoğurt + 1 dilim çavdar ekmeği ile hafif pratik öğle yemeği alternatifi olarak tüketin.

YANINIZDA YEŞİL ÇAY TAŞIYIN

Ayrıca öğün aralarında, yemek sonrasında, gün içinde tüketmek üzere yanınızda mutlaka yeşil çay bulundurun. Yeşil çay; kanser hücrelerinin gelişmesini önlemekte,  vücudun insülin duyarlılığını arttırmaya yardımcı olmakta, diyabet riskini azaltmakta ve yağ yakım metabolizmasına yardımcı olmaktadır.

EMEKLİKTE FİT OLMAK İÇİN 15 ÖNERİ:

Herhangi bir spor salonuna üye olmayan, evinin etrafında yürüyüş parkuru bulunmayan, egzersiz imkanı bulamayan emekliler her gün hareketli olmak için aşağıdaki 15 pratik öneriye kulak verebilir:

1- Kahvaltı öncesi tam buğday ekmeğinizi almak için evinizin yakınındaki fırına gidin.
2- Eğer ekmeğinizi evde yapıyorsanız, hamuru makine yerine elle yoğurun.
3- Otobüsten 1 hatta 2 durak önce inin ve gideceğiniz yere yürüyün.
4- Bilgisayar kullanıyorsanız; her saat başı en az 15 dakikalık egzersiz molası verin, kalkın ev içinde yürüyün ve belinizi esnetin.
5- Torunlarınızla oynayın.
6- Zaman zaman çöpünüzü kendiniz atın.
7- Bahçeniz varsa ve imkanınız varsa; taze sebze ve yeşillik yetiştirin.
8- Televizyon seyrederken ev işlerinizi yapın
9- Cep telefonu ile konuşurken oturmayın, ev içinde gezinin.
10- Bulmaca çözün, unutmayın beynin tek enerji kaynağı karbonhidratlardır. 
11- Asansör yerine merdiven kullanın.
12- Gün ortasında yayınlanan egzersiz programlarını takip edin. 
13- Dışarıda yapacağınız işlerde mümkün oldukça yürüyün, toplu taşıma ve özel araçlarınızı çok gerekmedikçe kullanmayın.
14- Evinizi yeniden düzenleyin, dekore edin
15- Alışveriş yapmak için büyük marketleri tercih edin ki alışveriş arabanızla reyonları daha çok dolaşın.
 
VÜCUDUN ELEKTRİK SÜPÜRGESİ: POSA!

Kalp hastalıklarından ve diyabetten korunmak için sofranızda posa zengini kurubaklagillere yer verin; özellikle yeşil mercimek mutlaka haftada 3 öğün tüketin. Posa, vücudumuzda adeta elektrik süpürgesi gibi davranır; hem sindirim sisteminizin sağlıklı ve düzenli çalışmasını sağlar hem de kan kolesterol seviyelerinizi dengelemekte yardımcı olur.

- Haftada üç öğün tüketilmesi gereken yeşil mercimek; yeşil mercimek çorbası, kıymalı yeşil mercimek yemeği veya çok pratik haşlanmış yeşil mercimek salatası olarak tüketilebilir. Yeşil mercimek salatası, demir minerali açısından da oldukça zengindir.
 
ENERJİ ÇORBASIYLA ENERJİ DEPOLAYIN

Emeklilik döneminizde enerjinizi arttırmak istiyorsanız; enerji çorbanızı hazırlayın, aynı zamanda metabolizmanızı da hızlandırın:

Malzemeleri:
2 orta boy kabak
2 orta boy domates
1 orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım demet sapları ile taze maydanoz
Yarım demet taze nane
Yarım demet dereotu

Tarifi:
Domates, kuru soğan, kabak, maydanoz alabildiğince suda pişirilir. Sıcak karışım, yarım demet taze nane ile blender ya da rondodan geçirilir. Piştikten sonra 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Haftada 3 gün akşam yemeği yerine 1 kase yoğurt ile tüketin.
 
C VİTAMİNİ VE KALSİYUM  DEPOSU: BROKOLİ

Sağlıklı sebzelerin başında gelen brokoli; en besleyici sebzeler arasında altın madalyayı alabilecek olanların başında gelir. Portakaldan daha yüksek miktarda C vitamini ve 1 bardak sütten daha yüksek miktarda kalsiyum içermektedir. Hastalıklara karşı kalkan oluşturur, kanserden korur.

- Brokolide dikkat edilmesi gereken en önemli nokta pişirme şeklidir. Mutlaka buharda pişmiş olmalı; aksi halde yararlı etkilerini kaybedebilir. Brokoli, haftanın 4-5 günü salata, garnitür, yemek, çorba şeklinde sofralarda yerini almalı.

- Brokoli ve karnabahar kansere karşı koruyucu özellikleriyle ön plana çıkarken, soğanın ise bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğinden faydalanıyoruz.  

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5655 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim